Pääkirjoitus    |   Muut lehdet

Nato-keskustelu on mahdotonta

Kalevan mukaan Suomessa näyttää edelleen olevan yllätys tai uutinen, että länsimaisessa hallintokulttuurissa virkamies esittelee ja ministeri päättää. "Siltä saattaa vaikuttaa, jos sattui kuuntelemaan eduskunnassa käytyä keskustelua ulkoministeriössä laaditusta tulevaisuuskatsauksesta.

Tilaajille

Kalevan mukaan Suomessa näyttää edelleen olevan yllätys tai uutinen, että länsimaisessa hallintokulttuurissa virkamies esittelee ja ministeri päättää.

"Siltä saattaa vaikuttaa, jos sattui kuuntelemaan eduskunnassa käytyä keskustelua ulkoministeriössä laaditusta tulevaisuuskatsauksesta."

"Virkamiestyönä tehty paperi ei sisällä mitään sensaatioita tai yllätyksiäkään."

"Ilman mukana ollutta yhtä lausetta Natosta tästä paperista ei olisi puhuttu julkisesti mitään. Lause "Nato-jäsenyys selkeyttäisi monin tavoin Suomen asemaa" oli kuitenkin liikaa kirjattavaksi ulkoministeriön katsaukseen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) poltti päreensä ja nuhteli ministeriötään vielä erikseen blogissaan, ja monet syvästä ulkopoliittisesta horroksesta pitkään nauttineet poliitikot pääsivät laukalle."

"Uskottava se on, ettei puolustusliitto Natosta voi Suomessa käydä julkista keskustelua."

"Poliitikkoja ei tuntunut lainkaan kiinnostavan peitellysti esitetty huoli ulkoasiainhallinnon resursseista. Katsauksen ensimmäisellä sivulla lukee vahvennettuna: "Ulkopolitiikan tavoitteiden on tarvittaessa muokattava ulkoasiainhallinnon rakennetta ja voimavaroja, ei päinvastoin."

"Keskustelu juuttui Nato-mörköön, vaikka olisi pitänyt keskustella siitä, että kun sotilaat saavat lisärahaa, miksi ulkoministeriö ei saa. Sotilaat ja diplomaatit ovat nimittäin samalla asialla, eri keinoin vain. Suomi on sentään joskus ollut diplomatian suurvalta."

 

Turun Sanomat katsoo, että kaupan on syytä pitää huolta myöäs kivijalan kehittämisestä, vaikka kaikki puhuvat nyt verkkokaupasta.

"Viime aikoina on ilmaantunut merkkejä siitä, että paikanpäällä ostamisen suosiminen tekee paluuta. Kärsimättömät asiakkaat ovat kyllästyneet odottamaan ostoksiaan. Maksuhäiriöiden lisääntyminen on vaikeuttanut verkko-ostosten tekoa."

"Kivijalkakaupan tulevaisuudesta saa nykyistä valoisamman kuvan myös, jos uskoo amerikkalaista tutkimusta. Sen mukaan kuluttajat haluavat ostaa kauppaliikkeestä, kunhan se hoituu verkkokaupan vaivattomuudella."

"Tämä herättää meilläkin kysymyksen: onko kauppa hoitanut kivijalkaansa niin, että asiakkaat mieluusti tulevat ostoksille?"

"Myymäläkokemus voi olla kuluttajalle kielteinen, ellei saatavilla ole palvelua ja neuvontaa. Kokemus muuttuu jopa tuskaiseksi pitkissä kassajonoissa. Kenties kaupan kannattaa miettiä henkilökunnan mitoitusta muultakin kuin palkkakustannusten minimoinnin kannalta."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää