Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Suomi nousee tukemalla vientiä ja yrittämistä

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituksen turvaaminen ja turhan sääntelyn purkaminen ovat avaintekijöitä, kun jarrutetaan velkaantumista ja vauhditetaan talouskasvua.

Tilaajille
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituksen turvaaminen ja turhan sääntelyn purkaminen ovat avaintekijöitä, kun jarrutetaan velkaantumista ja vauhditetaan talouskasvua.

Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet maltillisesta palkkaratkaisusta ja eläkeuudistuksesta. Poliittisen päätöksentekojärjestelmän puolella on ollut hiljaisempaa.

Julkinen talous on saatava tasapainoon. Asia ei korjaannu itsestään, kun nähtävissä olevassa tulevaisuudessa talouden kasvu jää parhaassakin tapauksessa hyvin maltilliseksi. Edessä on pitkä sopeutumisen tie.

Hallituksen tavoitteena oli tehdä puolet tasapainottamisesta säästöinä ja puolet veronkorotuksina. Tähän ei ole päästy. Säästöinä markkinoidut toimenpiteet ovat lisänneet kuntien tehtäviä ja paineita verojen korottamiseen. Todellisten säästöjen määrä on jäänyt vähäiseksi.

Näkymää heikentää edelleen se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus on vaarassa vesittyä. On hyvin epävarmaa, miten sote-uudistukseen ladatut tehostamis- ja säästötavoitteet toteutuvat.

Päätösten pitkittyessä ja ajan kuluessa kriisitietoisuus on kasvanut. Suomalaiset ymmärtävät nyt vaikeitakin päätöksiä.

Tiedämme, että velkaantumista pitää jarruttaa. Samaan aikaan meidän pitää painaa kaasua talouskasvun ja uudistumisen vauhdittamiseksi. Näin syntyy myös työtä.

Digitaalisuus ja teollinen internet tarjoavat Suomelle uudenlaisia kasvun mahdollisuuksia, joihin osaamisemme myös hyvin sopii.

Vientitulot ovat Suomelle tärkeitä. Suurimmat yrityksemme ovat jo kansainvälistyneet, mutta niitä on vielä liian vähän. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä pitää saada mukaan tavoittelemaan kasvua ja vientieuroja, ja ne tarvitsevat alkutaipaleella tukea. Yritysten toimintaehtojen täytyy olla tältäkin osin kilpailijamaidemme tasolla.

Varma ja kohtuullisen hintainen energia on teknologiateollisuuden elinehto. Pitkällä aikavälillä Suomen kehittyminen edellyttää sähkön käytön lisäämistä.

Kansainvälinen kilpailu on kovaa, ja markkinoilla menestyvät vain parhaat.

Tekes on ollut yrityksille hyvä kumppani uusien innovaatioiden kehittämisessä, kun sen rahoitus on täydentänyt yritysten panostuksia. Tekesin rahoituksen heikennykset ovat käsittämättömiä.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä osaamisen kehittämiseen kannattaa panostaa. Huippuosaaminen tukee menestystämme myös tulevina vuosina. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen on oltava kunnossa.

Yrittämistä vaikeuttavien normien ja sääntelyn kasvamista pitäisi jarruttaa sekä eduskunnassa että europarlamentissa. Lainsäädäntöhankkeissa pitäisi aina punnita huolellisesti lakimuutosten hyödyt ja kustannukset.

Jokaista uutta säännöstä kohti pitäisi poistaa yksi tai kaksi vanhentunutta. Sääntelyn väheneminen olisi nykyaikaa, ja se helpottaisi sekä yritysten että yksittäisten kansalaisten elämää.

Yksityisen sektorin työpaikkoja pitää lisätä. Talouden tasapainottaminen edellyttää noin 200 000 yksityisen sektorin työpaikan luomista. Yksityisellä sektorilla pitäisi olla selvästi enemmän työpaikkoja kuin julkisella sektorilla. Verotuksen on kannustettava ihmisiä työllistymään sekä yrityksiä investoimaan, innovoimaan ja kasvamaan.

Monet asiat ovat omissa käsissämme, mutta joitain asioita kannattaa edistää kansainvälisesti.

Ilmastonmuutoksen ehkäisemisestä on sovittava maailmanlaajuisissa neuvotteluissa, joiden lopputulokseen kaikki sitoutuvat. Jos vain joillain alueilla tiukennetaan sääntöjä, tuotantoa voi siirtyä löyhemmän sääntelyn maihin.

Euroopan unionin – saati Suomen – muita tiukemmat ilmastotavoitteet eivät siis toimi kokonaisuuden kannalta oikein. Tuotannon säilyttäminen Suomessa, missä on paljon osaamista ympäristöteknologian alueella, on maailmanlaajuinen ympäristöteko.

Teknologia on avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhteisesti sovitut globaalit ja sitovat ilmastotavoitteet avaavat hyviä liiketoimintamahdollisuuksia Suomessa toimiville yrityksille.

Riku Aalto ja Jorma Turunen
Aalto on Metallityöväen liiton puheenjohtaja ja Turunen Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää