Pääkirjoitus    |   Kolumni

Kuka olisi parempi esikuva Euroopalle kuin Don Quijote?

William Shakespearen ja Miguel de Cervantesin kuolemien 400-vuotispäivinä on syytä juhlistaa Euroopan suuria tarinoita. Yhteiseksi esikuvaksi on tarjolla vilpitön ja onneton vaeltava ritari.

Todellinen eurooppalainen sankarihahmo on Don Quijote, mutta se johtuu vain osittain niistä tuu­limyllyistä. Don Quijoten suomentaja Jyrki Lappi-Seppälä huomautti luentotilaisuudessa Helsingin yliopistolla, että Don Quijoten hyökkäys tuulimyllyjä vastaan vie alle sivun Miguel de Cervantesin tuhatsivuisesta romaanista.

Cervantesin kuolemasta tuli viime per­jantaina kuluneeksi 400 vuotta. Samoihin aikoihin vuonna 1616 kuoli myös William Shakespeare. Vuosipäiviä riittää, mutta siinä oli edustettuna suuri siivu Euroopan ja koko maailman yhteistä historiaa. Eurooppaa yhdistävät suuret tarinat ovat vähintään yhtä paljon juhlistamisen arvoisia kuin maanosaa silponeet suuret sodat.

Britanniassa Shakespearea on muistettu kohtalaisella tarmolla. Cervantesin merkkipäivä on jäänyt Espanjassa poliittisen kriisin katveeseen. Helsingissä Cervantesia muistettiin espanjankielisessä luentotilaisuudessa.

Shakespeare jätti maailmalle kymmeniä näytelmiä ja sonetteja. Cervantesin perintö on näennäisesti paljon yksinkertaisempi: yksi ritaritarinoita lukemalla hulluksi tullut kuikelo aatelismies Don Quijote ja hänen pullea palvelijansa Sancho Panza. Cervantes kirjoitti muutakin, mutta Don Quijote muistetaan.

Cervantesin kirjassa Don Quijote etenee lannistumatta läpi voitoiksi kuvittelemiensa nöyryytysten kunnes kuolinvuoteellaan muistaa olevansa vain köyhä aatelismies Alonso Quijano.

Tarina on niin väkevä, että maailmassa on enemmän patsaita ja maalauksia Don Quijotesta kuin Cervantesista.

Kun luentotilaisuudessa verrattiin Cervantesin merkitystä Suomessa Aleksis Kiven tai Virossa runoilija Juhan Liivin luovalle hulluudelle, heitä ei verrattu niinkään Cervantesiin kuin hänen luomukseensa Don Quijoteen, joka oli ensimmäinen luova hullu romaanin päähenkilönä. Cervantes ei ollut hullu vaan katkera. Don Quijoten kautta hän saattoi pilkata jopa kuningasta ja kirkkoa.

Selitystä Don Quijoten merkitykselle ei löydy helposti. Cervantes ei sisällyttänyt erityistä moraalia ritarinsa onnettomiin seikkailuihin. Ritarikirjojen vastustaminen oli peitetarina sensuurille.

Kuka kuitenkaan olisi parempi eurooppalainen esikuva kuin tämä järkkymättä hyvyyteen ja rakkauteen uskonut vilpitön mutta onneton ritari?

Lisäksi, ilman Don Quijotea ja Sancho Panzaa meillä ei olisi Pekkaa ja Pätkää eikä Batmania ja Robinia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää