Pääkirjoitus    |   Kolumni

Sdp:n kymmenen laihaa vuotta – puolue on ollut kädetön Timo Soinin edessä

Helsingin työväentalon katto kaikui riemuhuudoista, kun tuli tieto vaalituloksesta: Tarja Halonen voitti Sauli Niinistön presidentinvaalien toisella kierroksella, joka pidettiin 29.

Helsingin työväentalon katto kaikui riemuhuudoista, kun tuli tieto vaalituloksesta: Tarja Halonen voitti Sauli Niinistön presidentinvaalien toisella kierroksella, joka pidettiin 29. tammikuuta vuonna 2006.

Presidentinvaalien toinen kierros oli aatteellinen kamppailu. Halosta tukivat koko vasemmisto ja vihreät. Niinistön takana olivat porvarilliset puolueet lukuun ottamatta perussuomalaisia. Timo Soini (ps) ei halunnut ottaa kantaa Halosen ja Niinistön kamppailuun. Soini auttoi Halosen voittoon, oikealla kiukutti.

Vaalit menivät lopulta tutun kaavan mukaan: Sdp:n ehdokas valittiin viidennen kerran peräkkäin presidentiksi.

Työväentalolle kokoontunut demariväki oli jo tottunut jatkuviin voittoihin presidentinvaaleissa. Tosin väkeä harmitti vieläkin, että Sdp oli vuoden 2003 eduskunta­vaaleissa menettänyt suurimman puolueen aseman ja pääministerin paikan keskustalle.

Tarja Halosen voiton tunnelmissa uhottiin, että Sdp nousisi takaisin suurimmaksi puolueeksi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

Toisin kävi.

Tuosta voitollisesta vaali-illasta on nyt kulunut tasan kymmenen vuotta.

Sosiaalidemokraatit ovat sen jälkeen kokoontuneet vaalivalvojaisiin työväentalolle kahdeksan kertaa. Kolme kertaa on jännitetty eduskuntavaaleja, kaksi kertaa kuntavaaleja, kaksi kertaa eurovaaleja ja kerran presidentinvaaleja.

Joka kerta tulos on ollut yhtä huono: Sdp on hävinnyt vaalit. Pari kertaa tappio on ollut niin pieni, että se on kyetty selittämään torjuntavoitoksi.

Sosiaalidemokraattien historiasta ei löydy toista yhtä pitkää tappioputkea. Sdp joutui 1950-luvun lopulla pahoihin sisäisiin riitoihin ja repesi kahtia, mutta silti puolue pääsi muutamassa vuodessa jaloilleen ja sai suurvoiton vuoden 1966 eduskuntavaaleissa. Siitä alkaen Sdp oli Suomen johtava puolue neljäkymmentä vuotta.

Johtavan puolueen asemansa Sdp menetti vuoden 2007 eduskunta­vaaleissa. Yllättävän vaalitappion jälkeen puolue joutui neljäksi vuodeksi oppositioon. Alkoi laiha kausi.

Voittoa on haettu monilla keinoilla. Sosiaalidemokraatit ovat vaihtaneet kaksi kertaa puheenjohtajaa. Alempia viskaaleita, kuten puoluesihteereitä, vara­puheenjohtajia ja eduskuntaryhmän puheenjohtajia, on tullut ja mennyt. Aatteen puolellakin on kokeiltu jos jonkinlaisia versioita sosiaalidemokratiasta. Mikään ei ole vedonnut riittävästi äänestäjiin, jotta uusi nousu olisi alkanut.

Näin pitkään tappiokierteeseen on monia syitä, joita ei näin lyhyessä kirjoituksessa pysty nimeämään. Mutta yhden pystyy. Sdp – ja koko vasemmisto – on koko ajan ollut kummallisen kädetön Timo Soinin ja perussuomalaisten edessä.

Miksi vasemmistosta kehtaa sanoa näin rumasti?

Katsotaan kylmästi numeroita. Sosiaalidemokraateilla oli kymmenen vuotta sitten 53 kansanedustajaa ja perussuomalaisilla vain kolme edustajaa: Timo Soini, Raimo Vistbacka ja Tony Halme.

Nyt perussuomalaisilla on 38 edustajaa ja sosiaalidemokraateilla 34 edustajaa. Kokonaiskuva täydentyy, kun laskelmaan ottaa mukaan toisen vasemmistopuolueen. Vasemmistoliitolla oli silloin 19 edustajaa, ja nyt sillä on 12 edustajaa.

Vasemmisto on menettänyt 26 paikkaa, ja Soinin puolue voittanut 35 paikkaa.

Timo Soini ei ole kyennyt rokottamaan porvaripuolueita läheskään yhtä paljon kuin vasemmistoa.

Vihreät, Rkp ja kristillisdemokraatit ovat samankokoisia puolueita kuin ne olivat ennen perussuomalaisten nousua. Keskusta ja kokoomus ovat kärsineet perussuomalaisten noususta, ja niiden kannatus on vaihdellut. Nyt keskusta ja kokoomus ovat kuitenkin melkein yhtä suuria kuin kymmenen vuotta sitten.

Palataan vielä työväentalolle ja vuoden 2006 presidentinvaaleihin.

Timo Soinin nousu alkoi niistä vaaleista. Hän oli hauska poika, harmiton suunsoittaja, joka erottui harmaasta ehdokasrivistöstä, kun muut kilpailivat keskenään varovaisuudessa. Soini pärjäsi vaaleissa yllättävän hyvin, ja hänen nimensä jäi äänestäjien mieleen.

Näin Tarja Halosen voittoon kätkettiin tappion siemen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Kolumnit
 • Sdp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  9. 9

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää