Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Palveluviennistä on monta totuutta

Toinen tilasto sanoo, että palveluvienti kasvaa. Toinen, että ei kasva.

Parin viime vuoden aikana on toisteltu väitettä, että Suomi tekee suurta rakennemuutosta. Hevosen kokoisia investointituotteita vievä maa on kuulemma muuttumassa nopeasti palvelu- ja palveluvientimaaksi. Tätä väitettä on kuitenkin vaikea todentaa tilastoista.

Nordean mukaan palveluiden vienti kasvoi jyrkästi vuoden 2006 puolivälistä vuoden 2008 alkupuolelle. Sen jälkeen arvo on heilahdellut mutta ei ole ylittänyt tuon vuoden tasoa.

Tilastokeskuksen mukaan palveluvienti kääntyi jyrkkään nousuun vuonna 2015. Palveluja vietiin 17 miljardin euron arvosta, lisäystä vuodessa 15 prosenttia. Etenkin tietotekniikkapalvelujen vienti on kasvanut vahvasti.

Palvelujen vientiä on hankala mitata. Tulos riippuu täysin siitä, mitä mitattavaksi kohteeksi – ”palveluksi” – otetaan. Tilastokeskuksellakin on kaksi tapaa: yksi perustuu palvelujen vienti -tilastoon ja toinen kansantalouden tilinpito -tilastoon. Nordea käyttää jälkimmäistä.

Lopputuloksessa on eroa, sillä seurantakohdekaan ei ole ihan sama. Tilinpidon pohjalta saatu tulos on kattavampi. Se sisältää myös liikenne- ja matkailupalvelut, toisin kuin palveluiden vienti -tilasto. Tilinpito kertoo, että vuonna 2015 palvelujen vienti kyllä kasvoi hieman vuotta aiemmasta, mutta mitään merkittävää muutosta ei tosiaan ole tapahtunut vuoden 2008 jälkeen. Liikenne- ja matkailupalveluiden vienti on ilmeisesti laskenut samaan aikaan kun muiden palveluiden vienti on kasvanut.

Palvelujen yleinen kasvu voi lisäksi olla kansantalouden kannalta siirtelyä taskusta toiseen, ei mitään uutta lisäystä. Moni palveluyritys kasvaa sen vuoksi, että yritykset ovat säästötalkoissaan viime vuosina ulkoistaneet toimintojaan.

Jos konepajalla on ollut oma palkanlaskija ja pari ihmistä suunnittelupuolella, heidän työnsä arvo on mennyt konepajan piikkiin. Jos nämä toiminnot myydään ulkopuoliselle yrittäjälle, arvo vain siirtyy teollisuusyritykseltä palveluyritykselle.

Palvelujen vientiäkään ei ole helppo mitata. Jos imatralainen yksityissairaala myy tekonivelleikkauksen venäläiselle, vien­tiähän se on. Terveyspalveluviennin tietoja ei oteta vientitilastoihin, koska tietojen käyttö voi rikkoa yksityisyyden suojaa.

Palveluvienti on lisäksi suurelta osin yritysten sisäistä kauppaa. Suomalainen yritys tekee koneen, myy sen Saksaan ja hoitaa myöhemmin sen huollon Suomessa suunnitellulla osalla. Tapahtuiko palveluvientiä vai ei?

Voi riippua yrityksen rakenteesta, kirjautuuko huolto ulkomaiselle tytäryhtiölle vai pääkonttorin palveluvienniksi. Yritysten sisäistä palvelujen siirtelyä on hankala seurata, koska siirtyvien palveluiden hinnat voivat olla yrityksen itsensä määrittelemiä ­eivätkä avoimia ulkopuolisille.

Kansantaloudelle palveluviennin lisäys olisi hyväksi. Vientiin menevästä palvelusta jää kotimaahan suurempi arvonlisäys kuin vientitavarasta. Tavarassa on usein mukana reipas annos välituotteiden – esimerkiksi muualta tuotujen ­raaka-aineiden – arvoa. Palvelu on suurelta osin kotimaista työtä.

Palvelujen ja palveluviennin mittaamisen hankaluus ei ole akateeminen ongelma. Kun Suomen taloutta viritetään talouspolitiikan ratkaisuilla tai työmarkkinoilla tehtävillä päätöksillä, olisi hyvä tietää, onko todella menossa jonkinlainen rakennemuutos, jossa Suomi muuttuu yhä enemmän palvelu- ja palveluvientiyhteiskunnaksi.

Se olisi hyvä tietää tehtäessä päätöksiä siitä, mitkä vientialat tulevaisuudessa määrittelevät palkkalinjaa. Tarkempi käsitys palveluviennistä voisi ilahduttaa niitäkin, jotka yrittävät määritellä Suomen vientituotteiden kilpailukykyä tarkemmin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Vienti
 • Palvelut
 • Tilastot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää