Pääkirjoitus    |   Merkintöjä

Isi, miksi me elämme velaksi?

Leikitään, lapseni, että olisit aikuinen.

Tilaajille

Leikitään, lapseni, että olisit aikuinen. Saisit vuodessa palkkaa noin 46 000 euroa. Huomaisit kuitenkin, että rahaa kuluu ihan välttämättömiin asioihin 53 000 euroa.

Sinulla olisi puolituttuja, joilta saisit lainattua puuttuvat tonnit. Mutta ongelma olisi, että olet heille jo valmiiksi velkaa yli 80 000 euroa.

Mitä, lapseni, tekisit?

Oikeasti isi puhuu nyt Suomen valtion rahoista. Tuhannet ovatkin miljardeja.

Pian, ennen joulua, tärkeät ihmiset kertovat vastauksensa velkaongelmaan. Tiedämme valmiiksi, mikä vastaus on. Suomi ottaa lisää velkaa, peräti seitsemän miljardia.

Silloin meillä on pelkkää lainaa 96 miljardia. Se on yli kaksinkertaisesti sen, mitä tienaamme vuodessa.

Ai että onko se oikea päätös?

Ai että miten tässä näin kävi?

Suomen valtion pitää lainata hirmuinen määrä rahaa, koska muuten sillä ei ole varaa elämiseen. Valtiolla ei ole varaa, koska yli neljä viime vuotta koko maailman raha-asiat ovat olleet yllättävässä hätätilassa.

Hätätilan vuoksi ulkomaalaisilla ei ole ollut varaa ostaa riittävästi suomalaisten yritysten tuotteita. Siksi suomalaiset yritykset eivät ole tehneet voittoa kuten ennen. Koska yritykset eivät ole tehneet voittoa, ne eivät ole voineet maksaa valtiolle entisen suuruista osaa voitosta.

Saman hätätilan vuoksi yritykset eivät ole voineet tarjota monille suomalaisille työtä. Siksi nuo ihmiset eivät ole saaneet palkkaa eikä valtio osuuttaan tuosta palkasta.

Lisäksi suomalaisilla ei ole ollut varaa ostaa kaupoista entiseen tapaan asioita, joiden hinnasta valtio olisi saanut osansa.

Suomi haluaa silti, että sen sairaalat ja koulut toimivat ja että teissä ei ole isoja reikiä. Siksi valtio kuluttaa rahaa yhteisten asioiden järjestämiseen kuten ennenkin. Tai oikeastaan enemmän kuin ennen, koska jonkun on huolehdittava myös uusista työttömistä ja uusista vanhuksista.

Kun rahaa menee enemmän ja tulee vähemmän, väliin jäävä summa pitää lainata joltakulta.

Suomella on sopimuksia isojen, koko maailmassa toimivien pankkien kanssa. Ne auttavat Suomea löytämään lainaajia. Niinpä iso reikä tiessä paikataan rahoilla, jotka Suomi lainaa esimerkiksi amerikkalaisten eläkeläisten kassasta.

Amerikkalaiset suostuvat lainaamaan suomalaisille rahaa, koska he luottavat meihin. Olemme säästäväisempiä kuin eurooppalaiset yleisesti. Olemme aina maksaneet velkamme ajallaan takaisin. Siksi meidän ei myöskään tarvitse maksaa erityisen paljon ylimääräistä rahaa eli korkoa siitä, että lainaamme toisten rahoja joksikin aikaa.

Mutta jos lainaamme vielä monta vuotta yhtä paljon kuin tänä ja viime vuonna, amerikkalaiset alkavat epäillä meitä. He tietävät, että suomalaisten omat rahat tulevat esimerkiksi puhelimia ja paperia tekeviltä yrityksiltä ja että niillä yrityksillä on mennyt viime aikoina yhä kehnommin.

Jos vielä monta vuotta lainaamme yhtä paljon kuin tänä ja ensi vuonna, amerikkalaiset eivät enää luota meihin niin paljon. He alkavat vaatia lainastaan suurempaa hintaa. Meille käy yhä kalliimmaksi korjata tie toisilta lainatulla rahalla.

Toistaiseksi Suomi pelaa pientä uhkapeliä. Luotamme siihen, että parin vuoden päästä koko maailmalla menee paremmin. Siinä tapauksessa suomalaisetkin yritykset alkaisivat taas saada voittoja ja ihmiset palkkoja, joista Suomi ottaisi osuutensa. Niillä rahoilla Suomi eläisi ja maksaisi vanhoja velkoja pois. Niin Suomen maine pysyisi puhtaana.

Isinkin mielestä meidän kannattaa elää vielä hetki velaksi. Moni suomalainen tekee töitä valtiolle tai jollekin tärkeälle asialle, jonka valtio maksaa. Jos valtio alkaisi säästää nyt, niillä suomalaisilla menisi yhä huonommin. Myös valtio saisi silloin vähemmän osuuksia erilaisista voitoista ja palkoista.

Mutta jos tapahtuu jotain yllättävää, kuten neljä vuotta sitten, me olemme pulassa.

Vanhaa lainaa on niin paljon, ettemme saisi enää uutta halvalla. Jotta valtio saisi rahaa, sen olisi otettava väkisin yrityksiltä ja ihmisiltä entistäkin suurempia osuuksia näiden vähäisistä voitoista ja palkoista. Monelle tulisi olo, ettei itselle jää tarpeeksi.

Toinen vaihtoehto olisi käyttää paljon nykyistä vähemmän rahaa. Silloin tiessä olisi taas reikä ja sairaalassa pitkä jono. Sinun luokallasi olisi koulussa niin paljon oppilaita, ettei luokkahuoneessa kuulisi kunnolla.

Isi ehdottaa, että nyt toivotaan yhdessä parasta.

juhani.mykkanen@hs.fi Kirjoittaja on Nyt-liitteen ja Radio Helsingin esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää