Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Cameron maalasi itsensä nurkkaan

Britannian eroa EU:sta vastustavat ja eroa kannattavat etenevät rinta rinnan.

Mitä lähemmäs edetään kohti Britannian EU-kansanäänes­tystä, sitä selvemmäksi käy, että äänestäjät jakautuvat kahteen leiriin: joko uskotaan tunteeseen tai sitten järkeilyyn.

Monet taloustutkijat, sijoittajat, yrittäjät, entiset pää­ministerit sekä kansainväliset talousjärjestöt ovat vedonneet järkeen ja laskelmiin. Niiden mukaan ero unionista ­olisi taloudellinen takaisku Britannialle. Euroopan suur­yritysten yhteenliittymä European Round Table of In­dustrialists muistuttaa tänään julkistetussa avoimessa kirjeessään, että Britannia olisi heikompi ilman Eurooppaa.

Toisin valitsevien ryhmä on kokoonpanoltaan sekavampi. Siihen kuuluvat ne, jotka kokevat epävarmuutta ja ne, jotka laskelmoivat voittavansa itse jotain.

Oman edun maksimointi on selvää esimerkiksi Lontoon entisellä pormestarilla ­Boris Johnsonilla, joka kannattaa Brexitiä eli Britannian EU-eroa voidakseen kivuta konservatiivipuolueen johtoon. Jos Britannia eroaa unionista, on selvää, että nykyinen pääministeri David Cameron joutuu jättämään paikkansa.

Ja vaikka Britannia jäisikin EU-maaksi, Cameronin asema horjahtaa. Hyvin moni ­hänen puolueessaan ja jopa hallituksessa on päätynyt eri kannalle kuin Brexitiä vastustava Cameron. Kapinallisten mielestä Cameron on nyt omaa näkemystään markkinoidessaan syyllistynyt pelkojen lietsomiseen. Konservatiivien joukoissa on ­toivottu puolueen sisäistä luottamusäänestystä Cameronin asemasta siinäkin tapauksessa, että britit haluavat jäädä unioniin mutta heidän voittonsa on niukka.

Cameron lupasi alun perin äänestyksen vahvistaakseen omaa asemaansa puo­lueessa. Tämä suunnitelma epäonnistunee.

Epävarmuus omasta työstä ja toimeentulosta nostattaa työväestössä ja alemmassa keski­luokassa tulkintoja, joiden mukaan heidän ­hyvinvointiaan vievät maahanmuuttajat, joille EU-jäsenyys pitää ovea auki.

Brexitin kannattajilla on ollut kova tarve koristella tunne perusteluilla, jotka näyttävät järkiperäisiltä todisteilta. Tässä työssä näyttää olevan melkein kaikki sallittua – myös valehtelu, puolitotuudet ja herravihalla ratsastaminen.

Esimerkiksi kelpaavat väitteet, joiden mukaan Britannia maksaa unionille joka viikko 350 miljoonaa puntaa. Laskelmassa on unohdettu jäsenmaksupalautukset ja muut Brysselistä tulevat tuet. Samoin unohtuu, että eron jälkeen palautukset katoavat, ­mutta unionin sisämarkkinoihin osallistumisesta joutuisi maksamaan.

Hieman samankaltaista sävyä syntyy, kun Brexitin vastustajat yrittävät etsiä järjen päälle tunteen sävyjä. Valtiovarainministeriö väittää, että eron vuoksi maasta katoaa 820 000 työpaikkaa ja Britannia putoaa taantumaan.

Ero veisi maan epäilemättä taloudellisiin vaikeuksiin ja työpaikkoja katoaisi, mutta tarjottu lukema on todellisuudessa arvaus. Brexitin jälkeisen sekavan ajan ­pituutta ja sekavuuden määrää on etukäteen mahdotonta arvioida tarkasti. Näin on siksikin, että eron jälkeen Britannian taloudellisten suhteiden jälleenrakentaminen olisi ensi sijassa unionin vallassa ja työssä edettäisiin unionin aikataulujen mukaisesti.

Mielipidetiedusteluista voi päätellä, että kahden leirin kannatuserot ovat hyvin pienet. Vaaka näyttää keikahtelevan sen mukaan, kuinka suuri otos kyselyssä on ja onko kysely tehty puhelimella vai netissä. Joka tapauksessa pienellä ryhmällä on valtava vastuu: Britannian epätietoiset ratkaisevat asian, joka on sekä Britannialle että EU:lle valtava. Toivottavasti he käyttävät tulevan kuukauden järkiargumenttien parissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Brexit
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  8. 8

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää