Pääkirjoitus    |   Kolumni

Asiakas muuttui, muna-ala ei

Kauppaketjut ovat huomanneet arvojen muutoksen ja osanneet käyttää sitä edukseen.

Muistatteko vielä, kun muna­kriisi iski Suomeen pääsiäi­senä 2012? Kananmunat loppuivat kaupoista, ja ihmiset hamstrasivat munia jääkaapit täyteen.

Munien tuotantomäärä oli hetkellisesti vähentynyt, koska iso osa Suomen muna­tiloista oli lopettanut toimintansa.

Sinä vuonna tuli peräti 12 vuoden siirtymäajan jälkeen voimaan EU-direktiivi, joka salli munivien kanojen pitämisen ainoastaan niin sanotuissa virikehäkeissä ja erilaisissa lattiakanaloissa. Tarkoitus oli siis parantaa kanojen hyvinvointia.

Moni munatila oli jättänyt investoinnit viime tippaan, vaikka niihin sai valtiolta tukea, ja osa luopui tuotannosta kokonaan. Kaikki oli taas EU:n syytä.

Munapula muistui mieleen, kun Lidl-kauppaketju ilmoitti pari viikkoa sitten, ettei se enää vastedes myy suomalaisia virikehäkkimunia. Kuten muissakin maissa, myyntiin jää vapaan kanan munia ja luomumunia, joiden tuotannossa kanoilla on enemmän tilaa kuin virikehäkeissä.

MTK ja Siipikarjaliitto syyttivät Lidliä kaksinaamaisuudesta ja pr-tempusta. Kaikki oli tällä kertaa saksalaisten syytä.

Lidlin kannalta operaatio oli onnistunut, mutta se oli MTK:n ansiota. Tuot­tajajärjestön 1990-lukulaisen retoriikan rin­nalla halpaketju näytti nykyaikaiselta ja vastuulliselta.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina sanoi HS:ssa (5.9.), että jos häkkikanaloista siirryttäisiin lattiakanaloihin, ”siirtymäaikaa tarvitaan vuosia ja euroja kymmeniä miljoonia”. Munista 64 prosenttia tulee yhä häkkikanaloista.

Toisinkin voisi olla. Siitä muistutti keskustan entinen kansanedustaja Timo Kaunisto kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa (12.9.). Hän oli Siipikarja­liiton puheenjohtaja, kun alan strategiaa mietittiin uusiksi vuosituhannen vaihteessa ja häkkikanadirektiivin paineessa.

Kauniston mukaan silloin pohdittiin mahdollisuutta, että tuottajat jättäisivät uudet virikehäkit kokonaan pois tuotannosta ja keskittyisivät muihin kehittyviin tuotantonormeihin.

Ala ei kuitenkaan ollut valmis kuin pienimpään mahdolliseen muutokseen.

Siirtymäaikaa kului vuosia ja euroja miljoonia. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Lidl ja jo aiemmin Stockmann ovat luopuneet virikehäkkimunista epäeettisinä.

Vaikuttaa siltä, että maatalousyrittäjien edunvalvonta unohti viivytystaistelussaan yhden asian: asiakkaan. 12 vuoden siirtymäaika oli niin pitkä, että maailma ja arvot ehtivät muuttua.

Kauppaketjut ovat sen kyllä jo huomanneet ja osanneet käyttää edukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Merkintöjä
 • Kolumnit
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää