Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Ruotsi ja Suomi luovat yhdessä puolustuskykyä

Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö kattaa kaikki puolustushaarat, mutta yhteinen kriisiajan toiminta vaatii vielä erillisen poliittisen päätöksen molemmissa maissa.

Aiempaa epävarmempi toimintaympäristö edellyttää myös Pohjolassa läheisempää yhteistyötä maiden ja organisaatioiden välillä. Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö tarjoaa mahdollisuuden toimia yhdessä edistäen vakautta ja ennakoitavuutta lähialueellamme.

Yhteiset harjoitukset ovat tärkeä osa Suomen ja Ruotsin yhteisen puolustuskyvyn vahvistamista sekä osoitus halusta kantaa vastuuta Itämeren turvallisuudesta.

Toukokuun aikana järjestimme Ruotsin ja Suomen yhteisen merisotaharjoituksen Gotlantia ympäröivillä vesillä. Tärkeä elementti harjoituksessa oli sukellusveneentorjunta. Torjuntakyky on keskeinen osa Itämerelle luotavaa ennaltaehkäisevää kynnysvaikutusta.

Itämerellä on nykyisin aiempaa suurempi turvallisuuspoliittinen merkitys. Ennalta ilmoittamattomat harjoitukset ja provosoivat teot kansainvälisillä vesillä ja kansainvälisessä ilmatilassa ovat arkipäivää. Lähialueemme heikentynyt turvallisuustilanne korostaa entisestään syvenevän suomalais-ruotsalaisen puolustusyhteistyön merkitystä.

Suomen ja Ruotsin puolustus­yhteistyö kattaa kaikki puolustushaarat sekä turvatut viestiyhteydet, materiaalin ja logistiikan. Yhteistyö käsittää myös yhteisen suunnittelun kriisien ja sodan varalta, mikä lisää molempien maiden toimintavapautta eri skenaarioissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi ja Ruotsi olisivat muodostaneet sotilasliiton. Yhteinen kriisiajan toiminta vaatii vielä erillisen poliittisen päätöksen molemmissa maissa.

Yhteiset harjoitukset vievät osaltaan puolustusyhteistyötä eteenpäin. Suomella ja Ruotsilla on jo ennestään laajaa harjoitusyhteistyötä. Suhteen syventyessä myös harjoitukset lisääntyvät.

Toukokuun 24. päivänä kävimme kahdenvälisiä neuvotteluja Karls­kronassa. Samaan aikaan käynnissä oli suuri ruotsalais-suomalainen merisotaharjoitus Swefinex. Harjoitus toteutettiin Ruotsille tärkeillä Gotlantia ympäröivillä vesillä. Harjoitukseen osallistui sukellusveneitä, pintataistelualuksia, miinan­raivaajia ja tukialuksia sekä helikoptereita, tiedustelukoneita ja hävittäjiä molempien maiden merivoimien ja ilmavoimien joukko-osastoista.

Harjoituksen tarkoituksena oli harjaannuttaa ruotsalais-suomalaisen meritaisteluosaston yhteistoimintaa, jotta vuonna 2017 saavuttaisimme alustavan kyvyn toimia yhdessä. Päämääränä on muodostaa yhteinen merellinen taisteluryhmä (Naval Task Group), jota voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa esimerkiksi meriliikenteen suojaamiseen. Tulevaisuudessa taisteluryhmää voitaisiin käyttää myös kriisi- ja konfliktitilanteissa.

Tämä tavoite sopii myös siihen käynnissä olevaan prosessiin, jossa yhteistyömme syvenee ja käsittää tulevaisuudessa myös rauhanajan ulkopuolisten skenaarioiden varalta tehtävän suunnittelun.

Swefinexin kaltaiset harjoitukset lähettävät selkeän turvallisuuspoliittisen viestin. Ne ovat osoitus Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön laajuudesta ja myös osa sitä työtä, jolla parannamme sotilaallista kykyämme. Se, että yhdessä ja erikseen kannamme vastuun lähialueen turvallisuudesta, luo vakautta.

Vierailimme Swefinex-harjoituksen yhteydessä sukellusvene Upp­landilla, ja saimme hyvän kuvan ­sukellusveneiden toiminnasta Itämerellä.

Itämeren omaleimainen toimintaympäristö asettaa erityisiä vaatimuksia vedenalaiselle toiminnalle. Kyky etsiä ja torjua sukellusveneitä on tärkeää alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi. Sukellus­veneillä on ainutlaatuinen kyky toimia piilossa monimuotoisessa uhkaympäristössä. Lisäksi sukellusveneet kykenevät taisteluun merimaaleja vastaan ja tiedusteluun. Ne voivat myös toimia merellisinä lavetteina erilaisille sotilaallisille kyvyille.

Sukellusveneiden strateginen merkitys on kasvanut muun muassa kansainvälisillä vesillä ja aluevesillä tapahtuneiden välikohtausten lisääntymisen takia. Itämeren alueella vedenalainen toimintakyky auttaa sekä ennaltaehkäisemään että hillitsemään konflikteja.

Olemme ylpeitä siitä, miten Suomen ja Ruotsin sotilaallinen yhteistyö on syventynyt viime vuosina ja odotamme uusia edistysaskeleita. Yhteistyömme on tärkeää molemmille maille ja Itämeren turvallisuudelle.

Peter Hultqvist ja Jussi Niinistö

Hultqvist (sosiaalidemokraatit) on Ruotsin ja Niinistö (ps) Suomen ­puolustusministeri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  4. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  5. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  6. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  7. 4 tuntia sitten
  8. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  9. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  10. Suomen kansain­välisen puolustuksen haarniska valmistui, mutta takuu puuttuu
  11. Tuomittu sotarikollinen opettaa tulevia sotilaita Serbiassa, toinen sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – 1990-luvun sotien hirmupäälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja
  12. Kuka johti itsenäisyyssenaattia? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Näytä lisää