Pääkirjoitus    |   Kolumni

Venäjä ja Nato-keskustelut tuskin pysyvät poissa vaalipuheista

Presidentti Niinistö toivoi lähiviikkoja rauhoitettaviksi turvallisuuspoliitiikalta. Vaalien alla joltain pettää kuitenkin hermo, kirjoittaa Jussi Niemeläinen.

Tilaajille

Kävin alkuviikosta samana päivänä kahdessa Venäjä-tilaisuudessa. Molemmissa media tuli jossain vaiheessa puheeksi.

Ensimmäisessä tilaisuudessa suomalaista mediaa pidettiin suomettuneena ja surtiin sen kohtelevan Venäjää silkkihansikkain. Toisessa kuultiin puheenvuoro, jossa suomalaisen median arveltiin yrittävän saada suomalaiset vihaamaan Venäjää ja venäläisiä.

Tarkoitus ei ole puhua mediasta tämän enempää saati puolustella sitä. Media nousi keskusteluissa esiin osin siksi, että paikalla tiedettiin olevan toimittajia. Sitä paitsi en kovasti hämmästynyt kummastakaan kannasta.

Kun Suomessa puhutaan nykyisin Venäjästä, puhutaan käytännössä turvallisuuspolitiikasta. Puhe Venäjästä on siis oikeastaan puhetta Suomesta. Tämä koskee poliitikkojen lisäksi yhä enemmän myös tavallisia kansalaisia.

Kuin vaivihkaa tästä keskustelusta on tullut ärtynyttä. Useimmat puhujat näyttävät olevan vihaisia toista mieltä olevien tyhmyydestä. Samalla kovasta kielenkäytöstä on tullut ihan normaalia.

Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että puhe turvallisuuspolitiikasta on nykyisin käytännössä puhetta sotilasliitto Natosta. Puhe Natosta taas on lähes pelkästään puhetta siitä, pitäisikö Suomen liittyä Natoon vai ei.

Jotenkin tästä on seurannut se, että kasvava joukko tulkitsee lähes kaikki puheet ja kirjoitukset Venäjästä joko pyrkimykseksi ajaa Suomea Natoon tai yritykseksi estää jäsenyys. Nato-jäsenyyden aktiiviset kannattajat ja vastustajat eivät näytä tässä mielessä eroavan toisistaan kovinkaan paljon. Molempien leirien äänekkäimmät pitävät vastapuolta lähes epäisänmaallisena.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti turvallisuuspoliittisen keskustelun esiin viime viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa. Hän palasi puoluejohtajien kanssa aiemmin puhuttuun: vaalien alusaika rauhoitettaisiin turvallisuuspoliittiselta keskustelulta eli käytännössä siis keskustelulta Nato-jäsenyydestä.

Niin tuskin käy, vaikka puoluejohtajat olisivatkin nyökytelleet ajatukselle Mäntyniemessä. Vaalien alla joltain pettää kuitenkin hermo. Eikä nykyaikana keskustelua pysty enää rajaamaan.

Keskustelun sävyä voi sen sijaan muuttaa. Turvallisuuspolitiikka on oikeasti kuolemanvakava asia, jossa tunnekuohusta ei ole mitään hyötyä.

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää