Pääkirjoitus    |   Kolumni

Moskovasta puuttuu Seiska

Vilkaistaanpa, mitä Seiska.fi-sivustolta selviää. "Johanna Tukiainen hyökkäsi transsukupuolista Elenaa vastaan – näin Elena iski takaisin! Pekka Perä eroaa! Poppari sai poikalapsen!" Mihin tällaista tarvitaan, ja kuka tätä lukee? Aika moni: paperi-Seiskan levikki oli vuonna 2013 yli 158 000.

Tilaajille

Vilkaistaanpa, mitä Seiska.fi-sivustolta selviää. "Johanna Tukiainen hyökkäsi transsukupuolista Elenaa vastaan – näin Elena iski takaisin! Pekka Perä eroaa! Poppari sai poikalapsen!"

Mihin tällaista tarvitaan, ja kuka tätä lukee? Aika moni: paperi-Seiskan levikki oli vuonna 2013 yli 158 000. Aikakauslehden lukijamäärä on huomattavasti suurempi.

Samaan aikaan Venäjällä velloi huomattava julkkisskandaali. Ensin RBK-uutissivusto kertoi, että Moskovan yliopistolla on meneillään 110 miljardin ruplan eli noin 1,4 miljardin euron arvoinen kehitysprojekti, jossa on osakkaana Kansallinen älyllinen kehitys -niminen säätiö.

Säätiön toiminta oli uutisen mukaan alkanut jo jonkin aikaa sitten: se sai vuonna 2013 40 miljoonan ruplan tutkimustilauksen valtiolliselta ydinvoimajätiltä Rosatomilta. Säätiön johtajaksi mainittiin Jekaterina Vladimirovna Tihonova. Geneveen muuttanut venäläisjournalisti Oleg Kašin julkaisi seuraavana päivänä havainnon: Tihonovahan näyttää olevan Vladimir Putinin nuorempi tytär Jekaterina.

Putinin tyttäristä ei ole kuultu heidän aikuisiällään juuri mitään. Vanhemman tyttären Marian sanotaan asuneen Hollannissa, kunnes ilmapiiri malesialaiskoneen alas ampumisen jälkeen viime kesänä muuttui ikäväksi. Marraskuussa Putin mainitsi uutistoimisto Itar-Tassille, että tyttäret asuvat Moskovassa.

Entä sitten? Totuuden nimessä on sanottava, ettei minulla ole aavistustakaan, mitä Nuutti ja Matias Niinistölle kuuluu. Mutta jos ilmenisi yksikin syy ottaa asiasta selvää, niin Seiska kertoisi sen. Kun pääministeri Matti Vanhanen yritti pitää naisasiansa omana tietonaan, Seiska teki jalkatyön: varjosti pääministeriä ja pisti uutisen etusivulle.

Venäläiset tiedotusvälineet uutisoivat perjantaina Kašinin paljastuksen. Jopa valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peškov "ei vahvista tiedotusvälineiden tietoja Putinin tyttären työstä Moskovan valtionyliopistossa".

Kyllä Venäjällä skandaaleja riittää, mutta paljastuksia poliittisen eliitin elämästä tehdään vähän. Kun Moskovski Korrespondent julkaisi vuonna 2008 väitteen Putinin ja voimistelija Alina Kabajevan suhteesta, lehdellä oli viikko elinaikaa.

Seiska edustaa Hymy-lehdestä alkanutta suomalaista skandaaliperinnettä parhaimmillaan. Ilman niitä herrojen suhmurointi olisi paljon helpompaa.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää