Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Chile on ollut malli demokratia-aktivisteille ja vallankaappaajille

Sotilaskaappaus Chilessä 40 vuotta sitten käänsi lukuisten maiden poliittisten aktivistien huomion Latinalaiseen Amerikkaan vuosikymmeniksi mutta toimi myös mallina kaappaajille ja demokratian tukahduttajille. Lopulta Chile on ollut esimerkki demokratiaan palaamisesta ja kansallisesta eheytymisestä diktatuurin jälkeen.

Tilaajille

Sotilaskaappaus Chilessä 40 vuotta sitten käänsi lukuisten maiden poliittisten aktivistien huomion Latinalaiseen Amerikkaan vuosikymmeniksi mutta toimi myös mallina kaappaajille ja demokratian tukahduttajille. Lopulta Chile on ollut esimerkki demokratiaan palaamisesta ja kansallisesta eheytymisestä diktatuurin jälkeen. Kaappauksen vuosipäivän alla on näkynyt, että Chilessäkin eheytyminen on vaikeaa.

Vuosipäivien joukossa Chilen sotilaskaappaus 11. syyskuuta 1973 hautautui taustalle, kun terroristit ohjasivat lentokoneensa maaleihin New Yorkissa ja Washingtonissa 11. syyskuuta 2001. Molempina päivinä oli kuitenkin kyse omaa aikakauttaan muokanneista tapahtumista.

Chileä on vaikea enää tunnistaa samaksi maaksi, joka vuonna 1970 ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan valtiona valitsi vaaleissa presidentiksi sosialistin ja jossa kolme vuotta myöhemmin sotilashallitus tappoi kaappauksen jälkeen yli 3 200 omaa kansalaistaan. Kidutettuja oli yli kymmenkertainen määrä.

Nyt Chile on Latinalaisen Amerikan vauraimpia ja vakaimpia maita, jossa presidentti ja parlamentti valitaan hyvin järjestetyissä vaaleissa neljän vuoden välein, seuraavan kerran 17. marraskuuta.

Vaalien läheisyys on osaltaan nostanut näkyviin haavoja, joiden arpeutumiseen vuosikymmenet eivät vielä ole riittäneet.

Maanantaina, vuosipäivän alla, presidentti Sebastian Piñeran johtama konservatiivihallitus muisti kaappausta presidentin palatsissa La Monedassa, joka oli tapahtumien päänäyttämö. Keskusta-vasemmistolainen oppositio oli koolla presidenttiehdokkaansa Michelle Bacheletin johdolla läheisessä ihmisoikeusmuseossa. Erilliset tilaisuudet muistuttivat vanhasta vihanpidosta, vaikka normaali poliittinen kanssakäyminen on Chilessä jo arkipäivää.

Aiemmin mielipiteitä Chilessä jakoi ennen kaikkea kenraali Augusto Pinochet, joka johti kaappausta ja 17 vuotta vallassa ollutta sotilashallitusta. Nyt Pinochet tuomitaan jo yleisesti, mutta mielipiteet kaappauksessa syrjäytetystä ja sen yhteydessä itsensä ampuneesta sosialistipresidentistä Salvador Allendesta jakavat Chileä edelleen.

Sotilaskaappauksen kulku sekä sitä seuranneet murhat ja karkotukset nostivat Pinochetin aikansa voimakkaimmaksi oikeistolaisen sotilasdiktatuurin symboliksi. Naapurimaan Argentiinan sotilasjohtajat tappoivat enemmän ihmisiä, mutta heidän väkivaltansa vaikutti summittaisen järjettömältä. Pinochet eteni kylmän järjestelmällisesti.

Sotilasvallan päätyttyä vuonna 1990 Chilen oikeisto on asteittain myöntänyt Pinochetin rikoksia ja myös hyväksynyt oikeudenkäynnit vastuussa olleita upseereita vastaan. Poikkeus katujien joukossa on silloinen Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Henry Kissinger, joka puuhasi kaappauksessa taustalla. Hän ei kommentoi toimiaan.

Eheyttämisessä tulee edelleen seinä vastaan, kun arvioidaan Allenden hallituksen ja Chilen keskenään riitaisan vasemmiston toimintaa ennen kaappausta. Piñera puhui muistotilaisuudessa sotilashallituksen ihmisoikeusrikoksista mutta sanoi myös, että Allenden hallitus rikkoi toistuvasti oikeusvaltion periaatteita.

Chilen vasemmistonkin piirissä esitetään itsekriittisiä arvioita Allanden ajasta, mutta vaalivuonna hänen henkilöään ei arvostella. Allende on sekä Chilessä että maailmalla yhtä vahva symboli demokratialle kuin Pinochet on diktatuurille.

Myöskään Pinochetin maine ei ole aivan yksiulotteinen. Veristen alkuvuosien jälkeen hän siirtyi valikoivaan väkivaltaan ja tarkkaan tiedotusvälineiden valvontaan. Chilen talouskasvu alkoi diktatuurin aikana. Pinochetistä tuli roolimalli myöhemmille demokratian hajottajille, jotka ensi töikseen varmistavat valtansa tiedotusvälineissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää