Pääkirjoitus

Pikkumissejä vai kiintiönaisia?

Euroopan komission varapuheenjohtaja Viviane Reding suunnittelee rangaistuksia isoille eurooppalaisyhtiöille, jotka eivät nimitä hallituksiinsa tarpeeksi naisia. Idea on, että valtionyhtiöiden hallituksissa olisi naisia vähintään 40 prosenttia vuoteen 2018 mennessä.

Tilaajille

Euroopan komission varapuheenjohtaja Viviane Reding suunnittelee rangaistuksia isoille eurooppalaisyhtiöille, jotka eivät nimitä hallituksiinsa tarpeeksi naisia.

Idea on, että valtionyhtiöiden hallituksissa olisi naisia vähintään 40 prosenttia vuoteen 2018 mennessä. Yksityisten pörssiyhtiöiden tulee yltää samaan vuonna 2020.

Oikeusasioista vastaava Reding tunnetaan Brysselissä määrätietoisena EU-jyränä. Hänen ansiostaan esimerkiksi EU-kansalaisten matkapuhelimenkäyttö on Euroopan-matkoilla halvempaa kuin ennen.

Reding on usuttanut jo pitkään yrityksiä nimittämään lisää naisia hallituksiin. Vapaaehtoiset keinot eivät ole tepsineet. Naisilla on vain noin 14 prosenttia EU-maiden pörssiyhtiöiden hallituspaikoista.

Suomi pärjää EU-vertailussa hyvin, vaikka etenkin yksityisellä sektorilla on yhä parantamisen varaa.

Miksi yritysten hallituksiin pitää saada lisää naisia? Komissio perustelee kiintiöitä EU:n kilpailukyvyn ja työllisyyden kohentamisella, joka vaatii kaikkien kykyjen hyödyntämistä. Lisäksi naiset yritysjohdossa siivittävät tutkimusten mukaan yhtiöiden menestystä.

Hallituskiintiöt selkeyttäisivät myös yritysten pelisääntöjä 27 jäsenmaan unionissa. Lähes 90 prosenttia eurooppalaisista uskoo, että naisilla tulee olla tasavertainen pääsy yritysten johtotehtäviin.

Mahdollisissa eurooppalaisissa naiskiintiöissä ei silti ole kyse vain rahasta, vallasta ja kilpailukyvystä. Naisten näkyvyydelle yritysten johtopaikoilla on myös sosiaalinen tilaus. Tytöt tarvitsevat esikuvia.

Suomessa tyrmättiin viime viikolla ajatus pikkutyttöjen missikisoista. Tv-persoonan kaavailema Päivä prinsessana -kisa jouduttiin perumaan, kun kansa, asiantuntijat ja kulttuuriministeri älähtivät.

Y ksittäisiä pikkumissikisoja huolestuttavampaa on, jos pikkutytöt alkavat itse rajoittaa tulevia mahdollisuuksiaan. Esikuvien laaja kirjo takaa, että näin ei käy.

Näkyvät naispuoliset yritysjohtajat ja poliitikot viestittävät pikkutytöillekin, että glamoröösin naisuran voi rakentaa muullekin kuin rakennekynsille ja hiuslisäkkeille.

Ehkä pikkutyttöjen missi- ja prinsessaleikit eivät tuntuisi Suomessakaan turhilta ja jopa pelottavilta, jos nainen yrityksen huipulla olisi täysin tavallinen ilmestys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää