Pääkirjoitus    |   Kolumni

Joka sukupolvi elää sodan – viime aikojen tapahtumat eivät rohkaise siihen, että ikävä trendi katkeaisi

Pitäisi varmaan tehdä jotain, että minun sukupolveni saisi poikkeuksellisesti elää koko elämänsä rauhan oloissa.

Rauhaa ei kannata pitää itsestäänselvyytenä. Katselin sukupuutani sodan ja rauhan näkökulmasta, ja se toi kylmät väreet. Esi-isis­säni ei ole ollut satoihin vuosiin yhtään sukupolvea, joka olisi elänyt koko elämänsä rauhan oloissa. Siten, että Suomi ei olisi ollut joko itse taistelutantereena tai osa sotaa käyvää valtakuntaa.

Katsotaan tilan säästämiseksi vain viimeksi kuluneita kolmeasataa vuotta.

Äidinpuolen yhdeksäs isoisäni Anders Lund kaatui vuonna 1714 Napuen taistelussa Pohjanmaalla. Suuri Pohjan sota oli loppumassa suurvalta-Ruotsin murenemiseen. Samaan aikaan eli lapsuuttaan sodan ja miehityksen keskellä Matz, kaukainen isälinjan isoisäni.

Matzin poika Matti eli vuodesta 1750 alkaen lyhyen elämän, mutta siihenkin ehti mahtua Pommerin sota, jossa me yhdessä Ranskan, Itävallan, Venäjän ja Saksin kanssa sodimme Britanniaa, Preussia ja Hannoveria vastaan. Matin poika Matthias puolestaan oli seitsemänvuotias, kun sodimme Tanskaa ja Venäjää vastaan. Myöhemmin kansakunta osallistui Napoleonin sotiin ja vuosi­sadan vaihduttua soti uudelleen Venäjää vastaan ja päätyi sen provinssiksi.

Matthiaksen pojasta Antista tuli räätäli. Antin vuorolla sodittiin Kaukasuksella Persiaa vastaan, sitten Turkkia vastaan. Kapinaliikkeitä kukistettiin verisesti Puolassa ja Virossa. Krimin sota käytiin Ranskaa, Englantia, Ottomaanien keisarikuntaa ja Sardiniaa vastaan. Käytiinpä toinenkin sota Turkkia vastaan.

Muinaista historiaa? Tila, jolle Antti asettui, on yhä olemassa ja jälkeläisten hallussa. Selkkaukset olivat tavallaan Venäjän sotia, mutta ne koskettivat tuhansia suomalaisperheitä. Yli 400 suomalaisupseeria yleni tsaarin kenraaliksi.

Antilla oli poika Ananias, minun iso-isoisäni, mallipuuseppä. Ananiaksen aikana käytiin yksi sota Turkkia vastaan ja ensimmäinen maailmansota. Ananiaksen poika Svante puolestaan joutui jättämään taideopintonsa kesken, kun maa itsenäistyi ja puhkesi sisällissota. Ja se oli vasta esimakua toiselle maailmansodalle.

Svanten poika, isäni Matti, syntyi parahiksi, kun toinen maailmansota oli alkamassa. Minä olen elänyt jo yli 50 vuotta rauhan oloissa. Odotan kiinnostuneena, voisiko satoja vuosia jatkunut ikävä trendi tällä kertaa katketa. Viime aikojen tapahtumat eivät rohkaise.

Pitäisi varmaan tehdä jotain, että minun sukupolveni saisi poikkeuksellisesti elää koko elämänsä rauhan oloissa. Tai että edes lastemme sukupolvi saisi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Merkintöjä
 • rauha
 • Sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  4. 4

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  6. 6

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  7. 7

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  8. 8

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää