Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Syyrian epätoivo tiivistyy Aleppossa

Syyrian kapinallisten eteneminen Venäjän tukemaa armeijaa vastaan Aleppossa osoittaa, ettei Venäjällä ole nopeaa perääntymistietä Syyrian sodasta.

Aiemmin Syyrian toiseksi suurin kaupunki Aleppo tunnettiin ­basaaristaan ja muista Unescon suojelemista rakennuksista ­sekä eri uskontokuntien keskinäisestä suvaitsevaisuudesta. Pääkaupunki Damaskoksen tavoin Aleppo kuuluu maailman vanhimpiin yhtäjaksoisesti asutettuihin paikkoihin.

Nyt Aleppo on rikki pommitettu inhimillisen kärsimyksen tyyssija, jossa sadattuhannet siviilit ovat eläneet välittömässä väki­valtaisen kuoleman vaarassa jo neljä vuotta.

Syyrian sodan osapuolille Aleppo on ansa, jossa voitot kääntyvät katkeriksi tappioiksi ja valo tunnelin päässä osoittautuu tykistökeskitykseksi. Viimeksi tämän havainnon on voinut tehdä Venäjä.

Syyrian kapinallisryhmien voittaminen Aleppossa on ollut yksi Venäjän vajaa vuosi sitten käynnistämien laajojen ilmapommitusten päätavoitteista.

Maaliskuussa Venäjä jo veti pääosan ilmavoimiensa koneista Syyriasta voittajan ­elkein. Tilalle tuli maajoukkoja ja helikoptereita, joiden tuella Syyrian armeija saartoi heinäkuussa kapinallisryhmien hallussa olevat Aleppon itäosat.

Häämöttävää voittoa kapinallisista on pohjustettu muun muassa pommittamalla sairaaloita. Tavoitteena Aleppossa on ollut kapinallisten sotilaallisen selkärangan murtaminen. Samalla siviileille on osoitettu, että tuesta kapinallisille peritään hirveä hinta.

Viikonvaihteessa asetelma kuitenkin muuttui nopeasti. Valloitusarmeijaksi ­itsensä nimenneet yhdistyneet kapinallisjoukot mursivat Aleppon saarron. Kapinalliset ilmoittivat vuorostaan ­aikovansa saartaa armeijan hallussa olevat kaupungin länsiosat ja sitten vallata ne.

Ei ole lainkaan varmaa, pystyvätkö kapinalliset etenemään lupaamallaan tavalla tai edes ­pitämään hallussaan valtaamansa yhteyden Alepposta pohjoiseen. Tulevista vaiheista riippumatta kapinalliset ovat joka tapauksessa osoittaneet, että voitto Aleppossa ei häämöttänyt Venäjälle eikä Venäjän tuesta riippuvaiselle Syyrian presidentille Bashar al-Assadille.

Venäjälle ei ole nyt tarjolla keinoa irtaantua Syyrian sodasta, ellei se ole valmis hylkäämään al-Assadia ja luopumaan tavoittelemastaan vaikutusvallasta Lähi-idässä.

Samaan aikaan käynnissä olevat Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelut yhteistyöstä Syyriassa eivät nekään lupaa helppoja ratkaisuja. Syyriassa on vastakkain kolme sotilaallisesti heikkoa osapuolta. Syyrian armeija on veritöidensä korruptoima, kapinalliset kiistelevät keskenään ja terrorijärjestö Isis on jäänyt alakynteen käymällä sotaa kaikkia muita vastaan.

Lisäksi vihollisten viholliset ovat myös omia vihollisia.

Yhdysvallat ja Venäjä voivat sopia yhteistyöstä Isisiä vastaan mutta eivät tuesta ­al-Assadin armeijalle, vaikka sekin on Isisin vihollinen. Yhdysvallat tukee ­muita kapinallisryhmiä, jotka sotivat al-Assadia vastaan. Venäjä vuorostaan pommittaa näitä ryhmiä.

Venäjän neuvotteluasema huononi, kun tuli selväksi, miten heikko Syyrian armeija on huolimatta Venäjän ja Iranin mittavasta avusta.

Yhdysvallatkin on tukalassa asemassa. Uutta kapinallisrintamaa johtaa al-Qaida-yhteyksistään luopunut entinen al-Nusran rintama, uudelta nimeltään Fatah al-Sham.

Venäjän kanssa voi sopia yhteistyöstä Syyriassa Isisiä vastaan, mutta yhteistyö uutta kapinallisrintamaa vastaan olisi jo suoraa tukea al-Assadin veriselle hallinnolle. Niinpä sota ja siviilien päivittäiset kuolemat Syyriassa jatkuvat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää