Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Liittoneuvottelujen suma purkautuu

Liittoneuvottelujen suurin lukko aukesi perjantaina, kun hallitus kertoi, miten se aikoo tulkita paikallista sopimista.

Monen työmarkkinajohtajan mökkireissu on tältä viikolta ­peruttu, aivan säästä riippumatta. Viikonvaihteessa odotetaan varsinaista neuvotteluruuhkaa, kun liitot sopivat kilpailukykysopimuksen mukaisia alakohtaisia sovellutuksia.

Tällä viikolla liittojen sovelluksia on tehty tihenevään tahtiin. Suma alkoi purkautua, kun Teollisuusalojen ammattiliitto Team ja työnantajien Kemianteollisuus kertoivat päässeensä neuvottelutulokseen pääsopimusaloillaan.

Tähän mennessä suurin alustava sopimus on tehty ­paperiteollisuudessa Metsäteollisuuden ja Paperiliiton kesken. Se koskee noin 12 000:ta paperimiestä ja -naista. Toisessa päässä on esimerkiksi harja- ja sivellinalan alustava sopimus. Se koskee noin 80:tä työntekijää.

Liittoneuvottelujen suurin lukko aukesi perjantaina, kun hallitus kertoi, miten se ­aikoo tulkita paikallista sopimista. Etenkin palkansaajaliitot ovat halunneet varmuuden paikallisen sopimisen mallista, ennen kuin ne päätyvät sopimukseen työnantajien kanssa. Epätietoisuus on jarruttanut monen alan neuvotteluja.

Henkilöstön edustajan asema paikallisessa sopimisessa on vaivannut Suomen Yrit­täjiä, mutta ei palkansaajia tai Elinkeinoelämän keskusliittoa. Yrittäjien tulkinnan ­mukaan myös järjestäytymättömiin yrityksiin tulisi luottamusmiespakko.

Kompromissiesityksen mukaan työajoista voi sopia työpaikoilla aivan samalla ­tavalla kuin tähänkin asti. Muuten mennään sen mukaan, miten alan työehtosopimuksessa sanotaan: jos työpaikkakohtaiseen sopimiseen tarvitaan luottamusmies, se tarvitaan myös ­järjestäytymättömissä yrityksissä.

Yrittäjien etujärjestö on pitänyt luot­tamusmieskysymyksestä niin suurta ­meteliä, että pimentoon on jäänyt varsinainen suuri muutos. Kilpailukyky­sopimus antaa alan työnantajaliittoon kuulumattomalle yritykselle mahdollisuuden käyttää samoja joustoja kuin järjestäytyneelle yritykselle, tosin samoin ehdoin. Se on kuitenkin merkittävä laajennus paikalliseen ­sopimiseen.

Ensimmäisinä neuvottelut saivat valmiiksi ne SAK:n vientialojen liitot, jotka ensi vuonna aikovat sulautua yhdeksi teollisuuden jättiliitoksi. Metalliliitto puuttuu vielä joukosta, mutta sen aikataulu on väistämättä hitaampi kuin muiden teollisuusliittojen. Metallilla oli alkuviikosta liittokokous, joka vei neljä hyvää neuvottelupäivää. Metallin vastavalittu valtuusto pääsee joka tapauksessa antamaan lopullisen siunauksensa mahdolliselle sopimukselle vasta jonkin matkaa kesäkuun puolella.

Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoi keväällä, että tavanomaisesta poiketen metallimiehet eivät tällä kertaa toimi neuvottelujen päänavaajana. Hän sanoi, että nyt joku toimihenkilöliitto saa näyttää mallia. Heitto oli tarkoitettu STTK:n ja Akavan liitoille, jotka olivat valmiit pureksimatta nielemään hallituksen asettamat tavoitteet kilpailukykysopimukselle. Siinä vaiheessa STTK:n ja SAK:n tiet erkanivat, ja suunnitelma uudesta keskusjärjestöstä kaatui.

Ensi viikko on neuvottelujen kannalta ratkaiseva viikko. Neuvottelutulosten – ei siis vielä virallisesti hyväksyttyjen alakohtaisten sopimusten – on määrä olla valmiina tiistaina virka-ajan päättyessä. Keskiviikkona työmarkkinajärjestöt kokoontuvat katsastamaan, tuliko sopimuksesta riittävän kattava. Sitten hallitus kertoo tuloverokevennyksistä. Perjantaina aamupäivällä järjestöjen hallitukset kokoontuvat tahoillaan siunaamaan kilpailukykysopimuksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää