Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Mobiiliverkot eivät riitä digitaalisiin palveluihin

Mobiilitekniikka ei pysty vastaamaan tietoliikenteen määrän rajuun kasvuun.

Matkapuhelinverkon ylikuormitus ja puutteellinen kapasiteetti ­vaikeuttavat suomalaisten arkea ja työskentelyä. Pahimmillaan verkon häiriöt ovat johtaneet siihen, että suuri osa jonkin operaattorin asiakkaista jää useiksi tunneiksi vaille puhe- ja datayhteyksiä.

Suomessa on kolme suurta matkapuhelinoperaattoria: DNA, Elisa ja Sonera. Ne kilpailevat asiakkaistaan panostamalla pääasiassa mobiiliverkkoon. Neljännen sukupolven 4g-matkapuhelinverkolle luvataan huikeita nopeuksia, jotka toteutuvat vain teoriassa. Tosiasia on, ettei mobiilitekniikan avulla pystytä vastaamaan tietoliikenteen määrän eksponentiaaliseen kasvuun.

Monien mittausten perusteella voidaan todeta, että mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeudet jäävät usein selvästi siitä, mitä operaattorit mainoksissaan lupaavat. Mobiililaitteiden ja niiden käytön lisään­tyessä nämä tiedonsiirtonopeudet laskevat entisestään. Oman mobiililiittymänsä nopeutta mitanneet kansalaiset ovatkin jo harmikseen huomanneet, että verkkoyhteys on hidastunut merkittävästi.

Melkein kaikissa muissa maissa mobiililaajakaista on hinnoiteltu siirretyn tietomäärän perustella. Alalla ollaan pitkälti yhtä mieltä ­siitä, että myös Suomessa siirrytään liittymiin, joissa siirrettävän tiedon määrää tai siirtonopeutta on rajoitettu. Muuten operaattoreille ei olisi kannattavaa investoida verkkojen kapasiteetin kasvattamiseen tulevaisuudessa, vaan ruuhkat pahenisivat entisestään.

Määrään tai nopeuteen perustuva mobiililaajakaistan hinnoittelu ohjaisi käyttäjiä esimerkiksi katsomaan videoita mieluummin kiinteiden liittymien kuin mobiililaajakaistan kautta.

Mobiiliverkot eivät pysty tyydyttämään yritysten tai kuluttajien tarpeita. Vaikka häiriöitä ei olisikaan, mobiiliverkkojen kapasiteetti ja ­taajuusalue eivät riitä korvaamaan kiinteistöihin vedettyjä kuituliittymiä. Lisäksi esimerkiksi datakeskukset vaativat vakaan kiinteän verkon, jonka toimintakyky ei vaarannu käyttömäärien kasvaessa.

Usein myös unohtuu, että langattoman mobiiliverkon kuuluvuus perustuu tukiasemiin, jotka on liitetty kiinteään verkkoon.

Jos mobiiliyhteyksillä halutaan saavuttaa läheskään kiinteitä yhteyksiä vastaava palvelutaso, tuki­asemia pitäisi olla käytännössä ­jokaisessa kiinteistössä. Tällöin kiin­teistön omistajan kannattanee rakentaa langaton yhteys kiinteistössä itse.

Kiinteän nettiliittymän rooli tulee korostumaan digitalisaation edetessä, kun yhä useammat laitteet vaa­tivat verkkoyhteyden. Esimerkiksi monia hoiva-, turva- ja viihdepalveluita voi olla mahdotonta käyttää pelkän mobiiliyhteyden avulla. Siitä huolimatta Suomen suurimmat operaattorit purkavat parhaillaan kiinteitä liittymiä ja tarjoavat tilalle vain mobiilia.

Nykytilanteessa modernia elämänlaatua palvelevan kiinteän verkon rakentaminen jää pienten toimijoiden vastuulle. Tämä heikentää sekä kotimaisten yhteyksien toimintavarmuutta että ulkomaisten toimijoiden investointihalukkuutta.

On riski aloittaa uutta liiketoimintaa maassa, jonka kiinteän verkon kehitys on lähestulkoon lakannut. Esimerkiksi Ruotsissa investoitiin viime vuonna kiinteään verkkoon 60 euroa asukasta kohti, kun Suomessa vastaava summa jäi 45 euroon. Aiempina vuosina ero on ­ollut vieläkin suurempi.

Suomen digitalous on jäämässä kansainvälisessä mittakaavassa kääpiöksi. Se on Suomen kaltaiselle teknologisesti edistyneelle valtiolle sekä taloudellinen uhka että hieman nolo mahalasku. Myös kuluttajien valinnanvapaus vähenee, kun operaattorit joutuvat vahvistamaan markkina-asemaansa paketoimalla mobiiliyhteyden ja kiinteän laajakaistan toisiinsa.

Suomeen voitaisiin luoda valtakunnallinen kiinteän verkon operaattori, joka haastaisi kolme isoa operaattoria. Ratkaisu ei ole aivan yksinkertainen, mutta se ei myöskään vaadi julkista pääomaa onnistuakseen.

Mobiiliverkoilla on etunsa, ja se on liikkuvuus. Kiinteän verkon etuja puolestaan ovat luotettavuus, käyttäjämäärästä riippumaton tasainen nopeus ja toimiminen mobiiliverkon selkärankana.

Suomen digitalisaation ja kilpailukyvyn edistäminen vaativat verkolta enemmän kuin mobiiliverkko pystyy tarjoamaan. Kiinteän verkon rakentaminen on välttämättömyys.

Mika Vihervuori

Kirjoittaja on teleoperaattori Anvian toimitusjohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  5. 5

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää