Pääkirjoitus

Tyttöjen päivä lähestyy

Lokakuun 11. päivänä vietetään ensimmäistä kansainvälistä tyttöjen päivää. Ei, se ei ole markkinamiesten kikka, jolla on tarkoitus edistää vaaleanpunaisen krääsän myyntiä. Kyse on kehitysyhteistyöjärjestö Planin aloitteesta, jonka YK:n yleiskokous hyväksyi viime joulukuussa.

Tilaajille

Lokakuun 11. päivänä vietetään ensimmäistä kansainvälistä tyttöjen päivää.

Ei, se ei ole markkinamiesten kikka, jolla on tarkoitus edistää vaaleanpunaisen krääsän myyntiä. Kyse on kehitysyhteistyöjärjestö Planin aloitteesta, jonka YK:n yleiskokous hyväksyi viime joulukuussa. Tyttöjen päivän puolesta YK:ssa äänesti myös Suomi.

Teemapäivän tarkoitus on kiinnittää huomiota tyttöjen ongelmiin kehitysmaissa: koulutuksen puutteeseen, lapsiavioliittoihin ja väkivaltaan.

Joka kolmas kehitysmaan tyttö joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana ja joka seitsemäs alle 15-vuotiaana. Teinityttöjen yleisin kuolinsyy on raskaus. Köyhimmissä maissa alakoulun käy alle puolet tytöistä.

Elämä ei ole herkkua kehitysmaiden köyhille pojillekaan, mutta tyttöihin verrattuna heillä menee hyvin. Poikia hoivataan, ruokitaan ja koulutetaan yhä tyttöjä paremmin.

Planin kunniapuheenjohtaja on oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Hän patistaa huomioimaan sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden ja lasten oikeudet kaikessa kehitysyhteistyössä.

Perustan luovat YK:n lapsen oikeuksien julistus sekä yleissopimus taloudellisista, sosiaalisista ja sivistyksellisistä oikeuksista. Ne velvoittavat sopijamaita.

Tyttöjen ja naisten koulutus ja hyvinvointi koituu koko yhteisön hyväksi. Siinä missä kehitysmaiden miehet käyttävät perheisiinsä 20–30 prosenttia tuloistaan, naisten tuloista perheen yhteiseen kassaan menee 90 prosenttia.

Sukupuolten välinen tasa-arvo kuuluu Suomen kehityspolitiikan niin sanottuihin läpileikkaaviin tavoitteisiin. Läpileikkaavuus tarkoittaa sitä, että tavoitetta pitää edistää kaikessa kehitysyhteistyössä. Periaate on kirjattu helmikuussa julkistettuun kehityspoliittiseen toimenpideohjelmaan.

Samalla Suomi alkaa jakaa kehitysapua entistä enemmän kansalaisjärjestöjen kautta. Tämän on määrä lisätä paikallisten vastuunottoa omasta elämästään. Kehitysavun perimmäinen päämäärä on opastaa avunsaajat auttamaan itse itseään.

Kahdenvälisessä kehitysavussa sukupuolinäkökulma leivotaan maakohtaisiin tavoitteisiin. Prosentti- tai euromääräisiä tyttökiintiöitä ei ole luvassa, mutta tavoite on selvä: entistä suuremman osuuden tuesta pitää mennä avunsaajamaiden tytöille ja naisille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää