Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU:n tietojenvaihto ontuu, kun raha pakenee verottajaa

Euroopan unioni on viime aikoina hakenut Venäjän-politiikkaansa vahvuutta talouspakotteilla. Yhteisen linjan etsinnässä sivutuote on, että unionin sisäinen yhtenevyys suhteessa Venäjään on kasvanut. Sisäisiin kiistoihin ei voi käyttää samaa lääkettä, vaikka mieli ehkä tekisikin.

Tilaajille

Euroopan unioni on viime aikoina hakenut Venäjän-politiikkaansa vahvuutta talouspakotteilla. Yhteisen linjan etsinnässä sivutuote on, että unionin sisäinen yhtenevyys suhteessa Venäjään on kasvanut.

Sisäisiin kiistoihin ei voi käyttää samaa lääkettä, vaikka mieli ehkä tekisikin.

EU on pitkään etsinyt keinoja saada verottajaa pakoileva raha päivänvaloon. Unioni haluaisi kaikki EU-maat mukaan automaattiseen tietojenvaihtoon.

Nykyisin kunkin unionimaan kuuluu kerätä tiedot tuloista, joita kertyy ulkomailla asuville ihmisille. Nämä tiedot tulee lähettää asuinmaan verottajalle.

Ongelma on, että "tulo" on liukas käsite. Se muuttaa helposti muotoaan. Kun kaikkia tuloja ei ole määritelty seurattaviksi, tulo muuttuu helposti sellaiseen muotoon, jossa sitä ei seurata. Tämä verojen porsaanreikä kaipaa tuketta.

EU-maat ovat selvitelleet, voisiko tiedot kerätä ja luovuttaa eteenpäin myös osingoista, pankkitalletuksista, pääomavoitoista ja muista rahoitustoiminnan avulla saaduista tuotoista.

Kyse ei ole pelkästään piilottelevien verojen löytämisestä vaan myös siitä, että EU:lla olisi selvä ja yhtenevä tietojenluovutuskäytäntö suhteessa unionin ulkopuolisiin.

Yhdysvallat on viime vuosina tehnyt yksittäisten Euroopan maiden kanssa kahdenkeskisiä sopimuksia verottajaa kiinnostavista tiedoista. Tämän on epäilty johtavan siihen, että hämärä raha lipsuu kahdenkeskisten sopimusten maista muualle.

Unionin hyvin toimivien sisämarkkinoiden taustaa vasten tuntuu omituiselta, että jokin unionimaa voisi vastustaa tietojen vaihtamista ja rahapiilojen poistamista. Vastustaapa silti.

Luxemburg ilmoitti tiistaina, ettei se halua laajentaa tietojenvaihtosopimusta. Maa pelkää, että EU:n säännöt muuttuvat liian tiukoiksi ja antavat kilpailijoille etua.

Luxemburg on vedonnut pitkään siihen, että esimerkiksi Sveitsi ei ole innostunut verosopimuksista. Selän taakse piiloutuminen ei enää auta – Sveitsi on jo lupaillut lisää avoimuutta.

Asenne synnyttää epäilyksen, että Luxemburg suojelee harmaata rahaa ja hyötyy siitä. Toivottavasti EU pitää huolen, ettei Luxemburg jää verokeitaaksi unionin keskelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää