Pääkirjoitus

Professori: Oppilaiden siirrot erityisluokille lähinnä töiden pallottelua luukulta toiselle

Opettajien edunvalvonta haittaa koulutyötä, kirjoittaa erityispedagogiikan professori Timo Saloviita Helsingin Sanomien Vierakynässä.

Tilaajille

Opettajien omat näkemykset ja intressit vaikuttavat liikaa opetusryhmien kokoon, kouluavustajien käyttöön ja oppilaiden siirtämiseen erityisluokille.

Opettajien edunvalvonta on poikkeuksellisen tehokasta jo opettajien lukumäärän takia: 120 000 jäsenen Opetusalan ammattijärjestö OAJ on Suomen kuudenneksi suurin ammattiliito. Eduskunnassa opettajilla on vahva asema: Opettaja-lehden laskujen mukaan "opettajapuolueeseen" kuuluu 35 prosenttia sivistysvaliokunnan jäsenistä, mukaan lukien valiokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Koululait kulkevat sivistysvaliokunnan kautta, joten opettajat istuvat itseään koskevien lakien päällä.

Opettajat hallitsevat myös Opetushallitusta sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä, ja OAJ:n ääni kuuluu virkamiesten keskuudessa. Henna Virkkunen (kok) kehui opetusministerinä ministeriönsä yhteistyötä OAJ:n kanssa poikkeuksellisen hyväksi.

Esimerkkihaitallisesta edunvalvonnasta on opettajien kampanjointi pienten luokkakokojen puolesta. Monet uskovat opettajien olevan puolueettomia omassa asiassaan. Opettajien toiveet on ymmärretty todisteeksi siitä, että pienemmät opetusryhmät edistävät oppimista.

Opetusministerikaudellaan vuosina 2007–2008 Sari Sarkomaa (kok) totesi, että ryhmäkoko on "aivan keskeisesti koulutuksen laatuun vaikuttava seikka". Sen jälkeen hallitukset ovat käyttäneet peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen 236 miljoonaa euroa siitä huolimatta, että peruskoulun ryhmäkoot olivat jo entuudestaan pieniä ja "ylisuuret" luokat harvinaisuuksia.

Tosiasiassa pienen ryhmäkoon myönteiset vaikutukset oppimiseen on todettu vähäisiksi. Ruotsin viime vaalien alla taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD varoitti maata tuhlaamasta rahojaan luokkakokojen pienentämiseen, joka oli kaikkien puolueiden vaaliteema.

Kouluavustajienmäärä ohitti erityisopettajien luvun 1990-luvulla ja lähestyy jo kymmentätuhatta. Opettajien apulaisten tarpeella ei tunnu olevan mitään rajaa.

Britanniassa osoitettiin, että kouluavustajien käyttö luokassa heikensi erityisoppilaiden suoriutumista: jos luokassa oli avustaja, opettaja jätti heikoimmat oppilaat kouluttamattoman avustajan kontolle.

Avustajien suuri määrä heikentää erityisopetuksen tehokkuutta. Jos avustajien tehtävät rajoitettaisiin vain fyysiseen avustamiseen, lukumäärän voisi pudottaa tuhanteen. Näin vapautuneilla palkkarahoilla saataisiin lisää erityisopettajia toimimaan samanaikaisopettajina tavallisissa luokissa.

Oppilaiden siirto erityisluokalle on liian yleistä. Siirrot ovat erilliskohtelua, joka on perustuslain kuudennen pykälän nojalla sallittua mutta vaatii korkeatasoiset perustelut. Muuten kyse on syrjinnästä.

Käytännössä oppilaan erityisluokalle siirtoon riittää se, että opettaja ja rehtori pääsevät asiasta yksimielisyyteen. Siirron perusteluksi riittää opettajan oma mielipide, vaikka tässäkin tapauksessa viranhaltija pääsee todistamaan omassa asiassaan: hankalan oppilaan poistaminen luokasta vähentää opettajan työtä.

Oppilaan oikeusturvaa heikentää se, ettei erityisopetuksen tarpeelle ole puolueetonta tulkintaa. Kun yksi opettaja haluaa poistaa liian hitaan oppilaan luokastaan, toinen suostuu antamaan eriyttävää opetusta samassa opetusryhmässä kuin ennenkin

Erityisluokkasiirrot ovat kuvaava esimerkki työtehtävien pallottelusta luukulta toiselle. Siirtojen määrä kasvoi Suomessa vuodesta toiseen, kunnes rahoituslain muutos pysäytti kehityksen vuonna 2010.

Yhdistyneet kansakunnat on 1990-luvulta lähtien vaatinut vammaisten lasten opetuksen järjestämistä tavallisilla luokilla. Tähän velvoittaa myös vuonna 2006 hyväksytty vammaisten oikeuksien sopimus.

Tasa-arvon lisäksi kysymys on oppimisesta: erityisluokkien on havaittu heikentävän oppimistuloksia.

Suomessa siirtojen kohteeksi joutuu noin kuusi prosenttia peruskoulun oppilaista. Perusteltu tarve olisi luultavasti alle yhden prosentin.

Tähän lukuun on mahdollista päästä, jos päätösvalta siirroista otettaisiin opettajilta ja annettaisiin terveydenhuollon ammattilaisille.

Timo Saloviita
Kirjoittaja on erityispedagogiikan professori Jyväskylän yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää