Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Suuret sanat jarruttavat muutosta

Vaalilupaukset ovat vaarallisia. Niiden rikkomisesta jää yleensä näyttävästi kiinni. Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on joutunut tällä hallituskaudella käyttämään paljon voimia sen todistelemiseen, että hänen puolueensa pysyy – vähintäänkin muodollisesti – uskollisena vaalilupauksilleen.

Tilaajille

Vaalilupaukset ovat vaarallisia. Niiden rikkomisesta jää yleensä näyttävästi kiinni.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on joutunut tällä hallituskaudella käyttämään paljon voimia sen todistelemiseen, että hänen puolueensa pysyy – vähintäänkin muodollisesti – uskollisena vaalilupauksilleen. Ensin huomion keskipisteessä olivat Suomen euromailta lainojen ehtona vaatimat vakuudet, nyt puhutaan Sdp:n lupauksesta torjua eläkeiän korotus tällä vaalikaudella.

Sdp:n vaalilupaukset olivat jossain määrin populistisia täkyjä, ja ne auttoivat puoluetta siedettävään vaalitulokseen ja sen avulla hallitusvastuuseen. Kannatuksen muutenkin huvetessa sosiaalidemokraattien on vaikea syödä sanojaan.

Poliittinen paine eläkeikälupauksesta laistamiseen kasvaa jatkuvasti, kun Urpilainen on itsekin valtiovarainministerinä ryhtynyt kiirehtimään rakenneuudistuksia. Viime viikolla pääministeri Jyrki Katainen (kok) kehotti – tosin Sdp:tä nimeltä mainitsematta – perääntymään vaalilupauksista yhteisen edun ja kompromissivalmiuden nimissä.

Jos vaalilupaukset rajoittavat erityisesti Sdp:n liikkumavaraa, koko hallituksen – ja Suomen – kiviriippana on raskassoutuinen hallitusohjelma.

Paksua hallitusohjelmaa pitää lukea kuin kuuden puolueen rauhansopimusta. Asetettujen tavoitteiden muoto on vähintään yhtä tärkeä kuin sisältö, mikä näkyy muun muassa kunta- ja soteuudistuksen tarpeettoman tiukkana kytköksenä.

Kehittämistä, selvittämistä ja edistämistä pursuava hallitusohjelma määrittää myös sen, mitä tällä vaalikaudella ei tehdä.

Sitran yliasiamies Mikko Kosonen on puhunut kesällä paljon siitä, kuinka liian yksityiskohtainen ja sitova hallitusohjelma jumiuttaa päätöksenteon.

Kosonen kaipaa strategista ketteryyttä, joka edellyttäisi perinteestä poikkeavaa tapaa kirjoittaa hallitusohjelma. Nykyistä selvästi väljempi, vain suuret linjat hahmotteleva hallitusohjelma antaisi paremmat mahdollisuudet reagoida toimintaympäristön muutoksiin.

Hallitusohjelman tehtävää ja tarkoitusta on syytä miettiä uudelleen. Yksityiskohtien yläpuolelle nousemisen pitäisi kuitenkin korostaa hallitusohjelman merkitystä politiikan suunnan määrittäjänä. Hallituksen pitää olla vastuussa tavoitteistaan sekä eduskunnan että äänestäjien edessä, ja tavoitteet on syytä määritellä selvästi.

Virheistä on hyvä ottaa opiksi seuraavalla hallituskaudella. Mutta jo ennen sitä edessä on tärkeitä päätöksiä, jotka eivät voi odottaa vaalien yli.

Moni päättäjä panee toivonsa siihen, että kriisitietoisuus lisää valmiutta päätöksentekoon ja luo edellytykset jonkinlaiselle yhteiskuntasopimukselle, johon hallitus, oppositio ja työmarkkinajärjestöt voisivat liittyä. Se olisi Suomelle hyväksi, mutta Korpilampi-unelmalla on myös epäilijänsä. Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas kirjoittaa tuoreessa Kanava-lehdessä, ettei tällaisia yhteiskuntasopimuksia ole koskaan tehty, eikä niissä voitaisi sopiakaan mistään.

Leikkauksia voidaan toki tehdä aina. Budjettiriiheen lähdetään sillä periaatteella, että valmisteilla oleva rakenneuudistuspaketti kirpaisee kaikkia hallitusryhmiä. Kivun tasapuolinen jakaminen on tosin huono lähtökohta yhteiskunnan kehittämiselle.

Demokratian ideana on, että enemmistö vie yhteiskuntaa haluamaansa suuntaan ja vähemmistö vikisee, ainakin vaaleihin saakka. Viime aikoina Suomessa kukaan ei ole vienyt ja kaikki ovat vikisseet. Vastuunkanto ja tekemisen meininki jäävät puheiksi.

Vaikeina hetkinäkin päätökset ovat arvovalintoja. Politiikassa tarvittaisiin konkreettisia tekoja ja hyviä perusteluita, jotka ovat myös ideologisesti rehellisiä ja läpinäkyviä.

Toivottavasti pian voidaan siirtyä järjestelmään, jossa hallitusohjelma näyttää selvän suunnan eikä vaalilupausten rikkominen kuulosta hyveeltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää