Pääkirjoitus    |   Kolumni

Voisipa viallisen maailman palauttaa

En ole ihan varma kaikista, mutta otaksun, että ihminen haluaa elää ehyessä ja rauhallisessa maailmassa. Ihmisen haave ei olekaan ongelma vaan se, että maailma on viallinen, kirjoittaa Reetta Meriläinen.

Tilaajille

Sanomatalon Mediatorilla kysyttiin viime viikolla, onko maailmassa nyt enemmän kriisejä kuin ennen. Vastaukset olivat varovaisen myönteisiä.

Ihminen on aina viisaimmillaan jälkikäteen. Niinpä mietin jälkeenpäin, olisiko pitänyt kääntää kysymys kriisien laatuun. Määristä kun ei ota itse sielunvihollinenkaan selvää. Melkoisen monet maailman kriiseistä ovat meille eurooppalaisille näkymättömiä. Ne joko tapahtuvat alkujaankin julkisuuskatveessa tai ovat pitkittyessään siirtyneet otsikoista unohdukseen.

Tämänhetkiset kriisit – esimerkiksi sota Ukrainassa ja Syyriassa sekä Isisin voimistuminen – sisältävät mustaa uhkaa, koska niissä on niin paljon arvaamatonta vallankäyttöä tai rehentelevää väkivaltaa. Ebolan pelottavuus liittyy sen tappavuuteen. Se, että tauti esiintyy maissa, jotka ovat rutiköyhiä ja hauraita, ei ainakaan vähennä pelkoja.

Maailma ja kriisit kulkevat käsi kädessä, vain kriisien luonne ja maantiede vaihtelevat. Ensimmäinen kriisi, jota itse muistan pelänneeni, oli Suezin kriisi vuonna 1956. Olin varma, että tulee sota, joudutaan evakkoon ja kissa voi kuolla. Unet olivat pahoja.

Halusin ehdottomasti kuulla ja lukea uutisia Suezista. Tuskin kysymys oli varhaiskypsästä älyllisyydestä. Enemmän kysymys oli yrityksestä saada lievitystä pelkoon ja vastaus kysymykseen, tuleeko Polvijärvelle sota. Kriisi itsessään ahdisti, mutta uutiset oli pakko lukea.

Lähes 60 vuoden takainen asia tuli mieleen, kun korkeakoulutettu, matkustanut ja tarpeeksi kauan elänyt ihminen sanoi painokkaasti, että media pilaa maailman ja tekee maailmasta pahan. Häkeltynyt vastalauseeni katkesi yhteen tavuun ja "niin se vain on" -repliikkiin. Ymmärsin törmänneeni totuuden omistajaan. Päätoimittajan työssä heitä harjaantui tunnistamaan.

Sanomalehtien, radion, television ja verkon kriisiuutisoinnissa on puutteita ja pulmia, mutta mikään mahti maailmassa ei saa minua pitämään esimerkiksi ebolaa median syynä. Ei siitä pidä vaieta vaan kertoa: asiallisesti, vähättelemättä tai liioittelematta sen vaarallisuutta. Vaikka yöunet häiriintyisivät.

Huonojen uutisten tuojista ei ole koskaan pidetty. Filosofi ja kirjailija Plutarkhos kirjoitti asiasta lähes 2 000 vuotta sitten. Teema on esiintynyt sittemmin näytelmissä, elokuvissa, kirjallisuudessa ja mediakeskustelussa.

Sigmund Freud löysi viestintuojan ampumisesta inhimillisen puolustusmekanismin: ihminen ei kestä huonoja uutisia eikä voimattomuuttaan. Kun isolle, epämääräiselle pahalle ei mahdeta mitään, käydään pienemmän pahan kimppuun. Yritetään hallita sitä, mitä voidaan.

En ole ihan varma kaikista, mutta otaksun, että ihminen haluaa elää ehyessä ja rauhallisessa maailmassa. Ihmisen haave ei olekaan ongelma vaan se, että maailma on viallinen. Rikkinäisen tuotteen voi palauttaa tai korjauttaa, mutta maailmaa ei. Sitä pitää vain kestää.

Joidenkin ratkaisu maailman rujouteen on rakentaa oma, nätti kupla ja sulkea silmät pahoilta uutisilta. Kupla eristää maailmantuskasta mutta samalla paljosta muustakin. Kuplasta voi tulla pimiö, johon kuu ei kumota eikä päivä paista. Happikin saattaa loppua.

Kriisit eivät ole koko totuus maailmasta. Itse asiassa suuri osa uutisistakin jää hyvä–huono-akselin ulkopuolelle. Enemmistö on arkisia ilmiö-, hanke- tai päätösuutisia, joista ei heru paljon dramatiikkaa ja jotka eivät nostata suuria tunteita. Säätämällä katsetta tai oman mielen asentoa ympäriltä löytyy paljon hyvää. Tarkoitus ei silti ole hokea positiivisen ajattelun mantraa, sillä ajattelulla ei ole plus- tai miinusmerkkiä.

Omassa olohuoneessa koettu uutisahdistus on sittenkin pienempi kuin sotaa ja terroria henkensä hädässä pakenevien tai elimistön hajoamiseen kuolevien ihmisten ahdistus. Tieto hädästä ja kärsimyksestä synnyttää paitsi ahdistusta myös myötätuntoa.

Myötätunto voi johtaa auttamiseen. Se taas on käypä vaihtoehto henkilökohtaiseen kriisinhallintaan.

Auttaminen auttaa myös auttajaa. Se auttaa sietämään tätä viallista maailmaa, joka on meidän seitsemän miljardin rakastettavan mutta epätäydellisen ihmisen ainoa.

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen
päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää