Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Eläinlääketieteen opetus lääkärien tiedekuntaan

Tiedekuntien yhdistäminen toisi sekä säästöjä että kaikkia tieteenaloja hyödyttävää käytännön yhteistyötä.

Tarttuvia tauteja ja niiden ehkäisyä koskevissa tutkimuksissa käytetään käsitettä ”one health”, yksi terveys. Silloin puhutaan sekä ihmisten että eläinten terveydestä.

Monet sairaudet tarttuvat ihmisten ja eläinten välillä, ja useiden sairauksien hoitoon käytetään samoja lääkkeitä. Lisäksi sairauksien ehkäisy esimerkiksi rokotuksilla noudattelee sekä eläimillä että ihmisillä samoja periaatteita. Uudet geenitutkimukset eläinten ja ihmisten sairauksien syiden löytämisessä eivät eroa mitenkään toisistaan.

Lääketieteellinen yliopisto-opetus on hyvin kallista niin lääketieteen, hammaslääketieteen kuin eläinlääketieteenkin aloilla.

Helsingin yliopistossa opetetaan näitä kaikkia aloja, ja aiemmin omana tiedekuntanaan toiminut hammaslääketieteellinen tiedekunta – nykyisin suu- ja leukasairauksien osasto – on osa lääketieteellistä tiedekuntaa.

Ehdotan, että myös eläinlääke­tiede liitetään Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Kun Eläinlääketieteellinen korkeakoulu lakkautettiin vuonna 1995, siitä tehtiin oma tiedekunta Hel­singin yliopistoon. Tiedekunta on ­ainoa eläinlääkärikoulutusta antava yksikkö Suomessa.

Ainakin erilaisten tuloksia määrittävien mittareiden mukaan muutos on ollut onnistunut. Eläinlääke­tieteen opetus ja tutkimus ovat saaneet paljon myönteisiä arvioita.

Eläinlääketieteen asema ei ole myöskään millään tavoin heikentynyt, vaikka jotkut niin pelkäsivät muutosta suunniteltaessa. Helsingin yliopiston korkeatasoinen lääke­tieteellinen tiedekunta tarjoaisi eläinlääketieteelle hyvän ympä­ristön.

Korkeakouluissa – ja etenkin Helsingin yliopistossa – täytyy tehdä lähivuosina mittavia kustannussäästöjä. Yhdistämällä eläinlääketieteen opetus muuhun lääketieteen opetukseen säästöjä syntyisi.

Esimerkiksi koulutuksen ensimmäisinä vuosina kandidaattitutkintoon tähtäävissä opinnoissa opetusta voitaisiin monilta osin yhdistää. Tämä ei heikentäisi opetuksen tasoa millään tavalla, vaan opetuksen yhdistäminen voisi pikemminkin avata uusia näkökulmia ja antaisi mahdollisuuksia myös uusien innovaatioiden syntymiselle.

Nykyisin lääketieteellinen tiedekunta sijaitsee Meilahdessa. Eläinlääketieteen opetusta annetaan Viikissä ja osin Mäntsälässä. Opetusta voi olla vaikea keskittää yhteen paikkaan, joten opiskelijoiden ja opettajien pitäisi ainakin jonkin verran liikkua kampusten välillä. Luento-opetus on joka tapauksessa vähenemässä, ja digitalisaatio auttaa käytännön ratkaisuissa.

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhdistäminen lääketieteelliseen tiedekuntaan olisi kansainvälisesti poikkeuksellinen ratkaisu, mutta se ei estäisi asian toteuttamista.

Esimerkiksi Ruotsissa eläinlääketieteen opetus on yhdistetty maatalousopetukseen. Vaikka eläinlääketieteellä on paljon yhteyksiä maatalouteen, yhteydet eivät ole tieteellisessä mielessä kovin merkittäviä.

Suomessa eläinlääkärit ja lääkärit ovat tehneet pitkään hyvää ja tuloksellista yhteistyötä. Sen avulla on selvitetty veden ja elintarvikkeiden välityksellä levinneitä ruokamyrkytysepidemioita, huolehdittu anti­bioottien tehon säilymisestä ja ehkäisty tartuntatautien leviämistä ihmisten ja eläinten välillä. Tulokset ovat kansainvälisestikin huomattavia. Yhteistyö voisi syventyä, kun opiskelijat ja opettajat toimisivat samassa opetusympäristössä.

Myös kansanterveystyössä lääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen koulutuksen saaneet lääkärit ja eläinlääkärit voisivat toimia nykyistä selkeämmin yhdessä.

Terveydenhuollon rakenteet muutetaan sote-uudistuksessa, ja aluehallintouudistuksen yhteydessä suunnitellaan myös ympäristö­terveydenhuollon rakenteiden ­uudistamista. Jo nykyisin ympäristöterveydenhuollossa eläinlääkäreiden työhön kuuluvat eläinlääkäripalvelut, elintarvikkeiden ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta sekä osa terveydensuojelutyöstä.

Hallintorakenteita uudistettaessa on tärkeää varmistaa, että ympäristöterveydenhuollon tiivis yhteys varsinaiseen terveydenhuoltoon säilyy. Näin aiempi yhteistyö lääkäri- ja eläinlääkärikunnan välillä voi entisestään syventyä ja parantua – ilman lisäkustannuksia.

Tuula Honkanen-Buzalski

Kirjoittaja on eläinlääketieteen tohtori, joka on toiminut aiemmin Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eelan ylijohtajana ja elintarvikevirasto Eviran tutkimus- ja laboratorio-osaston johtajana.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää