Pääkirjoitus    |   Merkintöjä

Edessä kivinen työelämä

Nuoret etsivät työpaikkojaan heikossa taloustilanteessa. Heidän kontolleen on jäämässä yli 100 miljardin euron velat.

Rakastan lastani. Olisin valmis astumaan tuleen hänen puolestaan. Niin varmasti useimmat muutkin vanhemmat omien lastensa puolesta.

Suomella menee nyt huonosti. Työttömyysaste on kymmenessä prosentissa. Yhä pienenevän työllisten joukon pitäisi elättää alati kasvava joukko työelämän ulkopuolisia. Julkiset menot ovat vuodessa noin kymmenen miljardia euroa suuremmat kuin kuntien ja valtion tulot. Vajaus katetaan velanotolla.

Toista oli ennen. Taloutemme seisoi tukevasti kolmella jalalla. Oli elektroniikkateollisuus, josta yksin Nokia kattoi kansantalouden kokonaistuotannosta lähes neljä prosenttia. Toinen tukijalka oli paperiteollisuus, ja kolmas metalli.

Vuonna 2008 iski maailmanlaajuinen taantuma. Maailmantalous on siitä jo toipumassa, mutta nyt nousu ei olekaan perustunut teollisuuteen ja investointeihin vaan kulutukseen. Me olemme jääneet kyydistä. Taloutemme kulkee eri suuntaan kuin muu euroalue. Ruotsi, Britannia, Saksa ja ­Yhdysvallat menevät menojaan vielä kauempana. Konepaja­teollisuus tarvitsisi investointeja, painopaperin kulutus on laskussa ja Nokian suuruus on enää muisto vain.

Nykynuorten tie työelämässä vaikuttaa numeroiden valossa kiviseltä. He etsivät työpaikkojaan heikossa taloustilanteessa.

Viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana Suomessa on alkanut sisäinen devalvaatio: palkat alenevat. Näillä tingityillä ansioilla joudutaan kustantamaan valtaosa suurten ikäluokkien eläkkeistä.

On harhaluulo, että eläkkeet olisivat takaisinmaksua aiemmin säästetyistä ”telleistä”. Kiitos hyvän ravinnon ja laadukkaan terveydenhuollon, ikäluokkaamme odottaa pidempi ja aktiivisempi vanhuus. Kolikon kääntöpuolena huoltosuhde eli huollettavien määrä suhteessa maksajien määrään kasvaa koko ajan.

Nuorten kontolle on jäämässä yli 100 miljardin euron velat. Nykyvauhdilla tuo velkapotti kasvaa noin 17 000 eurolla joka minuutti. Yhteen vuoteen minuutteja mahtuu 525 600.

Onneksi elämässä on aina olemassa vaihtoehtoja. Tarvittavat rakennemuutokset voi aloittaa vaikka heti. Ammattiliitot, työnantajien EK sekä hallitus ratkovat parhaillaan kolmikannassa, ajattelemmeko itseämme vai osaammeko katsoa kauemmaksi.

Saavutetuista eduista on tuskallista luopua. Silti, veikkaan, se on vähemmän kivuliasta kuin tuleen astuminen. Rakkaus ei ole vain yleviä sanoja: tosi paikan tullen sen pitäisi muuttua arjen teoiksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää