Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kaupan kilpailu hinnoilla kasvaa

Suomalainen kauppa on ahdingossa. Tilannetta selitetään siten, että verkkokauppa ja -ostaminen alkavat saada Suomessa vauhtia. Tulkinta ei ole yksiselitteinen. Tilastokeskuksen tekemän selvityksen mukaan vaikuttaa siltä, ettei suomalaisten viime vuonna tekemien verkkokauppaostojen arvo kasvanut edellisvuodesta.

Tilaajille

Suomalainen kauppa on ahdingossa. Tilannetta selitetään siten, että verkkokauppa ja -ostaminen alkavat saada Suomessa vauhtia.

Tulkinta ei ole yksiselitteinen. Tilastokeskuksen tekemän selvityksen mukaan vaikuttaa siltä, ettei suomalaisten viime vuonna tekemien verkkokauppaostojen arvo kasvanut edellisvuodesta. Kaupan liiton mukaan potti kasvaa aina vain.

Stockmann kertoi tiistaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa yli 300 työpaikan vähentämiseen. Myynti Suomessa on heikentynyt, eivätkä Hullut päivätkään vetäneet entiseen tahtiin. Stockmann ei ole ainoa, joka on joutunut ahtaaseen rakoon: Kaupan liiton mukaan vähittäis- ja tukkukaupan myynti väheni helmikuussa. Erityisesti tavaratalokauppa käy heikosti.

Suomalaiset ovat olleet melko konservatiivisia. Käyttötavaraa on haettu tavarataloista ja ruokaostoksia poimittu lähikaupoista. Vaikka verkkokauppa ei olisikaan kaupassa vielä suuri peluri, se aiheuttaa joka tapauksessa joitain muutoksia.

Verkkokaupan roolia Suomessa pitää ymmärtää siten, että se osuu kaupan alalla nimenomaan tavaratalokauppaan. Yksi kärkikohteista on Stockmann.

Verkkokaupasta hankitaan palvelujen ohella muun muassa elektroniikkaa, vaatteita ja kenkiä – ei siis niitä tuotteita, joita poimitaan jääkaappiin kotimatkalla. Jos käyttötavaroiden hankinnassa oli ennen luksusta mennä Stockmannille, nykyisin luksusta on olla menemättä.

Bluray-soittimen tai merkkikengät saa ostettua parilla klikkauksella, ja ne tulevat kotiovelle tai lähimpään pakettipalvelupisteeseen nopeasti.

Jos tulkinta luksuksesta muuttuu, samalla muuttuvat myös hintaodotukset. Verkkokauppa tarjoaa kuluttajalle hintojen vertailupisteen. Suomalaisten tavaratalojen pitäisi pystyä myymään samaan hintaan pärjätäkseen kisassa. Kisa on kauppiaiden kannalta epäreilu: tavaratalojen on pakattava hintoihinsa iso siivu kotimaisia kustannuksia, joita ulkomaisella verkkokaupalla ei ole. Omaa verkkomyyntiä taas ei ole järkevää kilpailuttaa oman tavaratalomyynnin kanssa.

Esimerkiksi Hullujen päivien tuotteiden joukossa oli tavaroita, jotka hintatietoinen ostaja syötti netin hintavertailukoneisiin ja löysi vertailukohtia maailmalta. Jos vertailu tuottaa Stockmannin kannalta vääriä tuloksia, koko keltainen ilmiö hiipuu.

Hintakilpailu kasvaa nyt muillakin kaupan sektoreilla. Norjalainen XXL-ketju tuo sitä urheiluvälinekauppaan. Saksalainen Lidl kasvattaa markkinaosuuttaan Suomessa ja on saanut tuloksensa pysymään voiton puolella.

Lidl tekee ruokakaupassa sen, minkä verkkokauppa käyttötavaroissa: se tuo kotimaisille toimijoille hintarajoitteen. Lidl on suomalaisiin kaupan toimijoihin verrattuna melkoinen jättiläinen, joka pystyy painamaan hintoja alas ostovoimallaan.

Kun Lidlejä on jo ainakin kaupungeissa runsaasti, ostaja vaihtaa kauppaa, jos saa muualta halvemmalla. Ketjujen kortit eivät takaa uskollisuutta.

Kaiken taustalla vaikuttaa tietysti talouden heikko veto. Kun ostovoima ei kasva ja työpaikat ovat vaarassa, hintoja katsotaan tarkkaan.

Vaikka Suomen talous ja ostovoima kehittyisivät taas parempaan suuntaan, paluuta menneeseen ei ole. Lidlin ja verkkokaupan tuoma hintarajoite pysyy.

Aikojen parantuessa kuluttaja huomaa muutakin kuin hinnan. Kaupan ja verkkokaupan yhdistelmällä on mahdollisuutensa, jos se löytää kuluttajat uusilla tuotteilla, kuten tuotteiden, huollon ja muiden palveluiden paketoinnilla.

Suomessa on kaivattu kauppaan kovempaa kilpailua. Nyt sitä alkaa olla, mutta kuluttajan hintaedulla on hintansa. Sen maksavat nyt ne stockmannilaiset, jotka menettävät työpaikkansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää