Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU tuijottaa yhä vanhaa Venäjää

Keskellä Uralia sijaitseva Jekaterinburgin kaupunki sai alkuviikolla tärkeitä vieraita Moskovasta ja Brysselistä, kun EU:n ja Venäjän johtajat pohtivat EU–Venäjä-suhdetta. Maailmalle levisi uutiskuva, jossa presidentti Vladimir Putin isännöi epämuodollisia illallisia ilman solmiota, paidannappi auki.

Tilaajille

Keskellä Uralia sijaitseva Jekaterinburgin kaupunki sai alkuviikolla tärkeitä vieraita Moskovasta ja Brysselistä, kun EU:n ja Venäjän johtajat pohtivat EU–Venäjä-suhdetta.

Maailmalle levisi uutiskuva, jossa presidentti Vladimir Putin isännöi epämuodollisia illallisia ilman solmiota, paidannappi auki. Yhtä lailla rennosti esiintyivät päävieraat: EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Todellisuudessa EU:n ja Venäjän suhde on kaikkea muuta kuin helppo ja rento. Nytkin huippukokousta varjostivat kiistat Syyrian eri osapuolten aseistamisesta, lentomatkustajatietojen keräämisestä, venäläisen energiantarjonnan ehdoista ja viisumiehdoista. Editysaskelia ei juuri otettu, eikä niitä kukaan odottanutkaan.

EU:ssa kokouspettymyksistä on totuttu syyttämään Venäjää. Venäjä on hidas uudistuja, Putin on vaikea neuvottelukumppani, eivätkä venäläiset ymmärrä omaa parastaan. Jos EU joskus tutkiskelee omia heikkouksiaan, huomio keskittyy yhtenäisyyden puutteeseen. 27 jäsenmaan – heinäkuussa 28 jäsenmaan – unionin on vaikea viedä Venäjälle yhtenäistä eurooppalaista sanomaa.

Mutta ehkä vika onkin EU:ssa. Ehkä Euroopan unioni on jumiutunut tuijottamaan vanhentunutta kuvaa Venäjästä. Siinä kuvassa Venäjä haluaisi muka olla kuin EU ja Putin haluaisi panostaa Venäjän ja EU:n yhteistyöhön.

Viime aikoina useat kansainväliset tutkijat ovat varoittaneet EU:ta vanhentuneen Venäjä-käsityksen sekä kunnianhimottoman Venäjän-politiikan vaaroista. Venäjä elää murrosvaihetta, ja ryske tuntuu lähialueilla ja kauempanakin. Murros ei johdu vain yhdestä tekijästä, vaan se on monen asian summa. Yksi asia on kuitenkin varma: Venäjä ei halua olla kuin EU, joten unionin on turha tuputtaa venäläisille omaa maailmankuvaansa.

Ulkopolitiikkaan keskittyvät ajatuspajat European Council on Foreign Relations (ECFR) ja Carnegie patistavat kumpikin tuoreissa Venäjä-raporteissaan EU:ta päivittämään suhtautumistaan Venäjään.

Putin on yhä Venäjällä suosittu, mutta hänen kannatuksensa on romahtanut. Vaikka selvää oppositiota ei ole, tyytymättömyys kytee entistä laajemmalla.

Venäläisten materiaalinen hyvinvointi on kasvanut hurjaa vauhtia 20 vuoden aikana. Nyt ei kaivata enää ensisijaisesti tavaraa, vaan yhteiskunta on hypähtänyt Maslowin tarvehierarkian seuraavalle portaalle. Toivelista on sielläkin pitkä: entistä paremmat koulut ja asunnot, kehittyneempi terveydenhuolto, vähemmän korruptoitunut hallinto, vakaampi yhteiskunta.

Putinille venäläisten uudet arvot voivat tietää ajan mittaan lähtölaskentaa, asiantuntijat arvioivat. Elintason nousu ei enää riitä, vaan kansa haluaa tilaa hengittää. Henkinen levottomuus panee Venäjän hallinnon tiukentamaan otettaan niin eliitistä kuin kansalaisjärjestöistäkin. Talouden rakenneongelmat eivät ole kadonneet. Ulkopolitiikassa panostus on siirtynyt jo hyvän aikaa sitten EU:sta Aasiaan.

Mitä EU voi tehdä? Pitääkö EU:n tehdä mitään? Tietysti pitää. Pakoonkaan ei pääse, koska EU-maiden ja Venäjän maantiede, historia, talous ja kansalaisten arkielämä ovat sidoksissa toisiinsa. Unionin pitää kuitenkin lakata kuvittelemasta, että Venäjä on projekti, jota EU voi hallita ja johtaa.

Sen sijaan pitää panostaa kansalaisyhteiskunnan tukemiseen ja Venäjän kiinnittämiseen globaaleihin yhteistyöelimiin. EU:n pitää tulla aktiivisemmaksi ja itsevarmemmaksi Venäjän-suhteessaan. Viisumivapaus on porkkana, joka kiinnostaa venäläisiä. Osa euroedustajista haluaisi sitoa mahdolliset viisumihelpotukset ihmisoikeustavoitteisiin.

On mahdotonta tietää, mitkä voimat jylläävät Venäjällä lähitulevaisuudessa. Ainakaan ne eivät kysy EU:lta neuvoa, mitä tehdä ja minne mennä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää