Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Sovun vaiheista jäi monta sivumakua

Vaikka kilpailukykysopimuksen teho jäisi odotetusta, tietoisuus taloustilanteesta on työmarkkinoilla lisääntynyt.

Työmarkkinaneuvottelujen kaavaan kuuluu, että työnantajien ja työntekijöiden sopu saavutetaan vasta juuri ennen takarajaa tai ­pian sen jälkeen. Vaikka osapuolilla olisi jo varhaisessa vaiheessa käsitys siitä, mitkä ovat lopputuloksen pääpiirteet, omille pitää osoittaa, että tavoitteiden puolesta on taisteltu urheasti.

Sama pätee sisäiseen päätöksentekoon. Mitä enemmän ratkaisussa on ikäviä kohtia, sitä tärkeämpää on, että sen hyväksyminen ei näytä läpihuutojutulta.

Kokouksen pitää olla pitkä, tiedon kriittisistä puheenvuoroista pitää levitä myös kokoushuoneen ovien ulkopuolelle ja lopullisen päätöksen pitää syntyä mielellään sopivan tiukan äänestyksen jälkeen. Vasta sitten avainhenkilöt voivat tulla kameroiden eteen kertomaan, että ratkaisu oli vaikea mutta lopulta osoittautui, että vaihtoehdot olisivat olleet vielä huonompia. Siksi löytyi halua kantaa vastuuta.

Metalliliiton valtuuston päätös hyväksyä kilpailukykysopimus noudatti ainakin ­ulkoisesti tätä kaavaa. Sopimuksen muut palaset oli saatu riittävän hyvin kohdalleen, joten vientiteollisuuden avainliitto sai päättää, pysyykö rakennelma kasassa vai sortuuko se. Vaikka kielteistä päätöstä pidettiin epätodennäköisenä, se oli kuitenkin sen verran mahdollinen, että pitkin viikkoa muissa työmarkkinaosapuolissa ja hallituksessa oli havaittavissa lievää hermostuneisuutta.

Eikä kilpailukykysopimuksen hiominen lopu vielä Metallin ratkaisuun. Sopimukseen sisältyy monta kohtaa, jotka edellyttävät muutoksia lainsäädäntöön. Sekin on prosessi, jossa työmarkkinajärjestöt ovat mukana.

Runsaan vuoden kestänyt matka hallitusohjelmaneuvotteluista yhteiskuntasopimushankkeen kautta kilpailukykysopimukseen oli mutkikas ja polku kivinen. Etenemistä ei voi pitää minkään osapuolen kannalta voittokulkuna. Prosessikaavio ei pätenyt.

Varsinaista vaikutusarviotakaan ei voi tehdä vielä pitkään aikaan, mutta jo nyt prosessin hyödyllisyyttä voi katsoa monesta suunnasta.

Jos arvostaa sitä, että asioista pystyttiin lopulta sopimaan, arvosana on hyvä. Sivukulujen siirtäminen työnantajilta työn­tekijöille, työajan pidentäminen ja joustojen lisääminen ovat periaatteellisesti suuria ­päätöksiä, koska niissä etumerkki on toinen kuin mihin työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa on totuttu. On aikamoinen suoritus päästä sellaiseen tulokseen moni­polvisen neuvotteluprosessin jälkeen. Vaikka toimenpiteiden teho jäisi odotetusta, ­ainakin tilannetietoisuus on lisääntynyt.

Toinen tapa katsoa asiaa on tarkastella sitä poliittisen päätöksenteon näkö­kulmasta. Liki vuoden ajan keskeiset poliitikot ovat kuluttaneet aikaansa houkutellakseen työmarkkinajärjestöjä hallituksen talouspolitiikan tueksi. Nykyhallituksen työskentelytapojen vuoksi monen muun asian eteneminen on ­pysähtynyt, kun poliittista pääomaa on kulunut järjestöjen sielunelämän opetteluun. Ei ole lainkaan varmaa, että investointi on osunut kansakunnan kannalta oikeaan ­kohtaan.

Kolmanneksi asiaa voi katsoa työmarkkinoiden toimivuuden näkökulmasta. Suomella on paljon vahvuuksia, mutta työmarkkinoiden kyky tukea työllistymistä ja ­talouden uudistumista ei kuulu niihin. Kilpailukykysopimuksessa voi nähdä askelia ­oikeaan suuntaan, mutta perustellusti voi kysyä, toimiiko nykyinen kolmikanta, jos ­pitäisi edetä vielä pitemmälle.

Muu maailma ei tunnu antavan Suomelle tasoitusta kovenevassa kilpailussa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää