Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Erdoğan ja Gülen ovat samaa puuta

Presidentti Erdoğan syyttää Fethullah Güleniä heinäkuun kaappausyrityksestä. Miehiä kuitenkin yhdistävät menneisyys ja menetelmät vastustajien vaimentamisessa.

Aika harvoissa kommenteissa enää epäillään, että Turkissa 15. ­heinäkuuta tehty sotilasvallankaappausyritys olisi ollut hallituksen järjestämä lavastus. Kyseessä oli aito asevoimien yritys ­syrjäyttää vaaleilla valittu hallitus. Yksimielisyys kuitenkin vähenee, kun ­arvioidaan Fethullah Gülenin johtaman islamilaisen ­uskonnollisen liikkeen osuutta tapahtumissa.

On helppo nähdä, että Gülenin Hizmet-liikkeellä olisi voinut ­olla vähintään kaappausyritystä tukeva rooli. Maanpaossa Yhdysvalloissa elävän Gülenin verkostot ovat tavoitelleet yhteiskunnallista ja poliittista valtaa Turkissa – eivätkä ole aina kaihtaneet keinoja. Lisäksi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja Gülenin kumppanuus kääntyi lopullisesti ­vihanpidoksi kolme vuotta sitten.

Siitä on kuitenkin aika pitkä matka Erdoğanin kaappausyrityksen jälkeen toistamaan väitteeseen, että Gülen, terrorijärjestö Isis ja kurdien terrorijärjestö PKK ovat kaikki yhtä ja samaa organisaatiota. Se kuulostaa pikemminkin perustelulta, jonka ­varaan voi halutessaan rakentaa näytösoikeudenkäyntejä entisen Neuvostoliiton malliin. Kuka tahansa vastustaja on silloin terroristi tai vieraan vallan agentti.

Kaavaan kuuluu, että vaarallisimmiksi vihollisiksi julistetut henkilöt ovat entisiä ­lähimpiä liittolaisia ja ystäviä. Erdoğan ja Gülen ovat kasvaneet erilleen, mutta heidät on veistetty samasta puusta.

75-vuotias Gülen on Erdoğania vanhempi ja kotoisin Itä-Turkista. Erdoğan taas vietti nuoruutensa Istanbulissa. Molemmille uskonnollisuus on kodin perintöä.

Sekä Erdoğanin että Gülenin tärkein tavoite on ollut Turkissa uskonnon roolia tiukasti rajoittavan perustuslain haastaminen järjestelmän sisältä.

Kasvattaessaan tukeaan kansanliikkeeksi Gülen on painottanut ­uskonnollisen ­hyveellisyyden ohessa koulutusta, menestystä yhteiskunnan avaintehtävissä ja vapaata markkinataloutta. Erdoğan vuorostaan valitsi politiikan tien. Sunnimuslimien uskovaisten maailman­laajuinen yhteisö eli umma on useiden arvioiden mukaan hänelle tärkeä.

Ero näkyy käytännössä muun muassa Erdo­ğanin tukena eri arabimaissa toimivalle muslimiveljeskunnalle ja siihen kytköksissä olevalle palestiinalaisten Hamas-järjestölle. Gülen puolestaan vastusti Turkin ja Israelin välirikkoa vuonna 2010. Suhteet normalisoitiin tänä kesänä.

Edetessään Erdoğan ja Gülen ovat kohdanneet Turkin armeijan, joka on tähän asti pitänyt itseään Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin ­ajatuksia ilmentävän perustuslain vartijana. Toisena päävastustajana ovat ­olleet maallisuuden perinnettä vaalineet puolueet, jotka vuorottelivat riitai­sina vallassa, kunnes Erdoğanin osittain islamistitaustainen Oikeus- ja kehityspuolue AKP sai vaaleissa murskavoiton vuonna 2002.

Vallassa Erdoğan ehti järjestää yhdessä Gülenin kanssa laajoja armeijan ja muiden otaksuttujen vastustajien puhdistuksia ennen miesten välirikkoa vuonna 2013. Nyt puhdistusten kohteena on kuka tahansa, jota hallitus pitää osana Hizmet-liikettä.

Yksi Turkin hallituksen keskeisistä väitteistä on, että güleniläiset ehtivät ottaa haltuunsa avaintehtävät armeijassa ja johtivat kaappausta. Erdoğan on kuitenkin jo aiemmin puhdistanut upseeristoa myös väitetyistä Gülenin liittolaisista.

Nyt Erdoğan vaatii muutakin maailmaa tuomitsemaan Gülenin kannattajat terroristeina. Siihen näyttö ei riitä, vaikka Erdoğan on vaaleilla valittu – toisin kuin Gülen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  5. 5

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kanadan pääministeri Trudeau arvosteli Quebecin huivikieltoa, joka on tiettävästi Pohjois-Amerikan ensimmäinen – ”Hallinnon ei kuulu kertoa naiselle, miten hänen pitäisi pukeutua”
  3. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  4. Kerran vuodessa pohjoisenglantilainen pikkukaupunki muuttuu sarjakuvaparatiisiksi, jossa voi bongata muumeja pääkadulla
  5. Sinisten Sampo Terho Ylellä: Jätämme presidentinvaalit väliin
  6. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoituksiin voi saapua satoja ihmisiä Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”
  7. Anna Tuori hyppää uusissa maalauksissaan keskelle nykyajan nopeatempoista arkea
  8. Tänään televisiossa: Natsien hallitsema Saksa pohjusti elokuvillaan mielisairaiden ja vammaisten tappamista
  9. Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi
  10. Sähköratavaurio Tikkurilassa sekoittaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä – kaukojunat Helsingin ja Tampereen välillä voivat myöhästyä jopa tunnin
  11. Maailman terveysjärjestö WHO nimesi Robert Mugaben hyvän tahdon lähettilääkseen, vaikka Zimbabwen terveydenhuolto on romahtanut hänen johdossaan
  12. Näytä lisää