Pääkirjoitus    |   Kolumni

Keskustassa velloo aatteellinen ahdistus

Keskusta on erikoinen puolue.

Tilaajille

Keskusta on erikoinen puolue. Se sai kevään eduskuntavaaleissa suurvoiton ja johtaa nyt maan hallitusta. Se on edelleen kannatuskyselyiden ykkösenä. Silti puolueessa tuntuu vallitsevan melkoinen ahdistus.

Tällainen kuva ainakin syntyy, kun lukee keskustan Suomenmaa-lehteä. Leikkauksista johtuvasta aatteellisesta kipuilusta kertoo se, että viime päivinä lehden lähes joka jutussa mainitaan puolueen ideologinen kantaisä Santeri Alkio.

Abdirahim ”Husu” Hussein (kesk) uskoo, että Alkio haluaisi muistuttaa nykypäivän keskustalaisia ”köyhän asiasta” eli ”niistä arvoista, joille puolue on rakennettu”. Katja Asikaisen (kesk) mukaan Juha Sipilän (kesk) hallitus on asettanut talouden kaiken muun yläpuolelle, eivätkä sen politiikassa näy keskustalle tärkeät hyvinvointi- ja sivistysarvot tai eriarvoisuuden torjuminen. ”Keskustan johtaman oikeistohallituksen hallitusohjelma on alkiolaisen ihmisyysaatteen hautaus.”

Keskiviikkona keskustan edus­kuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen puolusti Suomenmaassa hallituksen politiikkaa – vetoamalla hänkin Santeri Alkioon. Vanhasen mukaan Alkio kauhistelisi ”maamme velkaantumista kansainväliselle finanssikapitaalille”.

”Ei tämän velan kanssa eläminen voi olla mikään keskustalainen ­oppi”, Vanhanen sanoi. Mutta mikä on se ”keskustalainen oppi”?

Maalaisliittona vuonna 1906 perustettu keskusta on agraari­puolue, joka on pystynyt säilymään merkittävänä poliittisena voimana elinkeinorakenteen muutoksesta huolimatta. Esimerkiksi keskustan ruotsalainen sisarpuolue Center­partiet on painunut marginaaliin.

Keskusta korostaa olevansa arvopuolue. Periaateohjelman ensimmäisellä sivulla siteerataan – tietysti – Santeri Alkiota: ”Ihmisyys ja sen kehitystarve on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistamisen pohjaksi.”

Kun keskusta kokoontuu puoluekokoukseensa valitsemaan puolueen johtoa, ihmisyyden kehitystarpeet jäävät sivuun. Puolue valitsee johtajansa puhtaasti sen perusteella, kenen johdolla puoluekokousväki uskoo todennäköisimmin voittavansa vaalit. Keskusta on arvopuolue, mutta sen keskeisin arvo on valta.

Keskusta onkin suuri paradoksi.

Se on pragmaattinen valtionhoitajapuolue. Samalla se puhuu arvoista ja historiallisesta perinnöstään enemmän kuin mikään muu puolue.

Seppo Kääriäinen (kesk) pohti keskustan ”syväidentiteettiä” vuonna 2002 julkaistussa väitöskirjassaan. Keskustan erityislaatuisuus kumpuaa Kääriäisen mukaan siitä, että puolueella on neljä kilpailevaa poliittis-ideologista perinnettä. Ne juontavat juurensa maalaisliiton alkuvaiheeseen mutta vaikuttavat edelleen.

”Alkiolaisuus” on niistä tunnetuin. Sillä tarkoitetaan maailman parantamisen traditiota. Kääriäinen kutsuu sitä ”idealistiseksi ideologisuudeksi”.

Samaan aikaan Santeri Alkion kanssa maalaisliiton johdossa vaikutti Kyösti Kallio. ”Kalliolaisuus” korostaa hallitusvastuuta sekä pragmaattista ja kompromissihakuista yhteistyöpolitiikkaa.

”Sunilalaisuus” korosti maatalouspoliittista edunvalvontaa. ”Pykäläisyyteen” puolestaan kuului herra­viha ja yhteiskunnan eliitin toimien kritiikki. Pykäläisyyden perinne eriytyi ensin SMP:hen ja sitten ­perussuomalaisiin.

Syväidentiteetti tarkoittaa Kää­riäisen mukaan puolueen ihmisten mielissä vakiintunutta kulttuurista tietoa ja odotusrakennetta sen suhteen, miten ihmiset kokevat puo­lueyhteisönsä, sen pyhät asiat ja päämäärät suhteessa toisiin puo­lueisiin ja ­yhteiskuntaan.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään puolueen historiasta ja perinne­tietoisuudesta, vaan syväidentiteetti on tärkeä päivittäisen politiikanteon työväline. Puoluejohto käyttää perinteestä kumpuavaa retoriikkaa perustellessaan hankalia päätöksiä jäsenistölleen. Toisaalta se toimii myös toiseen suuntaan. Suomenmaan täyttyminen Santeri Alkiolla kertoo siitä, että jäsenistö käyttää syväidentiteettiä vastavuoroisesti hallituspolitiikan kritisoimiseen.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko kirjoitti viime ­viikolla Suomenmaahan kolumnin otsikolla ”Aate, arvot ja tulevaisuus”. Santeri Alkio mainittiin.

Heti perään pääministeri Juha Sipilä kirjoitti kolumnin otsikolla ”Arvot, aatteet ja asiat”.

Sipilä korosti keskustan histo­riallista perinnettä maltillisena ja yhteiskunnallisia vastakkainasette­luja sovittelevana voimana. Se oli puhdasta kalliolaisuutta. Alkiota hän ei maininnut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää