Pääkirjoitus    |   Kolumni

Minusta tuli paavin seuraaja

Kolumni: Twitteristä on tullut maailman mahtavien viestiväline. Sosiaalinen media on myös ankara peili.

Tilaajille

Keskiviikkona 12. 12. 2012 kello 12.28 se viimein tapahtui. Kristillisen maailman vahvin vaikuttaja, paavi Benedictus XVI, twiittasi eli visersi ensimmäisen kerran omalta tililtään mikroblogipalvelu Twitterissä.

Lyhyt viesti tavoitti heti satojentuhansien yleisön, joka oli kärsimättömänä odottanut paavin ensimmäistä twiittiä.

Paavi, 85, haluaa Twitterin avulla levittää sanomaansa maan ääriin ja olla esimerkkinä kirkonmiehille ja muille uskoville.

"Rakkaat ystävät, on miellyttävää olla yhteydessä teihin Twitterin välityksellä. Kiitos runsaasta vastausten määrästä. Siunaan teitä kaikkia sydämestäni", paavi viesti.

Viestin jälkeen paavin Twitter-seuraajien määrä räjähti. Liityin joukkoon ja olin paavin noin 689 000. seuraaja. Nyt @Pontifex-tiliä seuraa englanniksi jo yli 1,1 miljoonaa ihmistä.

Paavin liittyminen Twitteriin on ajankuva – ja tietenkin suuri voitto kuusivuotiaalle palvelulle. Se lisäsi Twitterin arvoa ja kiinnostavuutta entisestään.

Sosiaalinen media on yhä vahvempi yhteiskunnallinen voima ja viestintäkanava. Twitter tarjoaa muiden sosiaalisen median palveluiden – erityisesti Facebookin – rinnalla niin maailman mahtaville kuin tavalliselle internetin käyttäjälle mahdollisuuden suoraan viestintään.

Sosiaalinen media on myös ankara peili: jos tekee virheitä tai toiminta ei kestä päivänvaloa, peili reagoi nopeasti ja voimakkaasti. Se tiedetään myös toimituksissa.

Perinteisille mediataloille sosiaalinen media on paitsi tärkeä kriitikko myös erinomainen työkalu tiedonvälitykseen ja -hankintaan. Esimerkiksi HS:n toimittajista noin sata viestii Twitterissä. Listan löytää HS.fi:stä.

Twitterillä on 140 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Määrä kasvaa koko ajan.

Samaan aikaan lisääntyy Facebookin arvostelu, vaikka palvelu on edelleen järisyttävän suosittu. Moni miettii Facebookin jättämistä, kun palvelu kaupallistuu ja sen yksityisyyden suojaa epäillään. Sama kaupallistuminen näkyy Twitterissäkin.

Twitter poikkeaa kuitenkin monessa Facebookista. Siinä viesti, twiitti, voi olla enintään 140 merkin pituinen. Merkkimäärä tuntuu pieneltä, mutta siinä voi sanoa paljon.

Raamatunkin keskeisimmät viestit mahtuvat helposti 140 merkkiin. "Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta", kiteytti Jeesus vuorisaarnassaan alle sadalla merkillä (Matt. 5:3).

Twitterissä kuka tahansa voi ryhtyä seuraamaan muita twiittaajia eikä Facebookin kaltaista hyväksyntää tarvita. Twitter on myös läpinäkyvä: jokainen voi katsoa omat ja toisten twiitit, seurattavat ja seuraajat.

Lisäksi twiittejä on helppo lähettää eteenpäin. Edelleenlähetykset – retwiittaukset – ovat hyvä ilmapuntari. Niistä voi päätellä, mikä sosiaalisessa mediassa on kuumaa.

Vatikaani ei ole kovin usein heilutellut edistyksen lippua. Viestinnässä Vatikaani seuraa kuitenkin aikaansa.

Kun saksalainen metallimies Johannes Gutenberg kehitti painotekniikkaa 1430-luvulla, kirkko ryhtyi hyödyntämään sitä nopeasti painamalla Raamattuja. Painotekniikka oli ase myös kirkon taisteluissa, kun esimerkiksi uskonpuhdistaja Martti Lutherin teesejä pystyttiin painamaan ja levittämään nopeasti.

Paavi Pius XI lähetti vuonna 1931 viestin ympäri maailmaa avatessaan Vatikaanin radion. Myöhemmistä paaveista erityisesti Johannes Paavali II hallitsi viestinnän. Kolmeatoista kieltä osanneen puolalaispaavin vaikuttavalla viestinnällä oli merkittävä vaikutus rautaesiripun murtumiseen Euroopassa.

Suomessa Twitter on vielä harvojen harrastus. Politiikassa tähti on eurooppaministeri Alexander Stubb (kok), joka viesteillään Linnan juhlista närkästytti käytöspuritaaneja.

Stubb on ahkera viestijä. Hän on lähettänyt yli 4 600 twiittiä, ja hänellä on suomalaisessa mittakaavassa vaikuttava, lähes 44 000 seuraajan joukko. Stubb kommunikoi kansainväliselle yleisölleen pääosin englanniksi. Hän ehtii myös keskustella Twitterissä.

Stubbin tyyliin – tosin asiapainotteisemmin – twiittaa myös Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, jolla on 171 000 seuraajaa.

Omassa luokassaan seuraajien määrässä on Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, jolla on 24,5 miljoonan yleisö. Obama lähettää silloin tällöin viestejä myös itse eikä vain avustajiensa voimin.

Obaman voittoviesti "Four more years" on ollut tämän vuoden jaetuin twiitti. Sitä lähetettiin eteenpäin 816 000 kertaa.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia seuraa venäjäksi noin 88 000 ja englanniksi runsaat 1 000 ihmistä. Internetajan poliitikkona profiloituneella pääministerillä Dmitri Medvedevillä on venäjäksi 1,5 miljoonaa ja englanniksikin lähes puoli miljoonaa seuraajaa.

Hengellisten johtajien sarjassa tiibetiläisten maanpaossa elävää johtajaa Dalai-lamaa seuraa lähes 6 miljoonaa ihmistä. Suomen evankelisluterilaisia piispoja ei löydä Twitteristä, vaikka väline sopisi sanan ammattilaisille. Kirkon tiliä seuraa runsaat 400 ihmistä. Facebookissa kirkko on aktiivinen.

Paavi lähetti ensimmäisen twiittinsä Applen koneella. Tietokonejätin symboli on haukattu omena.

Sosiaalisen median irvileuat ovat muistuttaneet paavia siitä, miten hedelmän syöjien kävi Raamatun alkulehdillä. "Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti" (1. Moos. 2:7).

Aika näyttää, miten alasti paavi ajatuksineen näyttäytyy sosiaalisen median ankarassa läpivalaisussa.

mikael.pentikainen@hs.fi | Twitter: @jmpentikainen Kirjoittaja on HS:n vastaava päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  2. 2

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  8. 8

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  9. 9

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  10. 10

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  3. ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa Tilaajille
  4. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  5. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  6. Tunti sitten
  7. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  8. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  9. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  10. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  11. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  12. 2 tuntia sitten
  13. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  14. Näytä lisää