Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Päättymätön urakka edessä

Kannattaa valmistautua Suomeen, jonka talous kasvaa kauan kituliaasti.

Talouden tilaa koskevassa keskustelussa on nyt paljon helpotuksen tunnetta. Kilpailukykysopimus saatiin aikaiseksi, veronalennuksia tulee ja talouskasvukin tuntuu palaavan Suomeen.

Niin hyvää kuin kaikki tämä onkin, suomalainen perspektiivi vääristyy helposti. Pitkä lama tuntuu vaihtuvan nousukauteen. Samppanja tekee kauppansa. Kuva nousukaudesta on ­kuva siitä Suomesta, joka nousi Nokian ja muun elektroniikka­teollisuuden valtavassa nosteessa ja jota saatiin ulosmitattua kaikkeen hyvään. Tällaista ei kuitenkaan ole nyt tiedossa.

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Mark Twainin väitetään sanoneen, että historia ei toista itseään, se vain riimittelee. Vaikka kasvu nyt alkaisikin ja tuottaisi hyvää, nousu ei ole kopio Nokia-maailmasta. Koska kyse ei ole toistosta vaan riimittelystä, tulevaisuuden haasteet ja riskit ovat toisenlaisia.

Lyhyen aikavälin riski on, että toisin kuin 2000-luvun alussa, kasvu perustuu nyt kotitalouksien kulutukseen. Elinkeinoelämän keskusliiton tiedustelun ­mukaan investoinnit ovat loivassa kasvussa. Niiden taso on kuitenkin alhainen, ja kuten Tilastokeskuksen mittauksista näkee, teollisuustuotanto ja teollisuuden tilaukset vähenevät edelleen.

Samaa epäsuhtaa kotitalouksien kysynnän ja investointilukemien välillä ihmetellään monessa muussakin teollisuusmaassa.

Kotitaloudet pitävät kansantaloutta pystyssä lainaamalla. Velkaantumisaste on jo korkeampi kuin koskaan aiemmin. Velka jakautuu epätasaisesti. Nuoret ja erityisesti nuoret lapsiperheet uppoavat velkaan, kun taas vanhemmat ikäluokat ovat velattomia ja heillä on suuri osa rahoitusvarallisuudesta.

Jos vaikkapa Britannian EU-kansanäänestys tai Kiinan kasvun pysähtyminen palelluttavat oraalla olevan talouskasvun, pelkkään koti­talouksien velkaan perustuva kasvu lopahtaa. ­Silloin riskit iskevät voimalla velkaantuneeseen kansanosaan. Tällainen kohdentunut velkariski oli paljon pienempi 2000-luvun alussa.

Pitkän aikavälin haaste on, että talouskasvun molemmat kivijalat – työvoimapanoksen lisäys ja tuottavuuden kasvu – olivat elektroniikkateollisuuden Suomessa paljon ­tukevammat kuin nykyisin. Suomessa työvoimaa virtaa pois työmarkkinoiden ulottuvilta nopeammin kuin uutta tulee tilalle. Maahanmuutto ei riitä kääntämään suuntaa.

Tuottavuuden kasvun hitautta ihmetellään kaikkialla. Maailman piti ottaa ajat sitten uusi tuottavuusloikka muun muassa teollisen internetin avulla. Ei kuulu, ei näy. Jopa keksintöjen tekemisen ja hyödyntämisen kultamaan Yhdys­valtojen tuottavuus polkee paikoillaan. Yksi selitys Yhdysvalloissa tälle on se, että informaatiotekniikka purskautti 1990-luvulla yhtäkkiä ilmoille uusia toimintatapoja ja tuotteita. Nämä alhaalla roikkuneet hedelmät ahmittiin vuosina 1995–2003, eikä uusia ole kypsynyt. Suomen tuottavuustrendi on samanlainen kuin Yhdysvalloissa.

Tuottavuuteen voi suhtautua kahdella tavalla. Uskotaan, että uusi erä hedelmiä ­tulee ihan kohta tarjolle. Tai sitten lasketaan, että tuottavuus kasvaa pitkään hitaasti, mikä tarkoittaisi alenevan työvoimapanoksen maassa hidasta talouskasvuakin.

Jälkimmäinen suhtautumistapa on realistisempi. Jos se valitaan, talouspolitiikan ja työmarkkinoiden pitää osata sopeutua. Hidas talouskasvu ei ole tuhoisaa. Mutta se on, jos uskotaan, että nyt kilpailukykysopimuksen synnyttyä sopeutumista ja joustavuutta lisäävien uudistusten tekeminen voidaan lopettaa. Tämä oli kuitenkin vasta ­alkua. Niukan kasvun maailmassa sopeutuminen on päättymätön urakka.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää