Pääkirjoitus    |   Kolumni

Kaupan kassasta oli tulla Sari Sairaanhoitajan kruununperijä – syntipukki ei vielä vaihtunut

Kaupan kassalle soviteltiin jo syyllisen roolia Suomen kilpailukyvyn romuttajana.

Sari Sairaanhoitaja oli torstaina saada kruununperijän, kaupan kassan. Olisi kai ollut aika. Sari Sairaanhoitaja on joutunut vuosia ihan yksin sinnittelemään Suomen kilpailukyvyttömyyden syntipukkina. Tätä taakkaa yritettiin jakaa myös Palvelualojen ammattiliiton Pamin pienipalkkaisille ja osa-aikaisille naistyöntekijöille.

Pam päätti kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen lähteä neuvottelemaan niin sanotusta kilpailukykysopimuksesta.

Sankariksi Pamia ei nostettu. Kilpailukykyvaltion tarinassa se rooli on muilla. Vientiä on vain vientiteollisuudella, ja jos joku saa tässä stoorissa sympa­tiaa, on hahmo ”ahtaalle ajettu miesduunari”.

Kokoomuksen vuoden 2007 eduskuntavaaleihin luoma fiktiivinen Sari Sairaanhoitaja on merkittävä hahmo suomalaisessa talouskeskustelussa. Sairaanhoitajat saivat ihan väärään aikaan palkankorotuksen ja päätyivät symboleiksi huonolle tilannetajulle ja talouskriisille.

Sari Sairaanhoitajan kautta on kiinnostava tarkastella talouden ja sukupuolen välisiä suhteita. Niin tehdään myös torstaina avatulla Tasa-arvovaje-sivustolla. Se on neljän tutkijan perustama hanke, joka tuottaa analyysia talouskeskustelusta erityisesti sukupuolinäkökulmasta.

Sivuston ensimmäisissä kirjoituksissa joukko tutkijoita ja tutkimuslaitosten johtajia arvioi professori Heikki Hiilamon muukalaisvihamielisyyden syitä pohtineen esseen (HS 14.2.) innoittamana sitä, miten julkisessa keskustelussa kerrotaan talouskriisistä ja miten työelämän murrosta oikein sukupuolitetaan.

Hiilamo piirsi omassa kirjoituksessaan kuvaa keskiluokan ahdingosta ja globalisaation riepottelemasta duunarimiehestä, jonka pettymys purkautuu rasismiin. Tasa-arvovajeen kirjoittajat eivät tartu niinkään rasismiin, vaan siihen, missä roolissa naiset ovat talouden tarinassa.

Professori Eeva Jokinen kuvaa kirjoituksessaan sitä linjaa, joka piirtyy naisten neuvotteluasemista työmarkkinoilla. Niin sanotut naisten ammatit ovat yhä alisteisia miesten ammateille, ja naiset saadaan myymään työnsä ja ideansa halvalla. Esimerkiksi nollatyösopimuksissa naiset ovat yliedustettuina.

Jokinen kutsuu nykytilaa malttinationalismiksi. Kansalta vaaditaan malttia, jotta vienti ei vaarannu. Tässä maltti­puheessa esimerkiksi sosiaalipolitiikka ja julkinen sektori ovat talouskasvun esteitä, ja siksi Pamit ja Sarit ovat rasite.

Mutta kuten Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas kirjoittaa, myös naisia ahdistaa ja ihan syystä. Sen Pam teki selväksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää