Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Monopolit murtuvat, ja työrauha häiriintyy

Rautateiden Sähköliittoon kuuluvien sähkömiesten lauantaina aamuyöstä uhannut määräaikainen lakko peruuntui perjantai-iltana. Lakko olisi ollut jo kesän kolmas. Neuvotteluja kiistassa jatketaan keskiviikkona. Palvelualojen työnantajat (Palta) on uhannut torstaina alkavalla työsululla, ellei sopua löydy sitä ennen.

Tilaajille

Rautateiden Sähköliittoon kuuluvien sähkömiesten lauantaina aamuyöstä uhannut määräaikainen lakko peruuntui perjantai-iltana. Lakko olisi ollut jo kesän kolmas.

Neuvotteluja kiistassa jatketaan keskiviikkona. Palvelualojen työnantajat (Palta) on uhannut torstaina alkavalla työsululla, ellei sopua löydy sitä ennen. Työsulku on verraten harvinainen työtaistelutoimi ja kertoo siitä, että työnantajalla on kovat piipussa.

Sähkömiesten lakot ovat olleet luonteeltaan sellaisia, että niitä on ulkopuolisen ollut vaikea ymmärtää. Sellaisia kuitenkin aika ajoin näkee työmarkkinoilla.

Virallinen syy on ollut VR:n aikomus vähentää kunnossapitohenkilöstöä samaan aikaan, kun yhtiön johdolle jaetaan bonuksia.

Todellinen syy on kuitenkin raadollisempi. Sähköliittoon kuuluvat sähkömiehet haluavat oman työehtosopimuksensa. Nyt heillä ei sitä ole. Työnantajalla on voimassa oleva työehtosopimus Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL:n, entisen Rautatieläisten liiton kanssa. Sopimus koskee myös sähkömiehiä, heitä on Raideammattilaiset-yhdistyksessäkin.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun työnantaja joutuu kärsimään keskenään riitelevien ammattiliittojen toimista. Vastaavanlaisia reviiririitoja on nähty aiemminkin: kaksi liittoa riitelee sopimusoikeuksista, toinen liitoista uhkaa lakolla tai jopa toteuttaa sen, ja työnantaja saa kärsiä seuraukset.

Tässä tapauksessa riitelevät asioiden lisäksi ihmiset. Sähkömiehet olivat vielä kolmisen vuotta sitten ammattiosastona silloisessa Rautatieläisten liitossa. He järjestivät laittoman lakon, minkä seurauksena liitto erotti jäsenyydestään koko ammattiosaston. Erotetut pyrkivät Sähköliiton jäseniksi, mutta heitä ei huolittu. Niinpä he valtasivat yhden toimimattoman Sähköliiton osaston ja ovat siis nyt Sähköliiton jäseniä.

Rautateiden sähkömiesten pistelakot ovat olleet myös oire ilmiöstä, joka jatkuu vielä joitakin vuosia. Samaa sarjaa oli Finnairin ateriapalvelujen lakko viime syksynä.

Kun entiset valtiolliset monopolit murtuvat ja yritykset joutuvat alttiiksi kilpailulle, työnantajalle syntyy tarve säästää työvoimakustannuksissa. Työntekijät luonnollisesti vastustavat etujensa heikentämistä.

Entisissä valtion monopoliyhtiöissä on ollut usein parempi palkka kuin kilpailluilla aloilla, mutta vähintäänkin paremmat muut työsuhde-edut kuin kilpailulle alttiiksi joutuneilla aloilla.

Entisillä suojatuilla aloilla toimivat yritykset ovat lähtökohtaisesti huonommassa asemassa kuin alalle tuleva kilpailija, koska kilpailijalla ei ole rasitteena entisen monopoliyhtiön kulurakennetta.

Esimerkiksi kaikki lentokentillä tapahtuva toiminta – lennonjohtoa ehkä lukuun ottamatta – joutuu alistumaan kilpailulle lähivuosina. Siinä voi olla vaikea selittää uskottavasti, miksi sämpylän pakkaaminen muoviin on arvokkaampaa silloin, kun sämpylä menee lentokoneeseen kuin silloin, kun se menee vaikkapa kioskin hyllylle.

Eikä muuttuva tilanne koske pelkästään entisiä valtion monopoleja vaan myös kunnallisia palveluja. Ainakin Elinkeinoelämän keskusliitto EK odotti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta kunnollista kilpailuasetelmaa ja pettyi lopputulokseen.

VR:n tapaiset selkkaukset ovat omiaan koventamaan EK:n vaatimuksia työrauhavelvoitteen tiukentamiseksi. Työrauha tuskin tiukkenee, jos palkansaajapuoli ei ole siihen valmis, eikä siltä toistaiseksi näytä. Edes julkinen paine ei taida siihen auttaa.

Sivullisen silmin ammattiyhdistysliike on joka tapauksessa turhan herkkä käyttämään aivan liian järeitä työtaistelutoimia suhteessa varsinaiseen kiistaan. Sillä tavalla ay-liike vain syö omaa legitimiteettiään eli hyväksyttävyyttään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää