Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Suomi on vastustanut uusia EU-lakeja hyvin harvoin

Euroopan unionin komissio ilmoitti keskiviikkona aloittavansa EU-lainsäädännön keventämisen ja kumoamisen. Roskiin joutuu muun muassa huomiota kerännyt lakihanke kampaajien työterveyden edistämisestä. Sen on tulkittu kieltävän korkokengät. Komission päätös karsia turhia lakeja ja lakialoitteita on osoitus siitä, että EU-virkamiehet ovat säikähtäneet joidenkin jäsenmaiden entistä kriittisempiä äänenpainoja.

Tilaajille

Euroopan unionin komissio ilmoitti keskiviikkona aloittavansa EU-lainsäädännön keventämisen ja kumoamisen. Roskiin joutuu muun muassa huomiota kerännyt lakihanke kampaajien työterveyden edistämisestä. Sen on tulkittu kieltävän korkokengät.

Komission päätös karsia turhia lakeja ja lakialoitteita on osoitus siitä, että EU-virkamiehet ovat säikähtäneet joidenkin jäsenmaiden entistä kriittisempiä äänenpainoja. Toki lakimassaa on karsittu ennenkin. Tänä syksynä komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on kuitenkin ottanut entistä selkeämmän linjan: Kaikki asiat eivät toimi EU-tasolla. Unionin ei kannata tuhlata paukkuja hankkeisiin, jotka on järkevintä hoitaa kansallisesti.

Taustalla ovat Britannian ja Hollannin vaatimukset EU-koneiston suitsimiseksi.

Britanniassa pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä seuraavalla vaalikaudella. Jos konservatiivit voittavat parlamenttivaalit vuonna 2015, Britannia aikoo neuvotella suhteensa unioniin uusiksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi perussopimuksen muuttamista.

Hollannissa taas hallitus listasi kesäkuussa 54 lakihanketta, jotka pitäisi palauttaa EU-tasolta takaisin jäsenmaille. Hallitus totesi, että EU on haalinut liikaa valtaa. Analyysi sai pontta Hollannissa voimistuneesta EU-kielteisestä suuntauksesta, joka voi uhata hallituskoalitiota.

Lisäpainetta komission suuntaan tulee ensi kevään eurovaaleista. EU-kielteisten ryhmien kannatuksen uskotaan kasvavan eri jäsenmaissa. EU-lainsäädännön laajuus on yksi yleisimmistä arvostelun kohteista.

Surullisenkuuluisa kurkkudirektiivi kumottiin jo vuonna 2009, mutta viimeksi tänä keväänä komissio yritti kieltää oliiviöljypullot ravintolapöydistä.

Maalaisjärkeä loukkaavat lainsäädäntöhankkeet eivät tee hyvää unionin imagolle ja uskottavuudelle. Siksi komissio yrittää siivota pöytää ennen eurovaaleja.

Mikä sitten on Suomen linja EU-lainsäädännön karsimisessa?

Hallitus antoi tällä viikolla eduskunnalle selvityksen Suomen kannoista EU-lakien ja -lakiehdotusten arviointiin. Selväksi kävi ensinnäkin se, että Suomi ei ole myötäilemässä Britanniaa ja vaatimassa toimivaltojen palauttamista. Perussopimuksen avaaminen olisi pitkä ja riitaisa hanke, joka hajottaisi jäsenmaita.

Suomi ei myöskään listaa epämieluisia EU-lakeja Hollannin tyyliin. Hallituksella ei ole tähän tarvetta, koska oppositiosta ei tule tarpeeksi painetta. Nykyinen pragmaattisuutta, ennalta vaikuttamista ja kompromissihalukkuutta korostava linja tuntuu kelpaavan niin keskustalle kuin perussuomalaisillekin.

Vuosina 2008–2012 Suomi on vain kerran äänestänyt EU-lakiehdotusta vastaan ja viisi kertaa pidättäytynyt äänestämästä. Suurin osa neuvoston eli jäsenmaiden päätöksistä tehdään määräenemmistöllä. Lukemat ovat hyvin pieniä jopa Suomen kaltaiselle jäsenmaalle, jonka johtava ajatus on välttää kiusallista huomiota ja jyrkkiä kannanottoja.

Yhteistä niin Suomen, Britannian, Hollannin kuin EU-komissionkin lainsäädäntötavoitteille on, että lakien pitäisi tukea yhteismarkkinoiden kilpailukykyä.

Toimivat yhteismarkkinat tarvitsevat yhteiset säännöt. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 28 kansallisen lain tilalle on joissain asioissa hyvä luoda yksi yhteinen EU-laki.

On itsestään selvää, että turhaa lakimassaa pitää uskaltaa karsia niin kansallisella kuin EU-tasollakin. Yhtä selvää on, että EU tarvitsee tavoitteittensa toteuttamiseksi tehokkaan lainsäädäntökoneiston.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää