Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Valtionyhtiönkin täytyy olla kustannuksista tietoinen

VR on nyt samassa tilanteessa kuin Finnair ja Posti aiemmin.

Kaukojunaliikenne lamaantui torstain ajaksi lähes täysin, kun VR:n konduktöörit jäivät mielenosoituksellisesti kotiin.

VR on nyt samassa tilanteessa kuin aiemmin kaksi muuta valtion entistä monopoliyhtiötä, Finnair ja Posti. Syyt ovat pitkälti samat, ja samankaltaisia ovat myös työntekijöiden reaktiot.

Finnair joutui kohtaamaan halpalentoyhtiöiden kilpailuhaasteen jo joitakin vuosia sitten. Sen seurauksena erityisesti lentohenkilöstön työehtoja on heikennetty useiden vuosien ajan. Lentokoneiden ja kenttähenkilöstön henkilöstöryhmät ovat vuorotellen lakkoilleet tai ainakin uhanneet lakoilla.

Finnair ilmeisesti alkaa pitkästä aikaa tuottaa taas voittoa, kiitos kaukolento­yhteyksien. Lyhyin reitti Kaukoitään kulkee Suomesta Siperian yli.

Posti – sitä ennen Itella, vielä aiemmin Posti – ei ole vielä joutunut kilpaan muiden postinkantoyhtiöiden kanssa. Postilta markkinat on vienyt sähköposti.

Ei VR:kään ole joutunut kilpailemaan matkustajaliikenteessä muiden raideliikennettä harjoittavien yhtiöiden kanssa, vielä. VR:ltä markkinaa ovat kaventaneet halpabussiyhtiöt, joiden kulkuyhteydet ja etenkin hinnoittelu ovat varsinkin Etelä-Suomessa hyvin kilpailukykyisiä. Etelä- ja Pohjois-Suomen välisillä reiteillä kilpailijoina ovat halpalentoyhtiöt: matka siivillä Helsingistä pohjoiseen on sekä no­peampi että usein myös halvempi kuin sama matka kiskoilla.

Aikansa junat kulkivat kiskoilla puolityhjinä. VR on yrittänyt vastata haasteeseen ja halventanut lippujen hintoja merkittävästi. Kun hallitus heruttaa samaan aikaan yhä enemmän tuottoja valtion­yhtiöistä, joutuu VR leikkaamaan sieltä mistä voi – siis henkilöstöstä.

Posti ja VR muistuttavat toisiaan myös siinä, että niiden palvelu on tähän asti kattanut koko Suomen, vaikka suuressa osassa maata ­sekä postinkanto että junien henkilö­liikenne ovat tappiollista toimintaa.

Kun valtio on asettanut palveluyhtiöilleen tuottotavoitteen, joutuu yhtiöiden johto noudattamaan yksityisen liiketoiminnan lakeja ja karsimaan palvelujaan sieltä, missä ne tuottavat tappiota. Julkinen palvelu siinä valitettavasti kärsii.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Posti
 • Finnair

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää