Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU-maiden yritykset padota pakolaisuutta eivät toimi

Euroopan linjaukset näyttävät vaikuttavan lähinnä reitteihin, joita pitkin Eurooppaan pyritään.

Euroopan maat ovat yrittäneet viime syksynä puhjenneen pakolaiskriisin jälkeen lähettää Eurooppaan pyrkiville viestin, ettei kannata tulla.

Rajojen sulkemiset, aidat, tarkoituksellisen karut majoitusolot ja tiukentuneet turvapaikkakäytännöt eivät kuitenkaan näytä auttaneen. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Välimeren yli on tänä vuonna tullut jo yli 250 000 siirtolaista ja pakolaista. Määrä on 30 000 enemmän kuin viime vuoden tammi–heinäkuussa.

Euroopan linjaukset näyttävätkin vaikuttavan lähinnä reitteihin. EU:n ja Turkin sopimuksen jälkeen Turkista on saapunut Kreikan saarille paljon aiempaa vähemmän siirtolaisia. Euroopan raja­turvallisuusviraston Frontexin mukaan tällä niin sanotulla itäisellä reitillä oli ­kesäkuussa 95 prosenttia vähemmän tulijoita kuin viime vuoden kesäkuussa.

Liikenne on siirtynyt pidemmälle ja vaarallisemmalle reitille pääasiassa Li­byasta Italiaan. Tämä selittää osaltaan sen, että tänä vuonna Välimerellä on hukkunut jo yli 3 000 siirtolaista. Määrä on ennätyksellinen. Viime vuonna tammi–heinäkuussa hukkui 1 917 siirtolaista.

Tulijoista iso osa on syyrialaisia, afganistanilaisia ja irakilaisia, mutta Fron­texin mukaan Italiaan saapuneiden joukossa on ollut paljon myös nigerialaisia, eritrealaisia ja sudanilaisia. Sotaa ja vainoa pakenevien lisäksi mukana on siis paremman elämän tavoittelijoita.

Uudet pakolaiset ovat kuitenkin tulossa aivan erilaiseen Eurooppaan kuin esimerkiksi vuosi sitten saapuneet.

Siirtolaisuuden jatkuminen ei ole mikään yllätys. Syyrian verinen ­sisällissota jatkuu vanhaan malliin. Afrikkalaisten kansainvaellus köyhyydestä ja näköalattomuudesta on todennäköisesti vasta alkamaisillaan.

Kansainvaelluksen voimistuminen osoittaa selvästi, että yrityksillä tukkia tuloreittejä on vain paikallisia vaikutuksia. Kun ihmiset ovat tarpeeksi epätoivoisia, uusi reitti löytyy aina.

Kansainvälisen yhteisön ja erityisesti EU-maiden olisikin syytä alkaa tosissaan vaikuttaa siihen, että entistä harvemman tarvitsisi pyrkiä pakoon. Syyrian, Irakin ja Afganistanin asia koskettaa nykyään myös Suomea aiempaa lähemmin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää