Pääkirjoitus    |   Kolumni

Astronauttien vaimoja löytyy nyt Suomestakin

Yksinäisten vaimojen klubissa pidettiin yhtä, kun astronautit makasivat rakastajattariensa kanssa muualla – nyt "astronauttien vaimoja" on joka puolella, Suomessakin.

Tilaajille

Yhdysvalloissa toimi 1960-luvulla epävirallinen kuukausittain kokoontuva kerho, johon oli vaikeampi päästä kuin suomalaispäättäjien keskiviikkokerhoon. Astronauttien vaimojen klubi syntyi Togethersvilleksi kutsutussa Houstonin esikaupungissa, joka rakennettiin Apollo-ohjelman työntekijöille.

Astrovaimojen osa ei ollut helppo. Heistä tehtiin avaruusohjelman mallinukkeja, jotka esiintyivät julkisuudessa tupeeratuissa kampauksissa ja pastellinvärisissä leningeissä. He joutuivat osoittamaan täydellistä mielen tyyneyttä silloinkin, kun heidän miehensä olivat hengenvaarallisilla avaruuslennoilla.

Astrovaimot tukeutuivat toisiinsa. He kokoontuivat juomaan kahvia ja polttamaan Virginia Slim -savukkeita, sekoittamaan cocktaileja ja pitämään Tupperware-kutsuja.

Sillä aikaa heidän miehensä kävivät vierailla planeetoilla ja vieraissa naisissa. He viettivät viikkoja harjoitusleireillä Cape Kennedyssä. Siellä heillä oli ihailijattaria, joita vaimot kutsuivat yleisnimellä "Susie".

Seitsemän 30 ensimmäisestä astrovaimosta menetti puolisonsa onnettomuuksissa, vielä useampi avioerossa. Heidän tarinansa on kerrottu toimittaja Lily Koppelin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa The Astronaut Wives Club. Aiheesta on tehty myös dokumenttiohjelmia.

The New York Timesin kriitikon Eric Bensonin mukaan niistä välittyy päinvastainen kertomus kuin avaruuden valloitusta käsittelevistä elokuvista ja kirjoista. Astronauttien tarina kulkee vaikeuksista voittoon. Vaimoilla isänmaallinen innostus vaihtuu pettymykseen.

Historiallisten tapahtumien muisteluaallot liittyvät usein johonkin ajankohtaiseen ilmiöön. Astrovaimot ovat alkaneet kiinnostaa juuri nyt, kun työ lisää puolisoiden erillään asumista ympäri maailmaa.

Ilmiöllä on jo nimikin: fifo-perheet. Fifo tulee englannin kielen sanoista "flying in, flying out", joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin "lentäen sinne ja takaisin".

Erityisen yleinen ilmiö on luonnonvarabisneksessä. Öljyä ja kaasua porataan nykyään kaukana merellä, ja kaivokset tyhjennetään niin nopeasti, ettei niiden lähistölle kannata perustaa pysyviä kaupunkeja.

Myös yhtiöiden käsitys yhteiskuntavastuusta on muuttunut. Ne eivät enää pidä tehtävänään minkäänlaisten pysyvien asuinyhteisöjen rakentamista. Yhtiöt panevat työläisensä peltiparakkeihin ja lennättävät heidät kotiin joka kolmas viikko.

Kehitys on pisimmällä Australiassa, jossa jo yli 100 000 työntekijää kerää lentoyhtiöiden bonuspisteitä tyydyttääkseen Kiinan raaka-ainenälkää. Australiassa kaivosyhtiöt ovat myös onnistuneet saamaan läpi lakimuutoksen, joka sallii 12-tuntiset työpäivät. Se on yhtiöille halvempaa kuin kolmivuorotyö, jota varten pitäisi lennättää ja majoittaa kolmaskin työporukka.

Kahdeksantuntinen työpäivä oli Australiaan muuttaneiden ammattiyhdistyshenkisten suomalaisten mainareiden tärkeimpiä tavoitteita vuosisataa aiemmin. Kun se saavutettiin, kaivoskaupungit alkoivat kukoistaa. Vaimot muuttivat kaupunkeihin, koulut ja kirkot rakennettiin, urheiluseuroja perustettiin. Elämä oli kokonaista ja tyydyttävää.

Fifo-työ on rikkonut yhteisöjä ja perheitä. Se on lisännyt päihteidenkäyttöä, mielenterveysongelmia, perheväkivaltaa ja avioeroja.

Ilmiö on synnyttänyt myös blogeja, joissa komennusmiesten vaimot kertovat pirteästi yksinhuoltajan arjesta. Monet heistä toivovat ansaitsevansa vähän rahaa nettiyrittäjinä, koska muu työ on mahdotonta.

Esimerkiksi fifo-vaimo Deb Russo herää aamuisin kello 4.30 ja odottaa, että naapuritalon valot välähtävät. Silloin naapurit tulevat verannalleen vahtimaan, etteivät Debin kolme poikaa herää, kun hän vie neljä koiraansa lenkille. Sitten Deb kirjoittaa blogia ja laittaa pojille aamiaista, jollei ole liian väsynyt. (Yleensä hän antaakin vain muroja.)

Fifo-elämä yleistyy Suomessakin. Jo kolmannes suomalaisista käy töissä kotikuntansa ulkopuolella. Toimittaja Annikka Mutanen kirjoitti kesäkuussa Suomen kaivosbuumista Long Play -verkkojulkaisuun. Hän totesi, ettei Suomeenkaan enää rakenneta kaivostaajamia, koska kaivosten toiminta-aika on usein alle kymmenen vuotta.

Deb Russo kirjoittaa blogissaan, että hänen elämänsä on mahtavaa, koska hänellä on varaa olla kotiäiti.

Ja aina kun hän hakee miehensä lentokentältä, se on yhtä ihanaa kuin heidän ensi tapaamisensa.

Elina Grundström
elina.grundstrom@kolumbus.fi
Kirjoittaja on journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elina Grundström
 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää