Pääkirjoitus    |   Kolumni

Paavo Lipposta tulee ikävä

Vielä Paavo Lipposen hallituskaudella pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö toimi esimerkillisesti, toisin kuin nyt, kirjoittaa HS:n pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen.

Tilaajille

Viime päivien poliittinen keskustelu on ollut sakeana luottamuspuheesta. Tai siis sen puutteesta. Kokoomus ja Sdp nokittelevat toisiaan siitä, kumman on syy, että luottamusta ei ole.

Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten rämpimistä seuratessa on tullut oikein ikävä Paavo Lipposen (sd) hallituksia, varsinkin ykköshallitusta.

Silloinkin oli puhetta luottamuksesta, hieman eri sävyssä tosin. Lipponen ilmoitti ministereille, myös omilleen, että valtiovarainministerillä – ensin Iiro Viinasella (kok), sitten Sauli Niinistöllä (kok) – on hänen, pääministerin, täysi luottamus.

Esimerkiksi budjettiriidoissa pääministerin kautta oli turha yrittää koukata.

Lipposen johtajuutta kukaan ei kyseenalaistanut. Ei uskaltanut.

Silloin myös pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö toimi esimerkillisesti. Nyt syvin epäluottamus kulkee nimenomaan pääministerin ja valtiovarainministerin välillä. Antti Rinne (sd) on joutunut toppuuttelemaan kiivaimpia avustajiaan.

Kataisen hallituksen aloittaessa hallituksen kokoonpano oli lähestulkoon sama kuin Lipposen hallituksissa. Ainoa ero on, että tämän vaalikauden kokoonpanossa on mukana myös kristillisdemokraatit.

Olisiko siis sittenkin sisäministeri Päivi Räsäsen syy, ettei tältä hallitukselta ole onnistunut oikein mikään?

Lipposen ykköshallitus teki sen, mihin yksikään hallitus ei ole sen jälkeen kyennyt: päätti heti alkajaisiksi 20 miljardin markan (vajaan 3,5 miljardin euron) menoleikkauksista eikä vasta pakon edessä.

Leikkaukset tehtiin neuvottelujen alkuun. Järjestyksessä piili vissi viisaus: kun ministerinsalkkuja ei vielä ollut nimetty kenellekään, ei kukaan ryhtynyt vastustamaan leikkauksia "omasta" ministeriöstään.

Seuraavissa hallitusneuvotteluissa ilmeisesti aiotaan tehdä ensi alkuun vain niin sanottu strateginen hallitusohjelma, jota on tarkoitus tarkentaa myöhemmin kesällä, hallituksen budjettineuvottelujen yhteydessä.

Se jos mikä vaatii luottamusta. Muuten käy niin, että hallitusohjelma joudutaan neuvottelemaan ainakin kahteen kertaan.

Eikä menoleikkauksistakaan tule helppoja, jos sektoriministerit ovat ehtineet ottaa roolinsa hallinnonalojensa edunvalvojina.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Juha Akkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää