Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Epätyypillisissä työsuhteissa olevia ei saa unohtaa

Työelämän normit perustuvat edelleen paljolti kokoaikaisen työllisyyden ja täyspäiväisen työttömyyden kahtiajakoon, kirjoittavat Jokke Eljala ja Pauli Komonen HS:n Vieraskynä-palstalla.

Suomalaisen työelämän rakenteiden uudistukset ja uudet yrittämisen muodot ovat nostaneet epätyypilliset työsuhteet valokeilaan. Erityisesti jakamistalouden eri muodot, kuten Uber, Airbnb ja Wolt, saavat pohtimaan työsuhteiden joustojen ja pysyvyyden merkitystä.

Epätyypilliset työsuhteet eivät ole uusi tai marginaalinen ilmiö. Sitran tuoreen arvion mukaan niitä on jo 35 prosenttia kaikista työsuhteista. Tähän joukkoon Sitra laskee noin 800 000 osa-aikaista, yksityisyrittäjää, tarvittaessa töihin tulevaa tuntityöläistä, henkilöstövuokrausyhtiöiden vuokra- ja keikkatyöntekijää ­sekä määräaikaista työntekijää.

Enemmistö uusista työsuhteista on tämänkaltaisia. Yksityisyrittäjien määrä Suomessa on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 30 prosenttia.

Muualla maailmassa trendi on voimakkaampi. Vakituisten työsuhteiden määrä on vähentynyt huomattavasti Yhdysvalloissa, jossa työmarkkinoiden muutokset ovat säätelyn vähäisyyden vuoksi nopeita. Yhdysvaltojen työvoimasta free­lancereita on nyt jo 35 prosenttia ja viiden vuoden päästä noin 40 prosenttia. Suomessa heitä on vasta noin 2 prosenttia työntekijöistä.

Suuret luvut ovat monille yllätys. Epätyypillisten työsuhteiden on ajateltu koskettavan vain palvelualoilla tilapäisesti työskenteleviä nuoria. Epätyypillisessä työsuhteessa on kuitenkin yhä useammin asiantuntijoita ja muita keskiluokkaisia ammattiryhmiä, joiden toimialat ovat esimerkiksi digitalisaation vuoksi myllerryksessä.

Tilastot eivät kerro, ovatko ihmiset tällaisissa työsuhteissa omasta halustaan. Olisikin tärkeää selvittää, minkälaisia epätyypillisiä työsuhteita tekevien omat kokemukset ovat.

Työntekijän näkökulmasta vastakkain ovat pysyvyyden tarjoama ­turvallisuus ja joustojen tarjoama vapaus. Molemmat voi nähdä myös uhkina. Toinen pitää työsuhteen pysyvyyttä laitostumisena, kun taas toiselle joustot merkitsevät kelkasta putoamisen ja työsuhteen ehtojen heikkenemisen riskiä.

Parhaimmillaan epätyypillinen työ auttaa työn ja vapaa-ajan tasapainottamisessa sekä lisää työn itsenäisyyttä ja valinnanvapautta. Parhaimmin menestyvät pystyvät myös ansaitsemaan paremmin hinnoittelemalla oman työnsä sen tuoman ­lisäarvon eikä siihen käytetyn ajan perusteella. Epätyypillisten työsuhteiden keskeiset ongelmat liittyvät usein palkkaukseen, sosiaaliturvaan ja tulevaisuudennäkymiin.

Useiden ulkomaisten arvioiden mukaan suomalaisen työelämän vahvat rakenteet jäykistävät työmarkkinoita. Silti ne tuovat samalla työelämään ennustettavuutta.

Joustojen ja pysyvyyden välinen tasapainoilu liittyy olennaisesti siihen, kokeeko työntekijä olevansa työssään arvostettu ja pitääkö hän työtään merkityksellisenä. Innolink Research -tutkimusyrityksellä teetetty selvitys kertoo, että jo ­lähes puolet yli 15-vuotiaista suomalaisista uskoo omalta osaltaan työelämän huononevan lähivuosina.

Työelämää käsittelevissä tutkimuksissa merkityksellisyyden kokemusten on osoitettu vaikuttavan suoraan työntekijöiden tuottavuuteen. Merkityksellisyyden tunne syntyy muun muassa mahdollisuuksista vaikuttaa omaan työhön, koetusta arvostuksesta ja osallisuudesta työyhteisössä.

Epätyypillisissä työsuhteissa olevien näkökulmasta suomalaisen työelämän säännökset nojaavat yhä liikaa kokopäiväisten työntekijöiden ja työttömien väliseen kahtia­jakoon. Viime aikoina esillä olleet paikallista sopimista sekä omassa työssään työllistyvien työttömyysturvaa ja eläkkeitä koskevat muutokset ovat esimerkkejä uudistuksista, ­jotka vaikuttavat epätyypillisissä työsuhteissa olevien asemaan.

Myös Suomen työaikalainsäädäntö on uudistamisen tarpeessa. ­Kokopäivätöiden vähetessä myös työaikalainsäädännön tulisi heijastaa epätyypillisissä työsuhteissa ­olevien arkea ja muita työelämän muutoksia. Ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa omiin työoloihinsa ­pitäisi lisätä. Samalla erilaisissa työsuhteissa olevien välistä tasa-arvoa – esimerkiksi lomien ja muiden ­korvausten osalta – pitäisi edistää.

Epätyypillisistä työsuhteista on tullut osa suomalaisen työelämän valtavirtaa. Siksi olisi tärkeää, että työaikaa säätelevissä normeissa ja sopimuksissa huomioidaan joustavien työsuhteiden yleistyminen.

Työelämää tulee kehittää niin, ­että työnteko on kaikille kannattavaa ja työntekoa arvostetaan.

Jokke Eljala ja Pauli Komonen

Eljala on tutkimuspäällikkö Suomalaisen Työn Liitossa ja Komonen tutkimusstrategi 15/30 Research -toimistossa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Työelämä
 • pätkätyöt
 • Työ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää