Pääkirjoitus    |   Kolumni

Olemme (melkein) kaikki maahanmuuttajia – vain pelkurit piiloutuvat muurien taakse

Amerikkalaisista noin joka kahdeksas on syntynyt muualla kuin Yhdysvalloissa. Suomessa se tarkoittaisi 700 000:ta ihmistä.

Useimpien suomalaisten juuret ulottuvat niin kauas menneisyyteen, ettei toista päätä näy.

Sen sijaan valtaosa amerikkalaisista muistelee vielä haikeasti esi-isiensä ”vanhaa maata”. Esimerkiksi muurin rakentaja Donald Trump on toisen polven maahanmuuttaja, skottiäidin poika.

Sinisilmäisten maassa kasvaneelle Washington tarjoaa joka päivä uusia oivalluksia. Otetaan englannin kieli. Aluksi tarkkailin aksenttiani, mutta sitten huomasin, että täällä jokainen puhuu ylpeästi omalla tavallaan.

Tärkeää ei ole, poikkeaako normista vaan tuleeko ymmärretyksi.

Joskus löydän itseni yllättävistä ryhmistä. Omassa naapurustossamme olemme eurooppalaisia: outoja mutta sopivasti jännittäviä ihmisiä.

Poikamme pelaavat kuitenkin jalkapalloa Väli-Amerikasta ­saapuneiden maahanmuuttajien joukkueessa. He olivat pitkään ­joukkueen ainoat ei-latinot, joten valmentaja jakeli ohjeitaan espanjaksi.

Nyt tilanne on parantunut, kun joukkueeseen tuli poika Etiopiasta ja kolmoset Senegalista. Me ei-latinot tunnemme vahvaa yhteenkuuluvuutta.

Washingtonin seudulla asuu paljon afrikkalaisia. Varsinkin etiopialainen yhteisö on vahva. Uberissa ja taksissa olenkin päätynyt monta kertaa vertailemaan Addis Abebaa ja Helsinkiä.

Kerron siitä, kuinka käyn kesäisin Helsingissä. Kuski muistelee omia lomiaan Addis Abebassa. Vertailemme lentoaikoja ja lomanviettoa. Puhun järvistä, kuski vuorista. Huokaamme, miten kiirettä kotona aina pitää, kun täytyy ehtiä tavata kaikki sukulaiset ja ystävät.

Etiopialaiset ovat uljas ja kaunis kansa, jolla on rikas kulttuuri ja lievästi sanottuna pitkä historia.

Ihmislajin vanhimmat fossiilit ovat löytyneet Etiopiasta, joten etiopialaiset taitavat olla maailman ainoa kansa, jonka esi-isät eivät ole tulleet toisesta maasta vaan puusta. Kristinuskokin ehti maahan jo 300-luvulla

Suomessa olen tottunut puheisiin ensimmäisestä ja kolmannesta maailmasta. Täällä Washingtonissa on kuitenkin vain yksi maailma. Ihmisen arvoa ei mitata sillä, missä hän on syntynyt vaan sillä, mitä hän osaa tai omistaa.

Afrikkalaiset osaavat paljon, sillä 41 prosentilla Yhdysvaltoihin tulleista on korkeakoulututkinto. Uber-työllä maksetaan usein opintoja.

Maahanmuuttajien rinnalla en tunne ylemmyyttä vaan nöyryyttä. Olen suomen kieleen kiinnittynyt journalisti. Jos itse joutuisin pakenemaan sotaa, mitä taitoja minulla muka olisi? Uberia voisin ajaa.

Viime viikolla julkaistiin Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian suurselvitys siirtolaisuuden pitkän aikavälin hyödyistä ja haitoista.

Haitat ovat osuneet joihinkin alueisiin tai ihmisryhmiin, mutta hyödyt koituneet kaikille. Siksi haitoista pidetään usein enemmän melua, vaikka hyödyt ovat tutkimuksen mukaan haittoja suurempia.

”Maahanmuutto kasvattaa taloutta, mikä parantaa lievästi kantaväestön asemaa, mutta maahanmuuton suurimmat hyötyjät ovat maahanmuuttajat itse, koska he pääsevät nauttimaan mahdollisuuksista, joita heidän lähtömaassaan ei ollut.”

Talouskasvun lisäksi maahanmuutto ruokkii tutkimuksen mukaan innovaatioita, yrittämistä ja teknologista kehitystä.

”Yhdysvaltain pitkän tähtäimen taloudelliset näkymät olisivat selvästi synkemmät ilman korkeasti koulutettujen siirtolaisten panosta”, tutkimusraportti tiivistää.

Amerikkalaisista noin joka kahdeksas on syntynyt muualla kuin Yhdysvalloissa. Suomessa se tarkoittaisi 700 000:ta ihmistä.

Suomessa kohistaan nyt pakolaisista, vaikka pitäisi puhua siirtolaisista. Eurooppa harmaantuu ja rapistuu, tarvitsemme lisää käsiä ja aivoja.

Jos haluamme pärjätä, Washington on Suomen tulevaisuus. Ei ehkä huominen, mutta ylihuominen.

Mutta miten me suomalaiset ­selviämme, kun kilpailu kovenee? Ihan hyvin. Suomalaisilla on melkeinpä paremmat lähtökohdat kuin kenelläkään muulla maailmassa.

Suomalaisnuorilla on hyvät neuvolat, päiväkodit ja koulut. Suomalaiset ovat terveitä ja hyvähampaisia. Englantia osataan erinomaisesti. Verkkomaailma on hallussa. Valtio kustantaa jokaiselle ammatin.

Suomalaisille on pakattu tulevaisuutta varten niin hyvät eväät, että niillä pitää pärjätä. Muurien taakse piiloutuvat vain häviäjät.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

  6. 6

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  7. 7

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  9. 9

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  10. 10

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällä viikolla suurilla areenakeikoilla esiintyvästä Ultra Bra -yhtyeestä tehdään myös kirja
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa
  4. Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”
  5. Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”
  6. Vuoden 2017 sana on feminismi, sillä ihmiset hakivat sen merkitystä sanakirjasta todella kiihkeästi – ja sille oli tänä vuonna myös syynsä
  7. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  8. Iivo Niskaselle takaisku – ei kilpaile viikonloppuna Italian maailmancupissa: ”On viisautta jättää nyt kisat väliin”
  9. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen
  10. EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa
  11. Oman tiensä kulkija tuli Vantaan Ducksin avuksi lentopalloliigaan – Pasi Hyvärinen on myös padelin ja mailapelin kuninkaan racketlonin taitaja
  12. Näytä lisää