Pääkirjoitus    |   Merkintöjä

Miljardeilla mässäilyä

Työpahoinvointi on ongelma. Ongelman kustannuksista tehdyissä laskelmissa on oletus, että huoli kuullaan vain, jos se on muutettavissa mahdollisimman suuriksi miljardimääriksi.

Kyllä Google tietää. Kun hakukenttään alkaa kirjoittaa ”työpahoinvoinnin kustannukset”, haku­kone – ikävä kyllä – tarjoaa kerkeästi osumia: 40 miljardia euroa, 25 miljardia, 30 miljardia, 41 miljardia. . . Kymmeniä miljardeja euroja vuodessa.

Suomessa on etsitty tapoja lisätä työtuntien määrää. Työtuntien lisäämisestä on paljon helpompaa päättää kuin tuottavuuden kasvattamisesta. Tuoreessa kilpailukykysopimuksessa juuri kasva­tettiin hieman työn määrää.

Talouskasvun toinen tekijä, tuottavuus, on herkkä kasvi. Se kasvaa, jos maa on ravinteikas ja asenneilmasto lempeä. Tuottavuus ei nouse oraalle komentamalla. Sille pitää puhua lem­peästi.

Yksi alhaalla roikkuva hedelmä on työ­hyvinvoinnin parantaminen. Huono johtaminen ja kelvoton työilmapiiri johtavat poissaoloihin ja heikkoon työ­tulokseen.

Moni tiedotusväline on lainannut Työterveyslaitoksen laskelmia työpahoinvoinnin kustannuksista. Laskelmissa näyttäisi olevan ongelmia: esimerkiksi se, että ennenaikaisten eläköitymisten on laskettu johtuvan vain työpahoinvoinnista. Ihmiset lipsahtavat työuralta muustakin syystä.

Sairauspoissaolotkin näyttävät menevän työpahoinvoinnin piikkiin. Se ei ole ainoa sairastumisten syy. Jopa työntekijöiden lapset sairastuvat ja riistävät työtunteja kansantaloudesta, kun heitä pitää jäädä hoitamaan.

Lisäksi työuralta lipsahtamisen kustannuksiksi on suoraan laskettu poistuvan työpanoksen määrä. Tämä on tehty ottamatta huomioon sitä, että vanhempien ikäryhmien työllisyysaste on muutenkin alempi.

Laskelman tekijät arvioivat, että työ­pahoinvointi ja puutteellinen johtaminen nielaisevat viidenneksen työn tuottavuudesta. Vaatii kuitenkin melkoisia selvä­näkijän kykyjä määritellä se tuottavuuden sata prosenttia, joka olisi saatavissa, jos työongelmia ei olisi.

Laskelmasta kuultaa sellainen hassu oletus, että huoli kuullaan vain, jos se on muutettavissa mahdollisimman suuriksi numeroiksi. Hieman sama ongelma on alkoholihaitoista tehdyissä laskelmissa. Molemmat ­ongelmat ovat vakavia, vaikka taloudellisten menetysten tarkka ar­viointi on vaikeaa.

Tär­keää asiaa ei pitäisi pilata raflaavilla laskel­milla. Ne kiinnittävät huomion väärään seikkaan, laskelmiin itseensä – mistä todisteena on tämäkin kolumni.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää