Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ikea ei ole ruotsalainen

Yrityksen kotimaisuutta voidaan mitata useilla eri mittareilla.

Helsingin Sanomien kuluttaja­sivuilla tarkasteltiin ennen juhannusta suomalaisten brändien kotimaisuutta. Sitä on mitattu perinteisesti tuotteiden valmistusmaalla.

Esimerkiksi Marimekon tuotteista valtaosa tehdään muualla kuin Suomessa, Luhdan tekstiilit ommellaan pääosin Kiinassa, Fiskarsinkin tavaroista moni tulee Kiinasta tai Puolasta.

Onko valmistusmaa ylipäätään kovin kiinnostava tapa tutkia tuotteen tai yrityksen suomalaisuutta? Käsityövaltainen tehdasvalmistus ei ole vuosikymmeniin pystynyt Suomessa kilpailemaan halpamaiden kanssa. Kuitenkin kuluttajatuotteiden arvosta suurempi osa saattaa liittyä Suomessa tehtyyn suunnitteluun kuin itse valmistukseen.

Vähintään yhtä tärkeitä mittareita voisivat olla suunnittelutyön lisäksi työpaikat, omistaminen tai verojalan­jälki Suomessa.

Eri yritykset pärjäävät eri mittareilla eri tavoin. Hurjaa tulosta tekevä hissijätti Kone on yhteisöveron maksajana Suomessa vain vähän suurempi kuin veronvälttelystä moitittu terveysfirma Attendo. Henkilöstöstä neljä prosenttia on Suomessa. Omistuksen ja tuotekehityksen sijainnin perusteella Kone on kuitenkin mitä suomalaisin.

Mobiilipelejä tekevästä Supercellistä valtaosan taas omistavat kiinalaiset, mutta parinsadan työntekijän yritys on Suomen toiseksi suurin yhteisöveron maksaja koko OP-ryhmän jälkeen. Työllistävä vaikutus on sen sijaan mitätön.

Stora Enso puolestaan työllistää Suomessa lähes 7 000 ihmistä, mutta se ei maksanut vanhojen tappioiden takia lainkaan yhteisöveroa viime vuonna.

Nokian matkapuhelimiakin pidettiin suomalaisina vielä sen jälkeen, kun valmistus oli pääosin siirtynyt halpamaihin. Mutta onko Nokia enää suomalainen, kun omistuksen ja työntekijämäärän painopiste siirtyy Alcatel-Lucent-kaupan jälkeen yhä vahvemmin Suomen ulkopuolelle? Ylimmässä johdossakin on vain yksi suomalainen, hallituksessa kaksi.

Eipä moni vahvasti ruotsalaiseksi mielletty yrityskään oikeasti ole kovin ruotsalainen. Ikean omistus on järjestetty Hollantiin, ja yrityksen perustaja Ingvar Kamprad asui yli 40 vuotta veropakolaisena Sveitsissä.

Toiset yritykset ovat piilottaneet tarkoituksella tehokkaasti kansallisuutensa. Yhdysvaltain Uuden-Englannin huvila­elämän mielikuvilla ratsastavien Gantin ja Lexingtonin pääkonttorit ja suunnittelutiimit ovat oikeasti Tukholmassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää