Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Metropolihallintoon ei ole oikotietä

Helsingin seudun kuntien yhteistyön lisääminen ja kuntarakenteen järkeistäminen on sinnikkyyttä vaativa projekti, jota ei kannata verrata Iisakinkirkon rakentamiseen – Pietariin 1800-luvulla nousseen katedraalin rakennusurakkahan kesti vain 40 vuotta.

Tilaajille

Helsingin seudun kuntien yhteistyön lisääminen ja kuntarakenteen järkeistäminen on sinnikkyyttä vaativa projekti, jota ei kannata verrata Iisakinkirkon rakentamiseen – Pietariin 1800-luvulla nousseen katedraalin rakennusurakkahan kesti vain 40 vuotta. Osuvampi vertauskuva lienee Barcelonan maamerkki Sagrada Familia: sitä on rakennettu 1800-luvun lopulta lähtien, eikä kirkko ole vieläkään valmis.

Sujuvasti toimivan metropolihallinnon harjannostajaisia ei ehkä päästä viettämään vielä pitkään aikaan, mutta yksi lukuisista valuvaiheista on lähenemässä loppuaan. Lausunnot metropolilainsäädäntöä valmistelevan työryhmän väliraportista pitää toimittaa valtiovarainministeriöön tällä viikolla, ja suurin osa niistä on jo valmiina. Lausuntoihin voidaan myöhemmin tehdä sote-ratkaisuun liittyviä täydennyksiä, mutta parhainkaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ei puutu maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluun. Niitä koskevan kokonaisnäkemyksen muodostaminen on metropolihallinnon ydinkysymyksiä.

Lausuntopyynnössä kysyttiin kantaa kahteen työryhmän hahmottamaan metropolihallinnon vaihtoehtoon: laajaan malliin, jossa metropolihallinnolla olisi paljon tehtäviä ja verotusoikeus, sekä kevyempään malliin, jossa tehtäviä olisi vähemmän ja rahoitus hoituisi nykyiseen tapaan kuntien budjeteista.

Helsinki päätyi viime viikolla vihreiden, Sdp:n ja vasemmiston äänin kannattamaan laajaa mallia. Kokoomuksen ajama, kevytmallia puoltanut kanta hävisi äänestyksen niukasti.

Kokoomuslaisten ei kuitenkaan tarvitse olla kovin huolestuneita tappiostaan. Kyseenalaistihan pääministeri Alexander Stubb metropolihallinnon tarpeellisuuden heti tultuaan valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi, eikä hanketta ole erikseen mainittu uudessa hallitusohjelmassa, vaikka etenkin Sdp yrittää pitää uudistuksesta kiinni.

Helsinki näyttää odotetusti jäävän seudun kuntien joukossa ainoaksi laajan mallin puoltajaksi. Muun muassa Espoo, Vantaa, Järvenpää ja Tuusula kannattavat – monin varauksin – kevyempää metropolihallintoa. Esimerkiksi Kerava ja Raasepori tuomitsevat suorasanaisesti kummatkin mallit.

Monet kunnat suhtautuvat annettuihin vaihtoehtoihin kuin valintaan vakavan ja lievän sairauden välillä. Kevyempää metropolihallintoa pidetään eräänlaisena rokotuksena kuntaliitosten uhkaa vastaan. Metropolilakia valmistelevan työryhmän mukaan kevyempi vaihtoehto edellyttää kuitenkin merkittäviä kuntarakenteen muutoksia.

Metropolilakien säätämishankkeen rinnalla tehdään pääkaupunkiseudun kuntajakoselvitystä. Jos kunnat vastustavat selvityksen valmistumisen jälkeen esitettyjä kuntaliitoksia, asiaa voidaan vielä kysyä kuntien asukkailta kansanäänestyksessä. Tosin kuntalaiset eivät välttämättä ole valitsemiaan päättäjiä suopeampia yhdistymishankkeille.

Ainakin nyt pääkaupunkiseudun yleinen ilmapiiri vaikuttaa sekä kuntaliitoksille että metropolihallinnolle nyreältä. Kansalaisia on pyritty osallistamaan metropolihallinnon suunnitteluun Otakantaa.fi-verkkopalvelussa, mutta noin tuhannen vastaajan joukossa yksikään metropolihallinnolle esitetyistä tehtävistä ei saa yli kymmenen prosentin kannatusta. Verkkokeskusteluissa kauhistellaan turhaksi byrokratiaksi leimatun metropolihallinnon kustannuksia.

Harvat kyseenalaistavat kuntien yhteistyön lisäämisen tarpeen, mutta yleisesti hyväksyttävissä olevien keinojen löytäminen on vaikeaa. Tässä tilanteessa voi olla sekä realismia että viisautta kiiruhtaa hitaasti, niin turhauttavaa kuin se onkin. Jos metropolihallintoon ei nyt saada tuleviakin sukupolvia ihastuttavaa wau-arkkitehtuuria, kannattaa tyytyä nopeasti pystytettäviin väliaikaissuojiin, joiden tilalle voidaan myöhemmin valaa paremmin aikaa kestäviä hallintorakennelmia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää