Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Sipilän hallituksella ratkaiseva viikko

Keskustan Juha Sipilän vetämät hallitusneuvottelut alkavat olla loppusuoralla. Jäljellä on näillä näkymin enää tämä viikko. Viikonloppuna neuvottelujen johtoryhmä – Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) – panivat neuvotteluihin vauhtia. Verot ja menoleikkaukset saatiin tiettävästi suurin piirtein valmiiksi.

Tilaajille

Keskustan Juha Sipilän vetämät hallitusneuvottelut alkavat olla loppusuoralla. Jäljellä on näillä näkymin enää tämä viikko. Viikonloppuna neuvottelujen johtoryhmä – Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) – panivat neuvotteluihin vauhtia. Verot ja menoleikkaukset saatiin tiettävästi suurin piirtein valmiiksi. Sunnuntai käytettiin sen tarkistamiseen, mitä lauantaina tulikaan sovittua.

Aikataulusuunnitelman mukaan keskiviikkona olisivat hallitusneuvottelut päätöksessä ja hallitusohjelma valmis julkistettavaksi.  Keskiviikkona ja torstaina hallitukseen osallistuvien puolueiden päättävät elimet kokoontuisivat. Ne päättäisivät ensin hallitukseen menosta ja sitten ministereistä. Siinä välissä, torstaina, eduskunta äänestäisi pääministeristä.

Perjantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittäisi Juha Sipilän porvarihallituksen. Näillä näkymin kesäkuun alussa eduskunta keskustelee hallitusohjelmasta ja äänestää sen pohjalta hallituksen luottamuksesta.

Hallitusneuvottelijat ovat pitäneet hallitusohjelman yksityiskohdat hyvällä menestyksellä piilossa julkisuudelta. Ne julkistetaan kertarysäyksellä keskiviikkona. Hallitusohjelman kirjauksista on valmiina luonnos strategialinjaukseksi, EU-osio, maahanmuuttokanta sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen osio.

Viikon kiinnostavinta antia ovat luonnollisesti ministerivalinnat. Sipilästä tulee pääministeri ja Soinista näillä näkymin valtiovarainministeri. Stubbille veikkailtiin ensin ulkoministerin tehtävää – jossa hän olisi ollut kiistatta pätevä – mutta viimeaikaisissa arvailuissa häntä on istutettu elinkeinoministerin tuolille.

Jälkimmäisessä vaihtoehdossa olisi oma järkensä. Puheenjohtajakolmikon ei tarvitsisi sovitella neuvottelujaan ulkoministerin matkustuskalenterin mukaan. Lisäksi talouden suunnan muuttaminen kohti parempaa on alkaneen vaalikauden tärkein tavoite. Niinpä olisi luonnollista, että hallituspuolueiden puheenjohtajilla olisi taloudenpidon kannalta tärkeimmät salkut.

Sipilä on luvannut ottaa opposition toiveet huomioon, kun hallitus valmistelee sote-uudistusta sekä ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa ja puolustuspoliittista selontekoa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laatimista on aiemmin seurannut parlamentaarinen työryhmä. Toisin sanoen valmisteluun osallistuvat kaikki eduskuntapuolueet.

Sote-uudistusta muotoiltiin kaikkien eduskuntapuolueiden voimin viime vaalikauden viimeisenä vuotena, kun hallituspuolueet eivät omassa joukossaan päässeet puusta pitkälle.

Oppositiokin haluaa yhteistyötä hallituksen kanssa. Mutta opposition varsinainen tavoite on saada eduskunnan puhemiehistöön edustajansa, käytännössä siis Sdp:stä.

Vaatimustaan – tai toivettaan – oppositio perustelee pääasiassa kahdella seikalla: puhemiehistössä on viime vuosikymmenet ollut myös opposition edustaja, ja näin turvattaisiin opposition vaikutusmahdollisuudet eduskunnassa. Eduskuntahan on se valtioelin, jonka luottamuksen varassa hallitus toimii.

Siihen aikaan, kun Suomessa oli kolme suurta puoluetta, opposition asema puhemiehistössä oli turvattu. Kolmesta suuresta puolueesta kaksi oli hallituksessa ja yksi vuorollaan oppositiossa.

Perussuomalaisten vaalivoitosta vuodesta 2011 lähtien asia on ollut toisin. Viime eduskunnassa puhemiehistössä oli myös opposition edustaja, mutta hän tuli perussuomalaisista. Pienempi oppositiopuolue keskusta jäi ilman edustusta.

Sdp:n tähtäimessä on toisen varapuhemiehen paikka, joka muuten olisi menossa kokoomukselle. Kokoomus tuskin luopuu paikasta vastustelematta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • hallitusneuvottelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää