Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Suomi suuntaa pakkaseen tuontisähkön varassa

Sähkön riittävyyttä seuraavat iloitsevat siitä, mistä suomalaiset eivät yleensä riemuitse: tässä pakkasjaksossa on harvinaista ja ­hyvää se, että tuulee.

Sähkön riittävyyttä seuraavat iloitsevat siitä, mistä suomalaiset eivät yleensä riemuitse: tässä pakkasjaksossa on harvinaista ja ­hyvää se, että tuulee. Tuuli­voimalatkin auttavat ki­reälle vedettyä sähköntuotantoa hitusen.

Suomi elää vuoden alkua tuontisähkön varassa. Oma tuotanto ei riitä pakkasella – näin kovalla ja koko maan kattavalla pakkasella se on täysin riittämätöntä.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomi kulutti pakkasjakson alkaessa 13 500 megawattia. Oma tuotanto oli runsaat 10 000 megawattia. Ero katettiin tuomalla sähköä Ruotsista ja Venäjältä.

Fingridin mukaan tilanne on ”normaali käyttötilanne”. Normaalius näkyy hinnoissa: pörssihinta on alle 40 euroa megawattitunnilta. Sähköverkostossa normaalius voi päättyä nopeastikin. Tuontisähkö on jo täydessä käytössä, joten yhteyksien pitäisi pysyä kunnossa. Pakkasjakso osui hyvään saumaan: Venäjällä on lomakausi, jonka vuoksi maan oma kulutus on vähäistä ja vientiin riittää sähköä.

Suomen kulutus on nyt kasvussa päivä päivältä. Jos säätiedotukset pitävät paikkansa ja pakkanen kiristyy entisestään kautta koko maan, sähkönkulutus lähestyy arvioitua huippuaan, noin 15 000:ta megawattia. Silloin oltaisiin jo tuotannon riittävyyden äärirajoilla.

Tällaisessa tilanteessa pieni häiriö ei vielä kylmentäisi suomalaisten koteja, sillä Fingridillä on voimalaitoksia, joita voidaan kytkeä kauko-ohjatusti päälle viidessätoista minuutissa.

Isommat ongelmat ajaisivat Suomen pulaan. Voimalayhtiöt ovat vähentäneet tuotantoa hiilellä ja öljyllä, koska se on muuttunut kannattamattomaksi – muun muassa siksi, että fossiilisista polttoaineista on tehty ­ilmaston suojelemisen vuoksi kalliita ja tuulivoimasta on tullut Pohjoismaissa ­tukien voimalla ”hintahäirikkö”.

Vaikka sähkön hinta pulan vuoksi hyppäisi, voimalayhtiöillä ei enää ole kapasiteettia mitä tarjota. Suljetut voimalat ovat kokonaan poissa pelistä. Vielä viime talven alkaessa käytettävissä oli 900 ­megawattia enemmän kuin nyt. Ensi talveen mennessä poistuma todennäköisesti kasvaa.

Tilanne korostaa tarvetta huolehtia sähkön huoltovarmuusreserveistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Sähkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää