Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Rakentamisessa jää kuluttaja taka-alalle

Mitä sijoituspalvelujen ostaja ajattelisi, jos hänen rahaansa siirreltäisiin kohteesta toiseen ilman sijoituskohteiden tutkimusta? Ilman palvelun ostajan etua ajavia riskianalyyseja ja tuottoarvioita? Suomalaisten kansallisomaisuudesta puolet on kiinni rakennuksissa: muun muassa kodeissa, toimistorakennuksissa ja maatalouden tuotantotiloissa.

Tilaajille

Mitä sijoituspalvelujen ostaja ajattelisi, jos hänen rahaansa siirreltäisiin kohteesta toiseen ilman sijoituskohteiden tutkimusta? Ilman palvelun ostajan etua ajavia riskianalyyseja ja tuottoarvioita?

Suomalaisten kansallisomaisuudesta puolet on kiinni rakennuksissa: muun muassa kodeissa, toimistorakennuksissa ja maatalouden tuotantotiloissa. Rakentamisen tuntijat kertovat, että tätä kansallisomaisuuden puolikasta kasataan ilman kriittistä ja riippumatonta tutkimusta. Sijoitusomaisuuden kerääjä saa tuekseen paremman taustatyön.

Suomessa keskustelu rakentamisesta on keskustelua hinnoista ja laadusta. Jälkimmäistä teemaa hallitsee väittely homeongelmista, niiden seurauksista ja syyllisistä.

Homeongelmia ei voi väheksyä, mutta homehtuvat talot ja sortuvat maneesit kertovat laajemmasta taustaongelmasta.

Rakentamisen yleisongelma on se, että loppuasiakkaan kytkentä palvelun – esimerkiksi kodin – tuottajaan on hutera. Melkein millä tahansa muulla elinkeinon alalla asiakas on pakko ottaa vakavasti ja pelolla huomioon.

Autotehtaat ovat viime vuosina kutsuneet myymiään autoja jälkikäteen korjauksiin ja upottaneet takaisinkutsuihin miljardeja. Milloin rakennusyhtiöt ovat ilman oikeuden päätöstä kiertäneet korjaamassa koteja huomattuaan tehneensä virheitä? Unohdettuaan kylpyhuoneiden kynnysten reunasta vesieristeet tai tehtyään koulujen lattioiden läpiviennit huonosti?

Vaikka rakentamisesta löytyykin piittaamattomuutta, ongelmien etsinnässä voidaan mennä rakennusteollisuuden syyttelemistä syvemmälle.

Uusien energiamääräysten vuoksi rakentamisvaatimukset muuttuvat. Remonteissa on lisättävä lämpöeristeitä, ja passiivi- sekä nollaenergiataloja tehdään yhä enemmän.

Vuosikymmenien aikana koetellut ratkaisut korvataan menetelmillä ja materiaaleilla, joista on vain vähän kokemusta. Silloin avainasemassa on tutkimus.

Kenen asialla tutkimus on? Kuluttajan? Jotkut rakentamisen konkarit vastaavat, että ei ole. Tutkimus on hyvin usein rakennusteollisuuden asialla. Optimitilanteessa kuluttajan ja teollisuuden etu on yhtenevä, mutta aina näin ei ole.

Suomessa erityisesti VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto tekevät alan tutkimusta – mutta usein teollisuuden tilauksesta. Julkista rahoitusta on vähän.

Tilaustyöt voivat johtaa loistaviin ja kuluttajaa huomioiviin ratkaisuihin, mutta on niissä vaaransakin. Kuten vanha sananlasku sanoo: sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Toinen ongelma on tilaustöiden perusluonne: tutkijat eivät jaa tietojaan avoimesti eivätkä tee yhteistyötä.

Rakentamisen ohjaus on keskitetty ympäristöministeriöön, mutta sillä ei ole riittäviä resursseja tutkimukseen eikä kunnollista yhteistyötä muiden ministeriöiden kanssa. Ympäristöministeriö joutuukin tekemään rakentamisen määräyksiä toisinaan sen tiedon pohjalta, jota teollisuus ja sen sidostahot ministeriölle antavat. Eräs rakentamisen ammattilainen tiivistää tilanteen siten, että ohjattava ohjaa ohjaajaa.

Kun esitykset siirtyvät eduskunnan tutkittaviksi, on melkoisen varmaa, ettei kriittinen järki kasva eduskunnankaan käsittelyssä.

Suomalaiset ovat aina huolissaan siitä, että teollisuus pääsee estotta lobbaamaan omia etujaan EU:ssa. Pitäisikö miettiä, onko oma pesämme puhdas? Ja vaikka sitä, kuinka riippumatonta ja kuluttajalähtöistä oli se tieto, jonka perusteella Suomi siirtyy uudenlaisiin rakentamis- ja energiamääräyksiin ja luo kansallisomaisuuttaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää