Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Naisten turvallisuutta on parannettava kaikin tavoin

Naisten ottaminen mukaan poliittiseen päätöksentekoon ja turvallisuusriskien kartoittamiseen auttaa vähentämään tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Tilaajille
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 500 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Naisten ottaminen mukaan poliittiseen päätöksentekoon ja turvallisuusriskien kartoittamiseen auttaa vähentämään tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Maailmassa ei ole yhtään kaupunkia tai maata, jossa naiset ja tytöt voisivat elää vapaina väkivallan pelosta. Viime vuonna esille nousi erityisesti kaksi tapausta, joiden synnyttämä järkytys levisi ympäri maailmaa: tyttöjen koulutusta puolustavan pakistanilaisen koulutytön Malalan ampuminen ja 23-vuotiaan opiskelijan joukkoraiskaus linja-autossa New Delhissä. Joka puolella maailmaa sattui lukemattomia muita tapauksia, jotka eivät päätyneet otsikoihin.

Naiset ja tytöt voivat joutua seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi niin kävellessään kadulla, matkustaessaan julkisilla liikennevälineillä, kulkiessaan kouluun kuin käydessään kauppaa toreilla. Tämä rajoittaa naisten vapautta opiskella, työskennellä, osallistua politiikkaan ja nauttia omasta asuinalueestaan.

Vaikka naisiin ja tyttöihin julkisissa tiloissa kohdistuva väkivalta ja häirintä on yleistä, siihen puuttuminen on laiminlyöty laajasti. Vain harvat lait ja käytännöt tarttuvat ongelmaan.

Helmikuussa Dublinissa esiteltiin YK:n tasa-arvojärjestön (UN Women) sekä YK:n asumis- ja yhdyskuntajärjestön (UN Habitat) käynnistämä hanke maailman kaupunkien turvallisuuden parantamiseksi.

Hankkeella oli alun perin viisi pilottikaupunkia: Kairo Egyptissä, Kigali Ruandassa, New Delhi Intiassa, Quito Ecuadorissa ja Port Moresby Papua-Uudessa-Guineassa. Nyt se on laajentunut jo yli 20 kaupunkiin ja laajenee edelleen.

Kaupungit ovat erilaisia ja vaativat paikallisia ratkaisuja. Tämä voidaan saavuttaa selvityksillä, joiden tekemiseen paikalliset ihmiset otetaan mukaan. Kaupungit ovat ryhtyneet lisäämään turvallisuutta muun muassa parantamalla valaistusta sekä katujen ja rakennusten suunnittelua, kouluttamalla poliiseja ja palkkaamalla enemmän naisia poliiseiksi.

New Delhissä tehty selvitys osoitti, että naisten ja tyttöjen häirintään vastattiin yleisesti pitämällä heidät kotona. Eräs tyttö kertoi: "Jos kertoisimme vanhemmillemme poikien häirinneen meitä, he sanoisivat, että se on meidän syymme. Vanhempamme saattaisivat jopa estää meitä poistumasta talosta."

Tämänkaltaiset havainnot kannustavat toimimaan, sillä naisten ja tyttöjen pitäminen kotona ei ratkaise ongelmia. Asukkaat ovat organisoineet ryhmiä, jotka pyrkivät lisäämään tietoa, raportoimaan rikoksista ja työskentelemään viranomaisten kanssa edistääkseen yleistä turvallisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Quitossa naisia rohkaistiin kertomaan kokemuksistaan Kirjeitä naisilta -kampanjalla. Lisäksi naisten väkivallan poistamista koskevaan määräykseen sisällytettiin myös julkisissa tiloissa tehty väkivalta.

Port Moresbyssa Papua-Uudessa-Guineassa 55 prosenttia naispuolisista torimyyjistä kertoi kokeneensa edellisen vuoden aikana väkivaltaa. Väkivallan vähentämiseksi paikalliset viranomaiset tekevät yhteistyötä naismyyjien yhdistyksen kanssa.

Kairossa maan hallitus hyväksyi turvallisuuden arviointijärjestelmän, jonka avulla paikalliset naiset tunnistavat asuinalueensa turvallisuuteen liittyviä tekijöitä, mitä hyödynnetään kaupunkisuunnittelussa.

Rio de Janeirossa turvallisuusriskejä selvitetään kaupungin kymmenessä vaarallisimmassa slummissa. Naiset ja nuoret tytöt käyttävät älypuhelimiaan kartoittaakseen turvallisuusriskejä, kuten infrastruktuurin ja palveluiden puutteita sekä pimeitä kulkureittejä. Näitä havaintoja käytetään ratkaisujen kehittämiseen.

YK:n tasa-arvojärjestö tekee yhteistyötä Microsoftin kanssa löytääkseen ratkaisuja, joissa mobiilitekniikkaa voitaisiin käyttää apuna häirinnän ja väkivallan lopettamisessa. Uusia ratkaisuja odotetaan myös yhteistyöstä, jota järjestö tekee kaupunkien ja paikallishallintojen kanssa.

Kaupunkien turvallisuuden lisääminen vaatii yhteistyötä asukkaiden, hallitusten, yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kesken. Kun naiset otetaan mukaan päätöksentekoon, kaupunkien hallinnot pystyvät paremmin takaamaan asukkaiden turvallisuuden.

Michelle Bachelet
Kirjoittaja on YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin pääjohtaja ja Chilen entinen presidentti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää