Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Suomi voisi olla edelläkävijä energiapolitiikassa

Maamme tuotanto- ja kulutusjärjestelmä tulisi rakentaa sellaiseksi, jonka uskomme vallitsevan kaikkialla maailmassa vuonna 2050.

Tilaajille

Yksi uuden hallituksemme keskeisistä tehtävistä on luoda Suomelle uusi energiastrategia. Fennovoiman ympärillä käyty keskustelu osoittaa, kuinka kipeästi tarvitsisimme pidemmän aikavälin linjauksia.

Energiamarkkinat ovat nyt vastaavanlaisessa tilanteessa kuin telemarkkinat parikymmentä vuotta sitten. Uusi aikakausi on koittamassa, ja isot muutokset ravisuttavat nyt markkinoita.

On aika luoda rohkea, edelläkävijyyteen perustuva strategia. Meidän tulisi rakentaa pitkäjänteisillä ja konkreettisilla linjauksilla sellaista tuotanto- ja kulutusjärjestelmää, jonka uskomme vallitsevan kaikkialla maailmassa vuonna 2050. Onnistuessaan se toisi meille kaivattuja investointeja ja työpaikkoja.

Kyse ei ole vain teknisestä etevyydestä tai tukijärjestelmistä vaan edellytysten luomisesta sille, että Suomi menestyisi globaalin talouden kuudennessa aallossa.

Menestys näyttäisi rakentuvan kolmesta peruspilarista: vahvasta pk-sektorista, investoinneista tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä panostuksesta resurssien älykkäämpään ja hajautetumpaan käyttöön. Näitä kaikkia on kehitettävä samanaikaisesti. Tämän oivaltaneet maat – erityisesti Sveitsi, Saksa, Tanska ja Ruotsi – ovat ottaneet jo pesäeroa Suomeen.

Uudet energiaratkaisut ovat globaalisti kasvava toimiala. Alan pk-yritysten kasvamista tulisi helpottaa julkisin toimin. Tämä vaatii byrokratian vähentämistä, työntekijöistä syntyvien sivukulujen huojentamista, yritysten perustamisen helpottamista ja palvelualojen edellytysten vahvistamista. Nykyinen Suomi on kaikkien mittareiden mukaan alikehittynyt juuri pk-yritysten osalta.

Tarvitsemme runsaasti lisää investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Investoinnit ovat vähentyneet Suomessa suorastaan dramaattisesti vertailumaihin nähden. Hallituksen kasvupaketin, yksityisellä rahalla lisättynä, tulisi olla huomattavasti kaavailtua suurempi.

Suomen energiajärjestelmä on poikkeuksellisen keskitetty. Tulevaisuudessa järjestelmät ovat hajautettuja alasta riippumatta. Tämän olemme nähneet muun muassa tietotekniikan kehityksessä.

Suomessa on vahvaa osaamista ja loistavia mahdollisuuksia kehittää esimerkiksi biopolttoaineita, tuulivoimatekniikkaa, polttokennoja, energiatehokkuusratkaisuja, geotermisen lämmön käyttöä ja jopa aurinkoenergiaa. Hallitus voisi tukea alueiden ja kaupunkien kehitys- ja yhteistyötä näillä aloilla.

Globaalisti on melko yhdentekevää, kuinka paljon Suomi leikkaa haitallisia kasvihuonekaasupäästöjään. Sen sijaan vaikutusta on sillä, että näytämme muille maille mallia, kuinka päästöjä leikataan merkittävästi ja kestävästi hyödyntämällä uutta teknologiaa viisaasti.

Edelläkävijyys olisi Suomelle luonteva strategia. Vain parikymmentä vuotta sitten tapahtuneessa televiestinnän vallankumouksessa juuri Suomi oli edelläkävijä.

Älykkäällä poliittisella ja virkamiesohjauksella alan kasvulle luotiin kotimaiset markkinat. Yritykset saivat tehtyä referenssikohteita, ja tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostettiin. Kansantaloutemme alkoi kasvaa nopeasti, kun telealan maailmanmarkkinat alkoivat elää.

Kysymys oli viisaasti hallitusta kokonaisuudesta, ei yksittäisistä menestystarinoista. Miksi emme siis nyt tähtäisi energia- ja ilmastopolitiikan avulla talouden kasvun ja työllistävyyden tielle?

Fennovoima-farssi osoittaa, kuinka kaukana olemme 1990-luvun alun eteenpäin katsovasta hengestä. Sen sijaan, että panostaisimme kotimaiseen teknologiaan sekä työllisyyden ja markkinoiden kasvattamiseen, haluamme sitoa voimavaramme vieraaseen teknologiaan.

Myös metsäteollisuudessa, terveydenhuollossa ja muilla Suomelle tärkeillä aloilla tarvittaisiin pitkäjänteistä toimintaa, joka ottaa huomioon toimintaympäristön muutokset. Mahdollisuudet ovat valtavat.

Suomen uusi hallitus muodostettiin tilanteessa, jossa maamme on häkellyttävästi pudonnut maailman edelläkävijöiden joukosta kohti harmaata keskikastia. Poliittisella johdollamme tulisi olla näkemystä ja malttia rakentaa tulevaisuuden Suomea ja osoittaa, että maamme haluaa taas kohota edelläkävijäksi.

Markku Wilenius
Kirjoittaja on tulevaisuudentutkimuksen professori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää