Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Ohje päättäjälle: älä tee turhia patoja

Kun seuraava hallitus tekee – kertarysäyksellä tai hitaammin – talouspoliittista ohjelmaansa tuleville vuosille, talouteen vaikuttavia ratkaisuja on mietittävä tarkemmin, monipuolisemmin ja johdonmukaisemmin kuin nykyhallitus on tehnyt. Suomen talous on pahasti jumissa, ja kansantalous sekä julkinen talous velkaantuvat.

Tilaajille

Kun seuraava hallitus tekee – kertarysäyksellä tai hitaammin – talouspoliittista ohjelmaansa tuleville vuosille, talouteen vaikuttavia ratkaisuja on mietittävä tarkemmin, monipuolisemmin ja johdonmukaisemmin kuin nykyhallitus on tehnyt.

Suomen talous on pahasti jumissa, ja kansantalous sekä julkinen talous velkaantuvat. Päätöksiä tehdään ahtaassa raossa, ja kiirekin on. Silti ratkaisujen taloudelliset seuraukset on pystyttävä arvioimaan.

Muun muassa Valtiontalouden tarkastusvirasto on havainnut, että tällä vaalikaudella puntarointeja on tehty puutteellisesti. Joskus niitä ei ole edes ehditty tehdä ennen päätösten viemistä eteenpäin. Toisinaan edellinen päätös on kumottu seuraavalla ainakin osittain.

Talouspäätöksissä ainoa tarkasteltava seikka ei ole se, paljonko vaikkapa verotuksen muutokset, sosiaaliturvan korjaukset tai yritysrahoitusta koskevat linjaukset tuovat tai vievät rahaa. Päätökset voivat edistää tai haitata suomalaisen yrityskentän uusiutumista. Ne voivat siis lisätä tai vähentää Suomen kansantalouden kilpailukykyä.

Viime vuosina Suomen, siis yritysten, kilpailukyvystä on väitelty laajasti. Osa väittelijöistä ajattelee, ettei Suomella ole merkittävää kilpailukykyongelmaa. Osa katsoo, että ongelma on olemassa. Näin ajattelevat jakautuvat niihin, jotka näkevät syyn kilpailijamaita suuremmissa yksikkötyökustannuksissa, ja niihin, jotka katsovat syyn olevan siinä, että Suomessa yritysten johtajat ovat taitamattomia. Ensimmäiset asettuvat työnantajaleiriin, jälkimmäiset työntekijäleiriin.

Professori Mika Maliranta kertoo tuoreessa selvityksessään Luovan tuhon tie kilpailukykyyn, että kilpailukykyongelma on olemassa. Tuottavuuden kasvu hyytyi Suomessa vuoden 2008 tienoilla. Palkat sen sijaan jatkoivat nousuaan vanhojen palkkaratkaisujen pohjalta.

Syntyi iso aukko, joka näkyy kilpailukykyongelmana. Myöhemmin maltilliset ratkaisut ovat maltillistaneet yksikkötyökustannuksia, mutta aukko jäi, kun kilpailijamaista poiketen suomalainen tuottavuus ei ole lähtenyt kiriin.

Syyllisten etsimisen sijaan selvityksessä kehotetaan päättäjiä pohtimaan, miten heidän päätöksensä vaikuttavat tuottavuuskehitykseen – miten ratkaisut vaikuttavat aukon kokoon.

Maliranta on tunnettu luovaa tuhoa selvittelevistä tutkimuksistaan. Luovalla tuholla tarkoitetaan uusiutumista – ilmiötä, jossa tuottavuus vahvistuu, kun tuottavimmat yritykset kasvavat, heikoimmat joutuvat lopettamaan ja resursseja siirtyy tuottavimmille. Tätä ilmiötä ei pitäisi Malirannan mukaan padota tarpeettomasti.

Maliranta ei tarkoita sitä, että markkinoiden tulisi antaa riepotella ihmisiä paikasta toiseen, vaan että päätösten suhde uusiutumiseen olisi punnittava. Joitain patojakin tarvitaan, mutta esimerkiksi niin ei tulisi toimia, että vaikkapa asunto-, vero- tai työmarkkinapolitiikassa syntyisi päätöksiä, jotka hidastaisivat työvoiman liikkuvuutta. Tai päinvastoin: tulisi tehdä päätöksiä, jotka helpottavat resurssien – työvoiman tai rahan – siirtymistä kohti tuottavia yrityksiä.

Yritysrahoituksessa ongelma ei ole määrä, vaan se, ettei raha aina löydä tietään yrityksiin, jotka ovat alkutaipaleella. Raha ei myöskään aina osaa seuloa hyvää ja tuottavaa liikeideaa huonosta.

Seuraavan hallituksen kannattaa pitää mielessä, että luovan tuhon tuottavuutta nostava vaikutus toimii parhaiten kaupunkiseuduilla: rahan ja työvoiman siirtyminen tuottamattomasta kohti tuottavaa on kitkattomampaa kaupungeissa kuin harvaan asutulla seudulla.

Pääkaupunkiseudun kehittäminen saattaa tuoda tämän ilmiön kautta tuottavuutta koko kansantalouden mitassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää