Pääkirjoitus    |   Kolumni

Puhurit seuraavat Ruotsin ulkoministeri Wallströmiä

Moderni diplomatia ei ole sitä, että kaikkia silitetään myötäkarvaan.

Moderni diplomatia ei ole sitä, että kaikkia silitetään myötäkarvaan. Ja kun tekee jotakin uutta, tapaa aina saada sekä kritiikkiä että arvostusta.

Näin muotoili Ruotsin ulko­ministeri Margot Wall­ström, kun hän viikko sitten nousi lavalle Ruotsin Sälenissä, vuotuisessa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan seminaarissa. Ministeri koki tarpeelliseksi puolustaa ulkopoliittista linjaansa, joka on herättänyt maailmalla ja Ruot­sissa sekä närää että ihastusta.

Maailmalla Wallströmistä on tullut eräänlainen ilmiö. Niin on ollut siitä saakka, kun Ruotsi tunnusti Palestiinan vuonna 2014 ja kun Wallström puhui öljyjätti Saudi-Arabian bloggari Raif ­Badawille jakelemista raippatuomioista ”keskiaikaisina”.

Israel ja Saudi-Arabia raivostuivat. Wallström alettiin toisaalta nähdä harvinaisena ministerinä, joka ­uskaltaa puhua suoraan ihmisoikeuksista – vaikka sitten kauppasuhteiden tai diplomaattisen paheksunnan uhalla. Yksi merkki tästä oli, kun arvostettu Foreign Policy -lehti nosti Wall­strömin hiljattain esiin yhtenä viime vuoden tärkeimmistä ajattelijoista.

Kotimaassa kuva Wallströmistä ei silti ole yhtä suopea. ”Mahtoiko johtua kielivaikeuksista. Jos jotakin, näyttäytyy ulkoministeri lähinnä ajattelemattomana”, kuittasi Dagens Nyheter pääkirjoituksessaan Foreign Policyn listauksesta.

Ruotsissa osa kysyy nyt, onko ulko­ministerin suorasukainen tyyli paras tapa edistää Ruotsin ulkopolitiikan pitkäaikaisia tavoitteita, rauhanponnisteluja Lähi-idässä tai paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa. Keskustelu kiihtyi, kun ulkoministeri sai viime viikolla portti­kiellon Israeliin uusimpien lausuntojensa takia. Ruotsissa ei kiljuttu riemusta ­liioin, kun Saudi-Arabia kieltäytyi taannoin myöntämästä ruotsalaisliikematkailijoille viisumeita.

Luottamusta ministeriin koetellaan silti pääasiassa, koska puhurit tuntuvat seuraavan toisiansa. Loppuviikosta kävi ilmi, että Wallström on saanut vuokrata asunnon kuntatyöntekijöiden liitolta tavallisia tukholmalaisia paljon paremmilla ehdoilla. Olosuhteista käydään sanasotaa. Jo puheet epäselvyyksistä vahingoittavat Wallströmin mainetta. Erityisesti, koska hän on nimenomaan tunnettu korkean moraalin poliitikkona.

Wall­strömin linjassa arvostettavaa on voimakas vakaumus siitä, että politiikka on arvovalintoja ja että maailmaa todella voi parantaa sanojen ja tekojen avulla. Ruotsissa tämä peittyy nyt keskusteluun ministerin omasta toiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit
 • Elina Kervinen
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää